09 dec. 2015 | 12:48

Fondatorul Bitcoin ar putea fi un australian numit Steven Wright

ACTUALITATE
Fondatorul Bitcoin ar putea fi un australian numit Steven Wright

Deși s-a crezut multă vreme că fondatorul Bitcoin este un anume Satoshi Nakamoto, se pare că acest nume a fost doar un pseudonim pentru un australian genial numit Steven Wright.

În urma unor dovezi precum e-mail-uri, stenograme și postări pe diferite blog-uri, site-ul Wired susține că misteriosul fondator al site-ului faimos de valută digitală Bitcoin a fost descoperit. Deși folosea un pseudonim japonez, pentru a induce în eroare autoritățile, adevăratul om din spatele faimosului site este un australian numit Steven Wright.

Din 2009 până astăzi Bitcoin a devenit un adevărat imperiu al valutei digitale. După ce a fost înființat ca un fel de monedă digitală pentru pasionații de tehnologie și a utilizatorilor de dark web, în timp, aceasta a ieșit din zona de nișă unde s-a născut și a devenit o monedă de schimb omniprezentă în lumea online, ducând valoarea tuturor monedelor Bitcoin la o valoare totală de 5 miliarde de dolari. Astăzi, Bitcoin este folosit de tot felul de firme, ONG-uri și asociații de caritate până la organizații teroriste precum ISIS.

Succesul enorm al acestei monede virtuale, totuși, nu l-a convins pe fondatorul sistemului valutar să iasă vreodată în public. Cunoscut în lumea blogger-ilor Bitcoin drept Satoshi Nakamoto, acesta nu a fost niciodată văzut fizic, și nici nu se știau prea multe despre el. Autoritățile americane au încercat de multă vreme să dea peste el, însă mereu urmau piste false care nu duceau nicăieri. Identitatea lui Nakamoto a rămas un mister total până ieri, când primele dovezi care îl legau cu Steve Wright au fost publicate de revista Wired și au dus la primele percheziții ale proprietăților ce aparțin misteriosului australian.

Printre dovezile deținute de Wired care indică faptul că Steven Wright este adevăratul fondator al Bitcoin sunt o postare din 2008 pe blogul său care anunță o intenție de a lansa o ”criptovalută” în mediul online, și un articol din 2005 despre contabilitatea în partidă triplă scris de un criptograf financiar ce sugera aplicarea a ceea ce erau de fapt bazele viitoarei monede Bitcoin.

De asemenea, o postare pe același blog din Noiembrie 2008 includea rugămintea ca toți cititorii site-ului care vor să trimită mesaje lui Wright să-i trimită în sistem criptat printr-un cod PGP. Acest cod este un șir special de litere și cifre care criptează un mesaj pentru a fi transmis în secret la destinație. Cum mesajele criptate erau stocate pe un server MIT, aceștia au anunțat că mesajele erau asociate cu o adresă de e-mail unică numită satoshin@vistomail.com. Această adresă este aproape identică cu adresa satoshi@vistomail.com de pe care erau trimise mailurile care introduceau monedele bitcoin către comunitatea de criptografi interesați de noua valută digitală.

O a treia dovadă ar fi o altă postare din ianuarie 2010 pe blogul personal al lui Wright care anunța lansarea Bitcoin a doua zi, menționând că de data aceasta noua valută nu va mai fi centralizată ci va fi controlată numai de utilizatorii online. Textul a fost înlocuit apoi de o afirmație care considera că cel mai bun loc în care te poți ascunde e chiar în văzul lumii. Ambele postări au fost șterse între timp.

Dovezile oferite de către revista Wired sunt extrem de plauzibile, dar au fost criticate de mai mulți jurnaliști online ca fiind extrem de complexe, și care dau dovada unei răbdări și tenacități tipice fie unui mare escroc, sau a unui excelent, aproape genial, fondator de valută online.

Atunci când revista a încercat să-l contacteze pe Wright aceștia au primit înapoi mesaje criptice cu adrese inspirate din romanele SF ale lui William Gibson. Culmea este că deși Wright la rândul lui nu de este găsit, acesta a apărut la Bitcoin’s Investor’s Conference în Las Vegas din Octombrie, prezentându-se ca un cercetător în mediul online care ”s-a implicat în toată afacerea Bitcoin de foarte multă vreme”. Neștiind exact cine este acest om, prezentatoarea conferinței, specialista în Bitcoin Michele Steven, l-a întrerupt de câteva ori încercând să-i identifice importanța. Aceasta a încheiat rapid conversația, fără să realizeze o secundă că tocmai avusese o conferință cu inventatorul Bitcoin.

Steven Wright până la urmă și-a respectat motto-ul: cel mai bun loc unde te poți ascunde este în văzul lumii, pentru ca apoi să dispari complet, până data viitoare.

După cum sugerează Wired, e posibil ca totul să fie o escrocherie imensă pentru a distrage atenția de la adevăratul Nakamoto. Cum alți ”Nakamoto” au mai fost găsiți în trecut, și Steve Wright poate fi la rândul lui doar un fals. Cu timpul, adevărul va ieși la suprafața, însă chiar și așa, misterul fondatorului Bitcoin pare parcă a fi rupt dintr-un roman polițist.