24 dec. 2014 | 10:30

USBdriveby e un gadget mic care îți poate fura toate datele din computer [VIDEO]

ACTUALITATE
USBdriveby e un gadget mic care îți poate fura toate datele din computer [VIDEO]

Un breloc aparent banal, USBdriveby reuşeşte să întruchipeze toate scenariile imprevizibile şi greu de înţeles pe care le-aţi văzut în ultimii ani în filmele cu spioni.

USBDriveBy

Nu cred că ne vom plictisi prea curând de SF-uri în care personajul principal abuzează de gadgeturi ce par a fi, în egală măsură, ancorate în realitatea actuală şi de neconceput ca funcţionalitate pentru un pasionat de IT. Exact în această categorie de produse intră însă stick-urile cu abilităţi miraculoase, omniprezente în majoritatea filmelor a căror acţiune se petrece în viitorul apropiat.

Scenariile descrise mai sus păreau însă absurde până la apariţia unui gadget intitulat USBdriveby. Dezvoltat din pură ambiţie personală de Samy Kamkar, dispozitivul de dimensiunea unui breloc se conectează prin USB la orice sistem Mac sau PC, având abilitatea de a periclita siguranţa datelor voastre în mai puţin de un minut. Integrând toate , nu are nevoie decât de 30, până la 60 de secunde pentru a vă instala aplicaţii de tip malware, troieni şi alte elemente software cu efecte negative garantate.

Totul pleacă de la abilitatea micului USBdriveby de a fi perceput ca o tastatură sau mouse de către orice sistem datorită unui minicontroller. Astfel, din momentul în care l-aţi ataşat la PC sau Mac, poate trimite toate comenzile necesare pentru a instala automat keyloggere precum Little Snitch fără ca acţiunea să fie evidenţiată în vreun fel pe ecran. Mai mult decât atât, pe OS X, poate dezactiva firewall-ul nativ al sistemului de operare şi poate modifica DNS-urile folosite de conexiunea la internet. Acesta din urmă este un parametru ce poate facilita atacurile de tip „omul din mijloc“ (n.r. – man in the middle).

Deoarece utilitatea unui astfel de gadget maliţios devine subit infimă dacă este recunoscut de un antivirus, nu trebuie trecut cu vederea nici talentul să nativ de a-şi şterge urmele. Pentru a înţelege mai bine modul său de funcţionare şi magnitudinea impactului, urmăriţi clipul de mai sus.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele