11 oct. 2014 | 09:03

Un Lumia 1020 este ,,creierul" unui telescop imprimat 3D [VIDEO]

ACTUALITATE
Un Lumia 1020 este ,,creierul" unui telescop imprimat 3D [VIDEO]

Pasionații de cosmos se vor bucura să afle că poate fi realizat un telescop prin nişte componente imprimate 3D şi un telefon .

Ultrascope-feat Lumia 1020

Telescoapele nu au fost niciodată nişte creaţii foarte accesibile, mai ales dacă vă doreaţi surprinderea unor cadre spectaculoase. Din acest motiv, cei mai mulţi amatori de privit la stele, pentru o experienţă deosebită, erau nevoiţi să se deplaseze la un observator astronomic.

În 2014 însă, există multe alternative pentru un telescop clasic, iar multe dintre ele pot fi realizate şi acasă, cu un pic de lucru manual. Creaţia de mai sus, de exemplu, pe lângă faptul că este complet automatizată, a fost realizată din modele imprimate 3D, în timp ce creierul întregii afaceri este un Nokia Lumia 1020. Pentru că avea nevoie de un nume proprietar, dispozitivul poartă numele de Ultrascope, are un metru înălţime şi o bază de 65 centimetri. Acesta fost creat de James Parr, fondatorul Agenţiei Open Space. Pentru ca acest concept să nu moară în casa creatorului sau undeva într-un depozit, Parr a promis că va oferi gratuit modelele 3D folosite în format digital pe website-ul organizaţiei pe care o conduce. Astfel, după ce va ieşi din beta, puteţi şi voi, cu ajutorul unei imprimante 3D, să creaţi ceva similar.

Modul de funcţionare este mult mai elaborat decât aţi crede. Totul pleacă de la un PC cu Windows care localizează obiectivul, ISS sau Internet Space Station, de exemplu. Coordonatele sunt apoi înaintate către un controller Arduino aflat în Ultrascope. Acesta din urmă va controla un set de motoraşe pentru a poziţiona telescopul cu precizie elveţiană. La final, imaginile efective ale obiectivului sunt imortalizate cu un Lumia 1020, doar pentru ca în secunda doi să fie transmise în cloud pentru postprocesare. Din păcate, nu avem încă o , dar întregul ansamblu pare foarte bine pus la punct.

Proiectul nu este însă finalizat. Acum, se lucrează intens la realizarea unei aplicaţii, în colaborarea cu Microsoft, care să permită smartphone-ului să interacţioneze direct cu controller-ul Arduino şi să preia o parte mai mare din sarcinile proiectului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele