19 mai 2014 | 21:04

Trenul prototip Maglev are o viteză de 3 ori mai mare ca a unui avion

ACTUALITATE
Trenul prototip Maglev are o viteză de 3 ori mai mare ca a unui avion

Transportul terestru, așa cum îl știm noi, este destul de rapid, însă dacă te grăbești să ajungi dintr-o parte în alta a țării, singura modalitate viabilă este avionul.

Maglev Train

La Universitatea Jiaotong din China, cercetătorii experimentează un tren Maglev care ar putea circula cu o viteză teoretică de 2900 Km/h. Dacă vi se pare destul de rapid, atunci nu greșiți, momentan viteza maximă a unui tren comercial este de 431 Km/h iar recordul mondial pentru acest mijloc de transport este de 581 Km/h, și asta doar în testele inițiale. Așadar limita de aproape 3000 Km/h pare desigur puțin ridicolă. Testele pentru trenul cu o viteză de 2900 Km/h s-au realizat într-un tub de vacuum, având în vedere imposibilitatea trenului de a rula la o astfel de viteză în aer liber.

Sunt sigur că o astfel de soluție este departe de a fi implementată pe scară largă, în viitorul apropiat, însă, este de apreciat faptul că au fost luate în considerare astfel de opțiuni. Profesorul care se ocupă de acest proiect, Dr. Deng Zigang este și el de părere că dacă viteza depășește 400 de kilometri pe oră, mai mult de 83% din energia de tracțiune a trenului va fi disipată pentru a înfrunta rezistența aerului. Dacă scoatem rezistența aerului din calcul, așa cum se întâmplă în acest tub de vacuum, este posibilă atingerea unor viteze exemplare cu un tren cu utilizare comercială.

În cazul de față presiunea atmoseferică este redusă la 10% din presiunea întâlnită în mod normal la nivelul mării, unde valoarea este cea mai mică. Un calcul interesant, în cazul în care peste 100 de ani acest proiect va fi implementat la nivel internațional, am putea ajunge în 5 ore și jumătate din UK în Australia, cu acest tren. Prin comparație, un zbor comercial face aproape 22 de ore între aceleași destinații.