22 sept. 2014 | 15:25

Am testat 4G+ în România pe Samsung Galaxy S5 – care este diferența?

ACTUALITATE
Am testat 4G+ în România pe Samsung Galaxy S5 - care este diferența?

Orange a lansat săptămâna trecută rețeaua 4G în metroul din București și rețeaua 4G+ în șase orașe din toată țara. Astfel, vitezele teoretice ar urma să crească până la 300 de Mbps. Noi am testat rețeaua timp de o săptămână și vă oferim primele noastre impresii.

Samsung Galaxy S5 cu 4G+ de la Orange (4)

Comunicațiile mobile au evoluat destul de mult în ultima vreme. Am avut rețeaua 3G și ni s-a părut extraordinară, iar acoperirea acesteia a crescut uriaș. De anul acesta, operatorii plusează cu 4G, iar de curând cu 4G+. La Vodafone se numește Supernet, iar la Orange se numește 4G+. Tehnologia e destul de complexă, dar explicată mai simplu sună cam așa: 4G funcționează tradițional pe o singură bandă de frecvență și poate ajunge în condiții optime la 150 de Mbps download. Orange a supralicitat și funcționează pe două benzi de frecvențe, care permite accesul unor terminale dedicate la 300 de Mbps.

Terminalele de pe piață nu susțin această viteză. Primul producător de cipuri care are acces la 4G+ sau LTE Advanced este Qualcomm, odată cu procesorul Snapdragon 805. Orice terminal dotat cu acesta poate atinge astfel de viteze de internet. Orange a adus două asemenea terminale – Samsung Galaxy S5 4G+ și Samsung Galaxy Alpha.

Samsung Galaxy S5 cu 4G+ de la Orange (3)

Internetul 4G în metrou

Chiar dacă nu toți cititorii noștri sunt din metrou, ne-a interesat această lansare. Practic, Orange a actualizat rețeaua sa de la 3G la 4G în metroul bucureștean. Dat fiind că este locul unde ne petrecem cel puțin o oră în fiecare zi, am vrut să văd cât de des sunt pe 3G și cât de des pe 4G. Dintre cele patru magistrale bucureștene, am testat internetul pe cele mai importante două – M1 și M2, care fac practic un rond în jurul Bucureștiului (M1) și se duc către zona de birouri din Nord (M2). Concluzia e că rețeaua funcționează bine doar pe M2, unde am avut în majoritatea timpului 4G, deși diferențele sunt discrete. Se vede mai ales la vizionarea de clipuri pe YouTube, dar acestea consumă datele.

Pe M1, apropae în 90% din cazuri nu am avut internet 4G și a trebuie să mă mulțumesc cu rețeaua 3G+, care oferă viteze excelente deja.

Problema este clară, însă. Și este un risc pe care ți-l asumi atunci când ai viteză mai mare – vrei să vezi mai mult conținut. Eu am reușit să consum într-o săptămână 1,5 GB de internet. Acesta este abonamentul meu lunar, care mă cam ajunge. La limită, dar mă ajunge. Așadar, dacă sunteți un consumator mare de date, aveți grijă cu 4G și 4G+.

Samsung Galaxy S5 cu 4G+ de la Orange (2)

Rețeaua 4G+ – evoluție în teorie, dar în realitate?

În testele Speedtest Ookla am obținut inclusiv viteze de 264 de Mbps la download, dar numai în sediul Orange de la Piața Victoriei din București. În restul Bucureștiului, pe orice server am folosit, am ajuns la o viteză aproximativă de 64 de Mbps, foarte rar ajungând și la 80 de Mbps.

Mă întrebați dacă se simte viteza? Da, e fluid internetul în felul acesta. Browsingul a fost o plăcere de cele mai multe ori, am downloadat foarte rapid fișiere, am conversat pe Skype din 4G+ fără niciun lag și cu o calitate excelentă a convorbirii. De asemenea, am făcut și upload iar lucrurile au fost foarte rapide. Am făcut experimentul de a conecta calculatorul la 4G+ de pe telefon pentru o oră. Am încercat acest lucru pe 3G, atunci când aveam nevoie de internet, iar browsingul este un pic mai lent ca pe fix, deși upload-ul este mai bun față de unele rețele fixe (vezi Romtelecom și UPC).

4G+ nu funcționează nici în toate locurile din București. La redacție la Playtech.ro și Adevărul se conectează într-adevăr pe aceste viteze, dar cum ne ducem mai spre periferie ajungem la viteze 4G. Nu știu cum se comportă când e rețeaua foarte aglomerată.

Concluzie

E o evoluție, dar va fi una costitisitoare dacă nu vă controlați dependența de internet. Dacă aveți nevoie de upload foarte bun (aici contează cu adevărat 4G și 4G+), atunci vă recomand să treceți pe un terminal care suportă asemenea conexiune.

Dacă nu aveți nevoie de upload foarte rapid, atunci download-ul nu se simte atât de mult încât să fie un motiv bun de upgrade imediat. E o tehnologie care va crește, acoperirea se va îmbunătăți și sper ca în doi ani să văd o Românie 4G+.

Samsung Galaxy S5 cu 4G+ de la Orange (1)

Vlad Andriescu este Redactor-Șef, start-up.ro. Când nu e în căutarea următorului Steve Jobs, scrie despre trecut și viitor. vezi toate articolele