04 dec. 2014 | 16:25

Soluţii fără riscuri pentru a avea spaţiu în Windows

TEHNOLOGIE
Soluţii fără riscuri pentru a avea spaţiu în Windows

Pentru că este foarte probabil să rămâneţi fără spaţiu şi de cele mai multe ori nu ştiţi cine este responsabil, mai jos voi detalia câteva soluţii pentru .

intro spatiu windows hard disk

În teorie, spaţiul de stocare a devenit din ce în ce mai ieftin şi nu ar trebui să mai avem niciodată probleme la acest capitol. Din păcate, pentru că mulţi dintre noi şi-au luat Ultrabook-uri sau optează să folosească , fără să ne dăm seama, putem rămâne fără spaţiu în Windows. Este foarte uşor să ştergi ceva, dar când vine vorba de partiţia de sistem, ar fi bine să vă gândiţi de două ori înainte să apăsaţi pe Delete. În definitiv, ar fi păcat să rămâneţi fără un sistem funcţional sau cu unul încărcat de erori. Pornind de la această premisă, voi enumera câţiva paşi pe care îi puteţi urma pentru a rezolva problema cu spaţiul.

Disk Cleanup

Disk Cleanup

Deşi este o soluţie pe care unii dintre voi s-ar putea să o cunoaşteţi, aceasta reprezintă prima etapă pe care trebuie să o parcurgeţi înainte de apela la soluţii mai radicale. Disk Cleanup este un utilitar integrat în Windows pe care îl puteţi apela în mai multe metode şi care vă scapă simplu şi rapid de fişierele temporare şi inutile care s-au adunat pe partiţiile sistemului vostru. Cel mai mare avantaj al acestui program este că nu riscaţi nimic dacă marcaţi pentru ştergere fiecare obiect din lista care vă va fi afişată pe ecran.

Pentru a rula Disk Cleanup, cea mai rapidă soluţie ar fi să apăsaţi pe tastele Windows+R şi, în fereastra Run, să introduceţi comanda cleanmgr urmată de apăsarea tastei Enter pentru confirmare. Tot la acelaşi utilitar puteţi ajunge din meniul de Start – All Programs – Accesories – System Tools – Disk Cleanup. Iniţial, veţi fi pus să alegeţi partiţia cu probleme, deoarece funcţionează la fel de bine atât pentru a genera spaţiu în Windows, cât şi pe alte partiţii. Confirmaţi alegerea cu Ok şi după câteva secunde sau minute veţi fi întâmpinat de o fereastră precum cea de mai sus cu o listă din care puteţi bifa sau debifa lucrurile pe care le vreţi şterse. Când aţi terminat această etapă, pentru a declanşa ştergerea efectivă, apăsaţi OK.

Pe pagina a doua a aceluiaşi utilitar, marcată More Options, puteţi şterge automat toate punctele de restaurare create automat de sistemul de operare printr-un click pe butonul Clean Up din partea de jos a ferestrei.

Aplicati Add Remove Programs and Features

Dezinstalarea aplicaţiilor care ocupă mult

Pe de o parte este cea mai simplă soluţie, dar se întâmplă de multe ori să vă iasă din minte. În plus, rareori vă daţi seama cât de mult ocupă de fapt un program pe care l-aţi folosit doar de câteva ori, indiferent dacă este un joc sau pe care l-aţi instalat când v-aţi cumpărat sistemul. Din fericire, secţiunea Programs and Features din Control Panel nu vă permite doar să dezinstalaţi programe, dar şi să vedeţi cu precizie cât spaţiu ocupă fiecare. Dacă faceţi click pe butonul marcat Size de deasupra listeide aplicaţii instalate le sortaţi în funcţie de dimensiune şi astfel vedeţi mai bine cine vă face probleme.

WinDirStat spatiu windows hard disk

Descoperiţi vinovaţii printr-o analiză a partiţiei

Din păcate, secţiunea Programs and Features din Control Panel nu este cea mai eficientă şi este posibil ca unele programe să nu raporteze spaţiul ocupat, fapt pentru care trebuie să apelaţi la o analiză a întregii partiţii. Există multe programe pentru această activitate, dar cel mai prietenos este WinDirStat, descărcabil gratuit de la adresa windirstat.info.

După ce l-aţi instalat, la rulare sunteţi pus în situația de alege o partiţie ce urmează să fie scanată. După ce aţi confirmat alegerea şi aţi aşteptat câteva minute, pe ecran va fi afişat un grafic detaliat cu întreaga structură a directoarelor de pe partiţia aleasă. Astfel, puteţi vedea cine ocupă cel mai mult spaţiu în Windows sau în Program Files. Dacă vedeţi dreptunghiuri mari precum cele albastre şi roşi de mai sus, atunci când veţi face click pe ele, în partea de sus a ferestrei veţi vedea imediat locaţia exactă a respectivelor fişiere împreună cu dimensiunea lor. Încercaţi să rezistaţi tentaţiei de a şterge necontrolat fişiere al căror scop nu-l cunoaşteţi. Dacă vedeţi că un anumit program ocupă o cantitatea nejustificată de spaţiu, dezinstalaţi-l din Control Panel, în loc să-l ştergeţi manual.

CCleaner spatiu in windows

CCleaner – ştergerea automată a fişierelor temporare

Există multe programe pe care le găsiţi pe internet ce pretind a vă rezolva problema cu spaţiu în Windows. Multe dintre ele costă foarte mult şi s-ar putea să vină la pachet cu alte utilitare inutile care nu fac decât să vă încetinească sistemul. Din experienţa mea, când vine vorba de fişiere temporare din Windows, Chrome, Firefox sau Internet Explorer, nimic nu este la fel de eficient precum micuţul CCleaner. Acesta este capabil să găsească şi să îndepărteze un amalgam de fişiere temporare de la diverse programe pe care le-aţi putea avea instalate pe sistem. În plus, chiar dacă există o variantă pe bani, versiunea gratuită este suficientă pentru a vă rezolva cea mai mare parte a problemelor. Micul program dezvoltat de Piriform poate fi descărcat de la adresa piriform.com/ccleaner/download. Inclus este şi un curăţător de regiştri care s-ar putea să vă rezolve câteva erori de sistem.

fişiere duplicate

Descoperiţi fişiere duplicate

Cei mai mulţi dintre noi sunt convinşi că nu au fişiere dublate pe sistem, realitatea poate fi însă diferită. Din acest motiv există programe dedicate activităţi de scanare a unui sistem cu unicul scop de a găsi duplicate. Dacă vorbim de fotografii, VisiPics este cea mai rapidă soluţie. Acesta este un program gratuit descărcabil de la această adresă. Deşi v-aş recomanda să faceţi o copie de siguranţă a întregii bibliotecii foto de pe sistem înainte de a vă arunca la şters, programul funcţionează foarte bine şi şansele de a strica ceva sunt minime. Pentru orice alte tipuri de fişiere, vă puteţi orienta către dupeGuru. Chiar dacă acesta din urmă are şi o versiune contra cost, varianta gratuită fiind capabilă să şteargă sau să mute doar zece fişiere, nu trebuie să cheltuiţi vreun ban pentru a vedea întreaga listă cu fişiere identice pe care le aveţi de două ori.

System Restore

Soluţii radicale – dezactivarea de funcţii din Windows

În cazul în care probleme voastre cu spaţiu în Windows refuză să se remedieze foarte uşor, merită să mai aveţi în vedere câteva variante nu foarte cu efect garantat. În mod normal, acestea nu sunt recomandate deoarece implică dezactivarea unor funcţii din Windows care s-ar putea, în anumite scenarii particulare, să vă facă viaţa mai uşoară. Pe de altă parte, nu este exclus ca voi să nu fi profitat de ele niciodată încât să-şi justifice spaţiul generos pe care îl ocupă pe hard disk.

[related]

Ideea de System Restore sau System Protection implică realizarea de backup-uri incrementale ale sistemului de operare. Aceasta va permite să vă restauraţi sistemul la o stare anterioară în cazul în care refuză să mai pornească sau manifestă probleme mai grave. Pentru a micşora spaţiul pe care îl alocaţi acestei funcţii, faceţi click pe Start, click dreapta pe My Computer – Properties – System Protection. În această nouă fereastră, selectaţi partiţia cu probleme de spaţiu şi apăsaţi pe Configure. După cum se poate vedea în captura de mai sus, de aici puteţi dezactiva complet „System Protection” şi, tot de aici, puteţi aloca mai puţin spaţiu acestui tip de copii de siguranţă.

Hibernarea unui sistem se manifestă prin transpunerea pe hard disk a întregului volum de informaţii stocate în memoria RAM. Atunci când profitaţi de ea, puteţi pune un PC în hibernare, context în care, acesta nu mai consumă nici un pic de energie electrică, iar la pornire vă sunt afişate toate aplicaţiile pe care le-aţi avut deschise anterior. În situaţia în care v-aţi obişnuit să vă ţineţi computerul în Stand By sau închis cu Shut Down, puteţi dezactiva hibernarea printr-o comandă de DOS. Apăsaţi pe Windows+R pentru a deschide o fereastră de Run, introduceţi comanda CMD şi confirmaţi-o prin apăsarea tastei Enter. În linia de comandă, tastaţi fără ghilimele „powercfg /hibernate off“. În momentul în care aţi apăsat pe enter, automat se va elibera pe partiţia de sistem o cantitate de spaţiu egală cu cantitatea voastră de memorie RAM din sistem. Pentru a reactiva hibernarea, tot în linie de comandă introduceţi „powercfg /hibernate on”.

Paging File memorie virtuala swap

Memoria virtuală sau SWAP a unui computer nu poate fi dezactivată complet, dar poate foarte uşor să fie mutată pe altă partiţie a computerului pe care aveţi mai mult spaţiu. Pentru această procedură, faceţi click dreapta pe My Computer – Properties – Advanced System Settings. În noua fereastră, la secţiunea performance din partea de sus a paginii, apăsaţi pe Settings – Advanced – Change. Acum, nu rămâne decât să dezactivaţi managementul automat la memorie virtuale prin debifarea primului element din partea de sus a ferestrei.

Faceţi click pe a doua partiţie cu mai mult spaţiu, bifaţi Custom Size la Paging File şi introduceţi în cele două câmpuri „Initial Size” şi „Maximum Size” două valori egale cu o cantitate dublă de spaţiu faţă de memoria RAM. Pentru 8GB RAM, introduceţi 16000 în prima celulă şi 16000 în a doua celulă. După ce aţi apăsat pe Set, veţi putea să faceţi click pe partiţia de sistem a PC-ului, să bifaţi No paginig file şi să apăsaţi din nou Set. Pentru aplicarea acestor modificări veţi fi nevoit să vă reporniţi Windows-ul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele