Samsung UE55HU8500 – Imagine excelentă, puțin curbată [REVIEW]
În caz că nu ați observat până acum, noua găselniță în materie de televizoare sunt display-urile curbate și desigur tehnologia 4K UHD. Samsung insistă că noile modele curbate oferă cea mai bună experiență de vizionare a unui film, meci de fotbal, concert de operă, sau orice altceva vă puteți imagina. Am luat și noi modelul UE55HU8500 la întrebări, și urmează să vă spunem dacă producătorul are dreptate.
Samsung a lansat o întreagă gamă de televizoare curbate, momentan fiind lansate 3 modele, cel de 55 de inci care a ajuns și pe bancul nostru de probă, un model de 65 de inci, și unul și mai mare de 78 de inci. Toate beneficiază de o rezoluție de 3840×2160, UHD 4K, și de un panou curbat pe orizontală. Modelul primit de noi la teste are denumirea UE55HU8500, unde 55 reprezintă diagonala acestuia, iar 8500 seria. De menționat dacă citiți alte review-uri, modelele care se comercializează în Statele Unite sunt HU9000, însă au aproape aceleași specificații ca HU8500. La fel ca orice produs de generație nouă, televizorul trebuie să beneficieze de cele mai noi tehnologii și conexiuni posibile.
Fiind vorba de un model high-end, televizorul vine cu acel One Connect Box, care deține toată conectica posibilă, și care se conectează la televizor prin intermediul unul cablu proprietar. În review-ul modelului UHD de 65 de inci menționam faptul că îi lipsește conectivitatea 4K prin HDMI la 60 Hz. Ei bine, această variantă de One Connect Box deține această capabilitate, precum și MHL 3.0 pentru ieșire 4K la 30 Hz de pe un dispozitiv mobil, și HDCP 2.2, protecția standard la copierea materialelor digitale. Pe lângă acestea, deține și un decodor intern pentru standardul impus de Netflix la decodarea filmelor UHD.
Design-ul este mai mult decât elegant, și orice am gândi noi despre display-urile curbate, cu siguranță va atrage atenția așezat lângă un panou obișnuit. Chiar și piciorul are o curbură destul de accentuată pentru a completa cât mai elegant panoul televizorului. Spre deosebire de modelele de anul trecut, standul are o amprentă mai redusă, și nu se întinde pe toată lungimea televizorului. Astfel, poate fi poziționat pe o comodă ceva mai mică. Se poate monta și pe perete, însă trebuie să ținem cont de faptul că zonele laterale vor fi mai depărtate de perete.
One Connect Box este ceva mai mică decât modelul anterior, și spre surprinderea noastră deține și un ventilator la interior, sesizabil la pornire, până își reglează turația. Am înțeles că mulți dintre utilizatori s-au plâns de faptul că acesta se încingea destul de mult, iar producătorul a adoptat cea mai simplă și mai utilă soluție posibilă, un ventilator. Există un număr mai mare de conexiuni, acestea fiind bine spațiate pentru a putea acomoda o varietate mare de cabluri. În interiorul acestuia se regăsește toată electronica precum și procesorul televizorului, așa că dacă doriți o performanță mai mare în viitor, poate fi upgradată cu ușurință. De asemenea, avantajul conecticii externe este acela că nu mai trebuie să muți televizorul de fiecare dată când vrei să conectezi un stick USB sau un cablu, sau să pipăi toți conectorii până îl nimerești pe cel care trebuie, în cazul în care TV-ul este amplasat pe perete.
Televizorul vine cu două telecomenzi, una standard cu butoanele obișnuite, iar cealaltă de o formă foarte ergonomică, ușor de ținut în mână și ușor de accesat toate funcțiile. Telecomanda deține și un senzor giroscopic ce controlează cursorul de pe ecranul televizorului doar prin mișcarea acesteia în fața ecranului.
Telecomanda răspunde foarte bine mișcării, iar ca un plus foarte bine implementat, pe zona centrală neagră există un touchpad, de asemenea foarte sensibil și precis. Avem chiar și un buton de mute pe laterala acesteia, sau pentru a trece de reclame, în programele de streaming online ce permit această funcție. Caracteristicile extra sunt din nou un punct forte al acestui produs. Sunt sigur că în acest moment, coreenii care se ocupă de acest segment la Samsung, au găsit încă o serie de elemente pe care să le integreze în viitorul upgrade de firmware sau în următorul model.
Televizorul dispune și de o cameră web, amplasată în partea superioară alături de două microfoane puternice, care poate fi folosită pentru apeluri video pe Skype, pentru controlul televizorului cu ajutorul gesturilor sau pentru aplicațiile de fitness integrate. Apropo de controlul TV-ului cu mâna, acesta a fost îmbunătățiti, este mai responsiv și necesită un singur deget nu toată mâna, ca la modelele anterioare.
Samsung UE55HU8500 vine și cu o pereche de ochelari 3D. Aceștia sunt activi, foarte ușori, și se conectează rapid cu televizorul. Probabil că aș fi preferat o pereche de ochelari pasivi, și asta dintr-un motiv foarte bun. Tehnologia 3D activă folosește jumătate din rezoluția maximă a panoului pentru crearea imaginii pentru fiecare ochi. Așadar acel 4K nu este disponibil și pentru imaginile 3D ci doar pentru cele 2D. Tehnologia 3D pasivă nu înjumătățește rezoluția ecranului, ci se formează prin decalarea a câte două cadre, ambele la o rezoluție maximă.
Experiența de vizionare este deosebită, este cu totul altceva, și se datorează în special rezoluției, și diagonalei relativ mici a ecranului. Știm bine că rezoluție mare + ecran mai mic = densitate mare de pixeli. Spun că este diagonală mică, din perspectiva celorlalte modele de 65 și 78 de inci. Pe de altă parte, majoritatea dintre noi vizionează emisiuni sau filme la o rezoluție de 1366×768 pixeli, aproximativ de 8 mai mică decât 4K, așadar orice creștere a acestui element este un lucru benefic. Am avut la dispoziție o serie de clipuri 4K precum și cele standard 1080p, și pot să spun că procedura de conversie și upscaling este destul de bună, în sensul că de la 3 metri distanță, diferențele între un material 1080p de calitate și unul nativ 4K nu sunt chiar atât de mari. Desigur, imaginea este extrem de curată și plină de detalii în cazul materialelor 4K, lucru de așteptat.
Din punct de vedere culori, luminozitate și contrast lucrurile stau foarte bine. Până la urmă vorbim de un televizor de 3000 de euro. Ups! Prețul intenționam să îl spun la sfârșit. Totuși există câteva mențiuni ce trebuie făcute aici. Producătorii vor încerca tot timpul să folosească cele mai eficiente tehnologii de iluminare a panoului, și având în vedere că iluminarea acestuia este direct responsabilă și de cele trei caracteristici menționate mai devreme, luminozitate, contrast și culori, ea trebuie să fie cât mai uniformă. În cazul de față, nu se observă defecte de iluminare, dovada că s-a investit destul de mult în această tehnologie pentru a o aduce la un nivel mai mult decât acceptabil.
Nu mă așteptam ca televizorul să aibă niște boxe foarte puternice, până la urmă este un model destul de subțire. Difuzoarele sunt orientate în jos și puțin spre spatele televizorului, iar dacă este așezat pe o comodă sau chiar și pe perete, sunetul va fi reflectat către utilizator. Acest lucru nu este neapărat rău, fiind o soluție eficientă de a amplifica undele sonore, însă trebuie să recunosc că îmi e dor de televizoarele cu difuzoare frontale, și simt lipsa unui sistem de sunet separat, chiar și un soundbar.
Acum, cel mai important lucru la acest model este curbura ecranului. Este de asemenea acel feature care îl diferențiază de restul televizoarelor și pe care Samsung îl scoate în față cel mai mult. Aș vrea să spun acum că am fost plăcut impresionat, sau poate chiar uimit de faptul că există această curbură, și că oferă o experiență cu totul inedită vizionării. Din păcate nu este așa, iar motivele sunt destul de simple. Diagonala ecranului este de doar 55 de inci, și pentru a fi cu adevărat imersiv ar trebui să stai la jumătate de metru de ecran.
De la o distanță de 2.5-3 metri, atât cât este recomandat pentru această diagonală, diferențele sunt foarte puțin vizibile. Chiar și cei pe care i-am tentat să vină în fața televizorului și să își dea cu părerea, au observat faptul că este curbat, atunci când au trecut pe lângă el, însă în fața lui au și uitat acest aspect. Ecranul de cinema este și el puțin curbat, însă diagonala acestuia este imposibil de comparat cu a televizorului. Unde mai pui că nici acolo efectul nu este atât de predominant. Chiar și în cinematografele IMAX ecranul este aproape drept, însă este mai mare, iar scaunele sunt așezate în formă de semicerc.
Ca să concluzionăm ideile de până acum, ar trebui să facem și o referire la preț. Modelul testat de noi are un preț de aproximativ 120.000 Lei. Modelul cu ecran plat, și cu caracteristici asemănătoare, la aceeași diagonală de 55 de inci are un preț de aproximativ 8500 Lei. Diferența între aceste două variante este de… curbură, desigur. Acum, dacă merită sau nu diferența de preț, pentru un feature ce nu aduce nici un plus de experiență vizuală, ci este doar un ”feature”, asta voi decideți.