REVIEW: TP-LINK TL-PA4010Kit – O soluţie eficientă pentru reţea prin priză
Astfel de soluţii au deja câţiva ani pe piaţă. Din păcate, pachete precum TL-PA4010KIT reprezintă în continuare un mister când vine vorba de funcţionalitate.
Am avut ocazia să interacţionez cu dispozitive pentru reţea prin priză la scurt timp după ce au apărut pentru prima oară în România. Am urmărit tehnologia din spatele acestor aparate de pe vremea când era încă un proiect ambiguu şi greu de înţeles. Primele astfel de kit-uri pe care am pus mâna nu au reuşit să mă impresioneze, din cauza vitezelor infime de transfer, a instabilităţii conexiunii şi a procedurilor de împerechere, care nu erau de fiecare dată încununate de succes.
Au trecut anii şi, cu toate că există în continuare o reticenţă faţă de reţelele construite prin reţeaua electrică, important este că aparatura a evoluat semnificativ. O mare parte din vechile probleme au dispărut şi soluţii precum TP-LINK TL-PA4010KIT s-ar putea să reprezinte soluţia perfectă în cazul unor scenarii dificile. Este adevărat că reţelele wireless au evoluat foarte mult în ultimii ani şi trecem printr-o perioadă în care cei mai mulţi dintre noi încearcă să scape de cabluri. Există însă şi excepţii de la regulă. Pereţi foarte groşi, distanţe mari, echipamente de proastă calitate sau aparate care pur şi simplu vin fără conectivitate wireless întruchipează doar câteva dintre situaţiile în care reţeaua prin priză este mai bună decât o alternativă fără fir.
Echipamente folosite TL-PA4010KIT şi TL-WPA2220
Pentru a putea experimenta mai multe scenarii vizavi de ideea unei conexiuni LAN prin reţeaua electrică, am avut trei echipamente TP-LINK. Două vin la pachet şi formează TL-PA4010KIT şi un al treilea poartă numele de TL-WPA2220 şi se livrează singur. Făcând parte din aceeaşi familie, funcţionează foarte bine împreună şi nu necesită o procedură complicată de configurare.
TL-PA4010KIT include două adaptoare TL-PA4010 şi două cabluri ethernet. Acestea sunt unele dintre cele mai compacte pe care le-am văzut până acum. Unul dintre cele două dispozitive are 65 x 42 x 28,5 milimetri. Integrează un port ethernet 10/100 Mbps, are trei LED-uri pentru power, conectivitate şi ethernet şi oferă encriptarea datelor pe 128 de biţi în format AES. Are un singur buton pentru împerechere, dar dacă folosiţi echipamente identice, nici măcar pe acela nu trebui să-l apăsaţi, deoarece procedura se realizează automat. Dacă astfel de detalii sunt importante pentru mediul de lucru în care vă gândiţi să le folosiţi, TL-PA4010 funcţionează între 0 şi 40 de grade. Consumul specificat este de sub 2 W, iar distanţa maximă la care pot fi instalate două astfel de echipamente este de 300 metri.
TL-WPA2220 este un model mult mai complex ca volum de funcţii, dar la fel de simplu de configurat şi integrat într-o reţea realizată prin intermediul acestui tip de gadgeturi. În primul rând, vine cu două porturi Ethernet 10/100Mbps pe care le puteţi folosi pentru a conecta simultan două sisteme, console de gaming, Smart TV-uri sau orice alte aparate inteligente. Are 94 x 54 x 40 milimetri, un consum specificat de maxim 6 W şi patru LED-uri pentru power, conectivitate pe reţeaua electrică, ethernet şi WiFi. Spre deosebire de celălalt model, TL-WPA2220 funcţionează şi ca punct de acces pentru extinderea unei reţele făr fir. Un avantaj semnificativ la acest capitol constă în modul de configurare aproape inexistent al unei reţele wireless. Este suficient să mergeţi în preajma unei reţele wireless, să apăsaţi 5 secunde pe butonul de Wireless (care coincide cu ultimul LED de jos) şi, la scurt timp, să apăsaţi butonul WPS de pe routerul vostru existent. Aproape instant reţeaua wireless vă este clonată, împeună cu numele şi setările de securitate. După această etapă puteţi muta dispozitivul oriunde în casă. Pentru setări mai complexe, are şi o pagină clasică de configurare pe care o găsiţi trecută, împreună cu numele de utilizator şi parola aferente, pe partea din spate a dispozitivului.
Scenariu de test
Am legat primul dispozitiv TL-PA4010 la un Apple Time Capsule de 2TB, pe care l-am folosit atât ca router cât şi ca sursă de conţinut pe care să-l transfer în testele mele. În etapa următoare am pus al doilea echipament identic în altă cameră la o distanţă de aproximativ 5 metri. În câteva secunde am rămas uimit de faptul că cele două aparate au început să comunice între ele fără să apăs pe nici un buton.
Cel de-al treilea aparat, TL-WPA2220 l-am introdus într-o priză la trei camere distanţă şi aproximativ 15 metri. Fiind mai mult de două aparate în aceeaşi reţea prin priză, procedura de interconectare nu a mai avut loc automat şi a fost necesar să apăs pentru o secundă butonul de împerechere de pe unul dintre aparatele care era deja în reţea. La câteva secunde distanţă am apăsat şi pe butonul marcat Pair situat pe partea inferioară a lui WPA2220 şi conexiunea a avut loc.
Testele le-am efectuat folosind notebook-ul meu Sony Vaio VPCSA3Q9E cu un Intel Core i7 la 2,8GHz, 12GB RAM DDR3, un SSD de 128GB şi un al doilea hard disk de 750GB cu 7200RPM. Deşi nu cred că acest aspect a influenţat în vreun fel testele, panoul elecric din casă l-am schimbat în urmă cu aproximativ şase luni pentru a preveni nişte fluctuaţii în momentul în care aveam prea mulţi consumatori activi.
În principiu, m-au interesat trei lucru: uşurinţa în configurare, stabilitatea conexiunii şi performanţa brută.
Performanţă şi conluzie
Mai mult decât orice altceva, am fost încântat că nu am fost nevoit să deschid nici un manual, să instalez nici un program sau să caut nimic pe internet. Întreaga procedură de configurare a fost intuitivă şi a necesitat doar câţiva paşi. Pe tot parcursul testelor, sentimentul a fost că lucrez cu echipamente simple şi eficiente.
Conexiunea cu sistemul meu s-a realizat la 100Mb în fiecare caz, în schimb rata de transfer a fost mult mai mică. Pentru test am folosit o imagine de DVD în format ISO de 4,5 GB pe care am copiat-o pe şi de pe Time Capsule. În fiecare caz, rata de transfer a variat între aproximativ 900KB/s şi un maxim de 1,4MB/s, atât pentru download cât şi pentru upload. Această viteză, deşi pare foarte mică, în practică a fost suficient pentru streaming de clipuri Full HD de pe YouTube şi chiar şi de pe hard disk-ul din Time Capsule. În cazul filmelor Full HD în format Blu-ray, de aproximativ 20GB pentru o oră şi jumătate de film, sesiunea de vizionare s-a desfăşurat cu probleme majore. Astfel de probleme apar însă şi folosind o conexiune WiFi. Ca un mic detaliu, am mutat dispozitivele TL-PA4010 prin casă, ajungând la un momentdat să le pun chiar şi pe amândouă în acelaşi prelungitor, ca în imaginea de intro. În fiecare caz, concluzia a fost una singură, variaţiile de viteză au fost infime, în schimb conexiunea a fost la fel de stabilă.
Părţile bune ţin în special de stabilitatea conexiunii. Timpul de răspuns este inexistent şi indiferent cât de multe fişiere am transferat, cât de mici sau cât de mari, nu au fost probleme. Conexiunea nu mi-a picat niciodată. Practic, am avut parte de siguranţa unei conexiuni cu fir la 20 de metri distanţă fără stresul trasului de fire prin pereţi. Pe cutie este trecută o distanţă maximă de 300 de metri între componentele unei reţele prin priză. Deşi va fi destul de greu să găsiţi o locuinţă cu o astfel de suprafaţă, sunt destul de sigur că performanţa va fi similară, dacă nu identică, cu cea obţinută de mine.
Preţul pentru TP-LINK TL-PA4010KIT este de 284 de lei, iar preţul pentru TL-WPA2220 este de 200 de lei. În teorie, astfel de dispozitive sunt gândite pentru nişte scenarii foarte bine definitie. În practică însă, s-ar putea să vă facă viaţa mai uşoară şi în contexte nu foarte evidente. Cel mai evident este faptul că reuşiţi să decongestionaţi reţeaua wireless din casă, conectând câteva aparate cu fir la router. Schema de mai sus face o treabă foarte bună în a înfăţişa câteva scenarii. Nu aveţi cea mai mare rată de transfer, dar timp-ul de răspuns foarte mic la ping vă ajută enorm în cazul unei sesiuni de gaming în multiplayer pe PlayStation sau XBOX. În plus, atâta timp cât aveţi o rată de transfer suficientă pentru streaming HD, 9 din 10 probleme sunt rezolvate.