LG G Flex – Nu doar flexibil, ci și inteligent [REVIEW]
Anul acesta, vorbim de display-uri 4K și de ecrane curbate. CES 2014 a demonstrat acest lucru, iar pleiada de produse ce înglobează una sau ambele tehnologii menționate mai devreme a fost destul de mare. Dacă un televizor cu o diagonală mare este curbat, de ce nu ar putea și un smartphone să fie? În fond, vorbim de un trend ascendent în recrearea experienței de cinema prin orice strategie posibilă. Rezoluția 4K este folosită în cinematografe, ecranul curbat este folosit și el în cinematografe. Ba chiar și monitoarele de PC au acum un aspect de 21:9. Oare una din aceste opțiuni nu poate fi disponibilă și pe un smartphone?
LG G Flex este primul dispozitiv al producătorului cu un ecran curbat și este, la prima vedere, foarte interesant. Am putea spune că este răspunsul lui LG la Samsung Galaxy Round, un alt smartphone curbat, dar al competitorului. Galaxy Round are însă curbura pe orizontală, iar LG G Flex pe verticală. După spusele LG, dispozitivul său este mai ergonomic, iar aici are dreptate. Pe de altă parte, oare avem nevoie de un smartphone curbat? Este cerință pentru așa ceva sau trebuie să lăsăm marketingul să își spună cuvântul în acest sens? Vom analiza acest produs în rândurile ce urmează, lăsând dezbaterea pentru finalul articolului.
Design
Greu de decis dacă este sau nu atrăgător din toate aspectele design-ului. Este controversat și e un produs prea nou pentru a îl judeca, dacă nu chiar primul de acest fel, așadar vom lăsa timpul să își spună cuvântul. Pot spune doar că feedback-ul pe care l-am primit de la alți utilizatori a fost că este interesant, însă ”e mult mai mare decât mă așteptam” sau ”stă mai bine în mână decât altele la fel de mari”, lucrusi cât se poate de adevărate. Prima senzație este că LG G Flex este un smartphone mare, însă forma sa puțin curbată îi diminuează din mărime. Când îl ții în mână sau doar atunci când îl privești, ți se pare ciudat, pentru că, da, e altfel.
Există o serie de studii, foarte apreciate, care spun că omul este mai perceptiv la liniile curbe de design. Realitatea o confirmă și probabil cel mai bun exemplu este Apple. Toate produsele lor dețin linii curbe, ba chiar o combinație de linii drepte și curbe. Un MacBook Pro are de exemplu toate liniile curbe, mai puțin marginile interioare, care indică faptul că trebuie să se închidă perfect. La fel putem vorbi și despre simplitatea design-ului, atât în cazul electronicelor cât și în cazul oricărui obiect din jurul nostru. Cu siguranță și cei de la LG sunt la curent cu aceste studii și au decis să meargă puțin la extrem cu smartphone-ul despre care vorbim.
Modelul primit de noi la test a venit într-o carcasă de tip flip, pentru protecție, carcasă care este la rândul ei curbată. Capacul deține o suprafață magnetică și o fereastră, iar când este închisă, pe acea fereastră sunt afișate informațiile esențiale, ca ceasul, numărul și numele apelantului sau notificări de pe email. Carcasa este rigidă și îmbracă dispozitivul fără să îi adauge foarte mult la greutate sau grosime.
LG G Flex deține butoanele la fel ca LG G2, pe spate, sub camera foto. Am mai discutat această dispunere a controalelor de bază și, la mai bine de o săptămână de folosire a lui LG G2, am început să mă obișnuiesc cu ele. Aici intervine totuși firea umană și faptul că, odată ce folosim un dispozitiv, fie el și mai puțin ergonomic, ajungem să ne obișnuim cu el. LG G Flex va avea probabil același efect asupra utilizatorului, care îl va cumpăra, la început intrigat de forma sa și încântat de performanțele pe care le promite configurația.
Atât carcasa exterioară cât și carcasa smartphone-ului sunt realizate din policarbonat (plasticul mi s-a atras atenția că este o denumire prea generică și mai puțin elegantă pentru acest material), iar spatele are o textură interesantă. Motivul este acela că producătorul susține că este un material ce se poate repara, în cazul zgârieturilor fine. Este adevărat, zgărieturile foarte fine, cele care apar în timpul frecării cu materiale textile sau cu suprafața biroului sunt insesizabile după câteva ore. Acest lucru se datorează unei folii cu proprietăți elastice, aplicate pe carcasa telefonului. Zgârieturile făcute de chei sau alte obiecte ascuțite nu sunt însă atât de ușor de ”reparat”.
Acum, dacă butoanele principale sunt pe partea din spate, pe laterale nu mai găsim aproape nimic. Astfel, tot pe partea din spate se află și camera foto, precum și difuzorul, în partea de jos.
Pe latura de sus, se află un microfon pentru noise cancelling.
Pe latura de jos, avem conectorul microUSB , microfonul pentru convorbiri și jack-ul pentru căști.
Laterala stângă este singura care mai deține vreun element, și anume tăvița pentru microSIM.
Galerie Imagini
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/LG G Flex Review/”/]
Specificații
[table id=214 /]
Display
Display-ul este, după cum am spus de multe ori, una dintre caracteristicile cele mai importante ale unui smartphone. În cazul lui LG G Flex, avem de a face cu un display de 6 inci cu o rezoluție de 1280×720 pixeli și cu un strat de protecție la zgârieturi. Cred că la acest capitol putem spune liniștiți că display-ul nu excelează. Nu îl depunctăm foarte mult pentru faptul că are o rezoluție HD și nu FullHD, la un an după ce competitorii săi au aceste rezoluții pe toate modelele high-end. Totuși, dacă reflectivitatea panoului nu lasă prea mult de dorit, luminozitatea acestuia și nivelul de alb cam lasă.
Unghiurile sunt bune, însă atât în lumina directă a soarelui cât și la interior culorile nu sunt atât de corect reproduse și, da, mi-aș fi dorit mai mult de la un dispozitiv cu un asemenea preț, targetat direct utilizatorului mai excentric sau, mai pe românește, celui care și-l permite. Touchscreen-ul este de cea mai bună calitate, fluid, precis și nu ratează nici un gest al utilizatorului.
Pentru momentele în care dorim doar să vedem dacă există notificări, funcția de ”double tap” prin care aprindem ecranul este foarte utilă. Astfel, nu mai trebuie să ridicăm telefonul de pe masă pentru a apăsa pe butonul Power de pe spatele acestuia.
Conectivitate și Audio
La capitoul conectivitate, LG G Flex deține tot ce ne-am fi așteptat: un modul 4G LTE, WiFi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, Infraroșu și un modul NFC. Pe conectorul USB, poate fi atașat un adaptor pentru semnal video prin HDMI și, de asemenea, suportă standardul Miracast pentru streaming wireless de conținut video pe televizor.
Sunetul este clar, atât la audiția de muzică cât și la convorbirile pe speaker, fără distorsiuni nici la volum maxim. Partea de audio deține o serie de îmbunătățiri software, cum ar fi Dolby Mobile, iar difuzorul redă destul de bine toată gama de frecvențe – atât cât poate, desigur, un difuzor la dimensiunea lui. Microfonul și casca sunt de cea mai bună calitate, sistemul de atenuare activă a zgomotului permițând folosirea lui fără probleme și în medii zgomotoase.
Software
La fel ca LG G2, meniul lui LG G Flex este foarte complex. Vine tot cu o versiune de Android puțin mai ”învechită”, 4.2.2 Jelly Bean. Aș vrea să pot spune că nu contează, însă adevărul e că îmbunătățirile aduse lui 4.4 KitKat sunt destul de importante în termeni de performanță. Nivelul de customizare este ridicat, iar aici îmi mențin opinia obiectivă că este destul de încărcat cu meniuri, icoane de tot felul și setări complexe pentru fiecare element în parte. Sunt de acord, e bine să le ai, însă dacă nu ar purta fiecare un nume proprietar parcă ar fi și mai bine. Aici poate intră în discuție și experiența mea cu mai multe telefoane și faptul că un voi reuși niciodată să țin minte numele proprietar al fiecărei setări, care diferă desigur de la producător la producător.
Meniul se mișcă foarte bine, cu un subtil efect de 3D pentru a accentua experiența pe ecranul curbat. Nu are întârzieri și răspunde foarte bine la comenzi.
Opțiunea split-screen permite afișarea unei aplicații în permanență pe ecranul principal și este interesantă, deși nu cred că am utilizat-o sau aș face asta vreodată.
Performanță
La acest capitol, nu ar fi prea multe de spus, lucrurile sunt vădit pozitive. Evident că, folosind unul dintre cele mai puternice chipset-uri de pe piață, Qualcomm Snapdragon 800 și cipul pentru grafică Adreno 330, se situează pe aceeași linie cu smartphone-urile de top, ca Xperia Z1 sau ca un telefon Samsung Galaxy Note 3. Quadrantul prezintă un scor de 20122 puncte pentru LG G Flex, față de 21982 puncte pentru Galaxy Note 3. GeeBench situându-l la doar câteva puncte diferență de Galaxy Note 3, cu 4189 puncte.
La fel se întâmplă și pe partea 3D, nu există joc care să îi dea de furcă lui LG G Flex, toate rulând la fel de bine ca și pe Galaxy Note 3. Diferențele sunt practic insesizabile.
Autonomie
Discutăm de un acumulator de 3500 mAh, așadar ne putem aștepta la o performanță apropiată de cea a lui Galaxy Note 3 și, probabil, ceva mai mică sau aproape la fel cu a lui LG G2. Astfel, în condiții de utilizare zilnică cu mai multe căsuțe de mail active, conturile de social media, Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn și convorbiri de aproximativ două ore, terminalul reușește să atingă două zile de autonomie completă. În cazul în care îl stresăm cu jocuri sau video în mod constant, este de așteptat ca autonomia acestuia să fie redusă la o singură zi, lucru de înțeles.
Camera Foto
Camera foto este aproape identică cu cea de pe LG G2. Există o singura diferență, majoră, iar aceasta vine pe segmentul de filmare video. Pot fi capturate secvențe 1080p la 60 de cadre pe secundă și 2160p la 30 de cadre pe secundă. Aici probabil modificările sunt făcute pentru a concura direct cu Galaxy Note 3, care și el poate filma în rezoluție 4K.
Concluzii
Am ajuns, iată, și la ultimul capitol al acestui review, cel în care tragem o serie de concluzii legate de dispozitivul prezentat. Luat ca atare, din punct de vedere al performanței, autonomiei, display-ului, sunt mulțumit.
LG G Flex se situează desigur între cele mai performante smartphone-uri ale momentului. Display-ul, chiar dacă nu are o rezoluție FullHD, este perfect utilizabil. De la o distanță de 30-40 de centimetri, distanța de la care este privit un smartphone, diferența de rezoluție între acesta și Galaxy Note 3 este sesizabilă doar prin comparație. Mi-aș fi dorit un nivel de alb mai bun, pentru că acesta afectează vizibil culorile afișate, însă îl trecem pe seama panoului OLED curbat, care probabil este într-un stadiu ceva mai redus de dezvoltare. Este, totuși, primul dispozitiv de acest gen.
Probabil că întrebarea la care toți așteaptă un răspuns în acest moment este dacă merită. Probabil că da, dacă dorești să ai un smartphone deosebit. În utilizarea zilnică, din păcate, nu cred că oferă un avantaj major display-ul curbat. Faptul că este flexibil este cu totul altă poveste. Am observat că rezistă destul de bine la apăsări repetate și, luând în calcul scenariul în care este ținut în buzunarul de la spate este un avantaj. Nu de puține ori am trăit cu teama că mă voi așeza pe smartphone și în secunda imediat următoare mă vor trece fiorii la auzul display-ului crăpat.
LG G Flex are un preț de aproximativ 3000 lei, un preț care le va tăia avântul multor doritori, însă vorbim de un produs nou și, după cum bine știm, tehnologia costă atunci când e ”proaspătă”.