11 iun. 2014 | 18:56

Prepay cu buletinul – efecte nocive

FEATURE
Prepay cu buletinul - efecte nocive

Guvernul României pregătește o lege pentru înregistrarea posesorilor de cartele SIM prepay. Aceștia vor trebui să-și dea buletinul și operatorii au obligația de a reține datele timp de șase luni.

Screen Shot 2014-06-11 at 18.51.42
În noiembrie 2013, GSMA a realizat un studiu privind impactul introducerii reglementărilor asupra cartelelor prepay la nivel mondial, cu avantaje și dezavantaje. Marea Britanie, Cehia, România și Noua Zeelandă tatonează înregistrarea lor. Dar, datele din unele zone nu sună atât de bine pe cât am crede. În Mexic măsura a intrat în vigoare în 2009 și a fost retrasă trei ani mai târziu, după ce a arătat că nu a prevenit în vreun fel violența, criminalitatea și nu a ajutat la condamnarea infractorilor.

77% din cartelele SIM la nivel mondial sunt prepay. Acest lucru a dus și la popularizarea tehnologiei și comunicațiilor. În zonele sărace, cum ar fi Africa, prepay-ul înseamnă 95% din totalul cartelelor. Primele reglementări au apărut în Brazilia, Germania și Elveția, în 2003. La nivelul lui iulie 2013, 80 de țări la nivel mondial au introdus reglementări pentru aceste comunicații.

Mâine, la ora 15.00, la Adevărul Live, vom discuta despre această lege, dar și cea despre WiFi-ul cu buletinul. Invitați vor fi avocatul Bogdan Manolea, de la Asociația pentru Tehnologie și Internet, Bogdan Savonea (Pole Society) și Cristian Carp (Wild Media). 

Impactul negativ al înregistrării SIM-urilor prepay

Studiul GSMA identifică mai multe elemente negative ale înregistrării utilizatorilor de prepay.

În primul rând, mulți clienți au rămas fără conexiune pentru că nu și-au oferit datele la timp. Mulți oameni din zonele defavorizate se bazează pe cartele preplătite pentru a comunica. Dacă nu au auzit de aceste măsuri, ei rămân fără capacitatea de a comunica.

Despre ce fel de oameni vorbește studiul? Persoane fără adăpost, persoane cu probleme fizice, care nu se pot deplasa, cei cu probleme de auz sau de vedere și cei care nu vor să-și dea datele. În Rwanda, 485.000 de SIM-uri au fost dezactivate pentru că utilizatorii nu s-au înregistrat.

De asemenea, în multe țări clienții puteau să cumpere cartele doar de la sediul operatorilor sau alte magazine. Distribuția SIM-urilor nu a mai fost atât de mare ca acum și măsura a restricționat capacitatea oamenilor de a-și cumpăra cartele.

Mai important decât atât, a apărut o piață neagră a cartelelor SIM. Infractorii au folosit în multe țări cartele SIM neînregistrate, cumpărate din țări care nu au reglementări. În Mexic, aceste cartele se numesc “cartele pirat”.

Pentru operatori, crește responsabilitatea față de datele clienților. În unele țări nu au fost luate măsuri pentru ca acestea să fie protejate. În legea românească, operatorii au obligativitatea de a reține datele timp de șase luni. Dar operatorii de la nivel mondial au avut dificultăți și în a-și antrena oamenii. Astfel, echipele au fost învățate să ajute clienții să-și înregistreze cartelele, operatorii au făcut campanii de awareness pentru a le spune clienților că trebuie să-și dea datele și au fost responsabili de o cantitate mai mare de date.

Ce s-a întâmplat în Mexic?

Măsurile de reglementare au apărut în Mexic în 2009, dar au fost scoase trei ani mai târziu. Statisticile au arătat că în trei ani au crescut cu 40% telefoanele de amenințare sau șantaj. De asemenea, răpirile au crescut cu 8% între 2009 și 2010.

Un alt lucru esențial, care este menționat și de parlamentarii români, este prezumția că infractorii cumpără SIM-uri singuri. Sau că infractorii vor cumpăra SIM-uri în nume propriu. Studiul GSMA arată că asemenea măsuri pot duce la acuzarea greșită a unor oameni nevinovați. În plus, operatorii nu au capacitatea de a verifica veridicitatea datelor oferite de oameni.

Impactul pozitiv al înregistrării

Dar există și elemente pozitive, potrivit studiului GSMA. În primul rând, accesul mai ușor la servicii de eguvernare. Astfel, utilizatorii pot să-și verifice identitatea folosind doar telefonul mobil. În Egipt s-a introdus un sistem de vot mobil care era ușor de folosit.

Un alt impact pozitiv îl reprezintă implicarea populației în servicii de m-commerce. În Finlanda înregistrarea nu este obligatorie, dar TeliaSonera, DNA și Elisa oferă această posibilitate pentru a accesa servicii de la terți, inclusiv retaileri, bănci și Guvern. În plus, în Finlanda există și semnături mobile, iar acestea sunt acceptate indiferent de operator.

Documentul integral al studiului

GSMA White Paper Mandatory Registration of Prepaid SIM Users 32pgWEBv3 by Vlad Andriescu

Vlad Andriescu este Redactor-Șef, start-up.ro. Când nu e în căutarea următorului Steve Jobs, scrie despre trecut și viitor. vezi toate articolele