Orange 4G, în curând internetul pe mobil va fi mai rapid ca cel de acasă
Internetul a ajuns să facă parte din viața noastră, mai mult decât orice alt mediu de comunicare cunoscut. Îl folosim atunci când trimitem un e-mail, atunci când căutăm o informație, și nu în ultimul rând pentru comunicare, indiferent de soluția folosită, că este vorba de o videoconferință ori de un simplu mesaj pe WhatsApp. Am ajuns să fim conectați tot timpul la internet, fie că suntem acasă, fie că suntem în mișcare sau la birou, iar asta, cu toată sinceritatea, ne „mănâncă” tot timpul.
M-am lovit de nenumărate ori de problema unei conexiuni WiFi slabă, atât de slabă, încât și conectarea dura câteva minute. Iar apoi, ca să descarc un prăpădit de email, am așteptat și 10 minute. Motivul era simplu: nu aveam altă conexiune de internet, iar la vremea respectivă 10-20 MB costau 2-3 euro, nejustificat de mult în comparație cu ce plăteam deja acasă, vreo 100 de lei pe un abonament mediu de internet. Problema s-a rezolvat în timp, prețurile au scăzut continuu, iar în 2014 accesul la internet este aproape gratuit. Un abonament sau o ofertă prepaid costă doar 4-5 euro și deține suficient trafic pentru a susține o lună întreagă de activitate pe mobil.
De ceva vreme, am ales însă un abonament ”nelimitat” 4G, un abonament care a venit la pachet cu un router mobil 4G, care stă în buzunarul genții non-stop, cu excepția momentelor când e la încărcat. Așa sunt sigur că nu mai trebuie să depind de conexiunile WiFi de la cafenele, de câte ori mă opresc să beau o cafea și eventual să mai lucrez câte ceva. Singurul dezavantaj al acestui modem era, desigur, acoperirea 4G, care, atât în cazul Orange, operatorul de la care l-am luat, cât și la ceilalți operatori este extrem de limitată, la doar câteva orașe mari din țară.
Astfel, de fiecare dată când plecam spre Brașov sau oricare alt oraș, chiar dacă modemul meu mititel era capabil să îmi aducă mai repede informația pe telefon sau pe laptop, era limitat la conexiuni 3G sau mai slabe.
Orange 4G va ajunge totuși în curând și în aproape toate orașele țării. De ce spun în curând? Pentru că, indiferent de natura schimbărilor, în domeniul tehnologic ele au loc progresiv, chiar dacă acest lucru se întâmplă odată la câțiva ani. Iar când vorbim de modificări ale tehnologiilor de transmisie, acestea au loc pe o perioadă puțin mai lungă, având în vedere natura și volumul investițiilor.
Orange a dorit să asculte și impresia noastră legată de tehnologia 4G, așadar a realizat un clip video în care eu și alți câțiva colegi de breaslă ne spunem opinia despre aceasta.
E bine să știm câteva elemente despre această tehnologie. În primul rând, vitezele specificate sunt cele obținute cu echipamente puternice, de testare, la care probabil nu vom avea acces o perioadă de timp. Aici mă refer la modemul cu care s-au atins cei aproape 240 Mbps pe download. Pentru a obține viteze 4G, este necesar așadar ori un modem mobil sau unul pe USB pe care să îl conectați la PC, ori un smartphone sau o tabletă compatibilă 4G. Din fericire, acestea sunt multe la momentul actual, aproape toți producătorii venind cu produse de acest gen. Dacă acum un an 4G-ul era o opțiune pe care o dețineau doar cele mai performante smartphone-uri, acum și dispozitivele mainstream beneficiază de această conectivitate. Un exemplu este chiar un model de la operator, Orange Yumo.
Acoperirea rețelei Orange 4G va fi disponibilă de astăzi în peste 1000 localități, acoperind 45% din populația României, 73% din populația din mediul urban. Sper că, astfel, când plec din București să pot folosi la maxim aceste beneficii.