Nokia Lumia 530 – Windows Phone 8.1 nu a fost vreodată mai accesibil [REVIEW]
E foarte ușor de la prima vedere să îți dai seama ce a vrut Nokia să realizeze prin lansarea lui Lumia 530 și cărui public a vrut să i se adreseze. Lumia 530 este făcut special pentru oamenii care pun prețul înainte de toate.
Acest fapt este cu atât mai evident dacă ne uităm pe site-ul Microsoft unde este scris mare pe pagina telefonului: Power for the people. Nokia Lumia 530 este un telefon ”pentru popor”, un dispozitiv plăcut ochiului și al cărui preț îl plasează în categoria unora dintre cele mai ieftine telefoane de pe piață. Lumia 530 este cea mai ieftină metodă de a avea acces la Windows Phone 8.1 însă nu vă gândiți că performanțele au fost sacrificate complet în favoarea prețului.
Pentru cât costă la momentul acesta, Nokia Lumia 530 este capabil de performanțe decente și este mai mult decât suficient pentru marea majoritate a utilizatorilor. Este, până la urmă, succesorul lui Nokia Lumia 520, cel mai bine vândut smartphone din istoria companiei finlandeze. Dar asemănările dintre cele două modele sunt atât de mari că este greu să găsim motive suficiente pentru a abandona vechiul 520 în favoarea noului 530.
Nokia Lumia 530 – Introducere
Primul lucru care iese în evidență este capacul de policarbonat, un element recurent la telefoanele Nokia. Acesta protejează bateria de 1430 mAh despre care vom vom vorbi mai în detaliu ulterior. Înlăturarea capacului la început a fost mai dificilă decât ar fi părut însă întreg procesul de configurare a telefonului s-a desfășurat rapid.
Nokia este un telefon mic, mai ales dacă îl compari cu monștrii de peste 5 inci din ziua de azi. Cu niște dimensiuni de 62.3mm (lățime), x 119.7 (înălțime) x 11.7 (grosime), telefonul se simte foarte bine când îl ții în mână, singura problemă fiind că are tendința proastă de a aluneca foarte mult.
Trecând la display, acesta este oarecum îmbunătățit față de Nokia Lumia 520 și are acum o rezoluție de 854 x 480 de pixeli care, pentru o diagonală de 4 inci, ar însemna o densitate a pixelilor de aproximativ 245 ppi (pixeli pe inci).
Nokia a montat un procesor quad-core de 1.2GHz Snapdragon 200 pe Lumia 530, procesor completat de 1GB memorie RAM. Spațiul de stocare este de 4GB dar ție își vor fi disponibili mai puțin de 2 având în vedere că doar sistemul de operare ocupă 2.12GB. Bateria, după cum am spus mai devreme, este de 1.430mAh. În condiții de utilizare normală, rezistă cel puțin o zi jumate.
Camera de pe Nokia Lumia 530 nu oferă aproape nimic în plus față de Lumia 520. Este un model de 5 megapixeli, fără autofocus. Nici aplicația camerei foto nu o ajută foarte mult, aceasta permițându-vă să faceți doar niște mici ajustări care până la urmă nu vor avea un impact așa de mare asupra calității fotografiilor.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Nokia Lumia 530/”/]
Nokia Lumia 530 – Puncte pro
Prețul – Nokia Lumia 530 este un telefon făcut special pentru cei care vor un raport calitate preț bun. Acesta poate fi găst în magazine în două variante: una standard care costă 380 de lei și una dual-SIM de 440 de lei. Prețul este clar principalul atu al lui Nokia Lumia 530 care vrea să rivalizeze pe viitor cu dispozitive precum Moto E sau Sony Xperia E1.
Windows Phone 8.1 – Nokia Lumia 530 este unul dintre cele mai ieftine telefoane care vin cu Windows Phone 8.1 preinstalat, ultima versiune a sistemului de operare de la Microsoft. Windows Phone 8.1 aduce noi posibilități de customizare a ecranului Home dar și aplicații precum Office sau Outlook preinstalate. Ceea ce ar fi contat cel mai mult, însă, lipsește total: Cortana. Asistentul virtual de la Micrososft, vedeta din Halo, nu este încă disponibilă în regiunea noastră.
Performanța – Nu vă așteptați la performanțe nemaipomenite de la Nokia Lumia 530 deoarece riscați să suferiți o dezamăgire. Nu vă va da pe spate, însă pentru un telefon care costă în jur de 400 de lei este mai mult decât satisfăcător. Veți putea naviga foarte ușor prin meniu iar aplicațiile vor rula foarte ușor de cele mai multe ori. Chiar și unele jocuri mai pretențioase vor putea fi rulate la detalii minime.
Puncte contra Nokia Lumia 530
Ecranul – Și iPhone 5 și 5s aveau ambele 4 inci dar din punctul meu de vedere reușeau cumva să facă ecranul sa pară mai mare. Nokia Lumia 530 are și el tot un ecran de 4 inci, dar senzația este cu totul alta când vine vorba de spațiu. Butoanele pe ecran mi se par prea mici iar tastarea s-a dovedit a fi de foarte multe ori dificilă. Pe deasupra, ecranul nu este în niciun caz de aceeași calitatea ca acele de pe modele high-end, iar acest fapt este evident în lumină puternică, atunci când și cu luminozitatea la maxim vei avea probleme în a distinge imaginile.
Carcasa – Carcasa de un verde strident este foarte frumoasă la prima vedere și va crea o impresia plăcută; asta până când trebuie scoasă pentru a monta bateria, proces ce s-ar putea să vă dea un pic de bătaie de cap la început dacă nu aveți unghii mari. Și aceasta nu ar fi cea mai mare problemă. Marginile sunt curbate spre interior, iar dacă mai adăugați la asta și aspectul alunecos vă veți da seama că există un risc mare să scăpați telefonul pe jos când vă așteptați mai puțin.
Nu are cameră foto pe față – Ați putea spune că este un lucru normal pentru telefoanele la acest preț să nu aibă o cameră foto pe față. Până la urmă, nici Moto E, nici Xperia E1 nu au camere foto pe față. Dar într-o lume în care HTC lansează telefoane cu camere foto frontale de 13 MP și Apple aproape că înlocuiește total aparatul de fotografiat, nu credeți că ar fi timpul ca și telefoanele ca Lumia 530 să fie dotate cu camere foto secundare?
Nokia Lumia 530 – Concluzie
Nokia Lumia 530 este un telefon cu un raport calitate preț foarte bun și acesta este principalul aspect care trebuie reținut. Pentru un telefon care nu costă decât 380 de lei este capabil să satisfacă o gamă variată de clienți și să ofere o experiență frumoasă chiar și în condiții de utilizare foarte mare.
Dar un lucru ar putea trage în jos acest telefon și anume similaritatea lui cu Nokia Lumia 520. Ce vreau să spun este că nu aduce destul de multe lucruri în plus față de acel model pentru a putea convinge un număr foarte mare de oameni să facă un upgrade. Dacă Nokia Lumia 530 va avea parte de vânzări mari vom afla în viitorul apropiat.
Autor: Bogdan Cristea