26 mai 2014 | 14:30

Microsoft spune NU cererii FBI legate de datele clienților săi

ACTUALITATE
Microsoft spune NU cererii FBI legate de datele clienților săi

Microsoft a dezvăluit faptul că politica sa de confidențialitate are prioritate și nu va face nici un fel de excepții de la aceasta.

Microsoft FBI

Se pare că Microsoft a primit o înștiințare de la FBI, denumită și National Security Letter sau NSL, prin care cei din urmă cer dezvăluirea unor informații confidențiale despre unul din clienții enterprise ai lui Microsoft. Pentru cei care nu știu, o scrisoare de tip NSL este confidențială, iar Microsoft nu poate dezvălui conținutul acesteia nici către clientul vizat. Totuși, compania are o serie de politici de confidențialitate destul de puternice în legătură cu datele clienților săi, prezentate ca exemplu în raportul EFF (Electronic Frontier Foundation).

EFF este de părere că scrisorile NSL, aceste ordine secretive ale FBI, violează chiar Constituția Statelor Unite. ”Suntem de părere că este vital pentru companii să fie deschise atât cât le permite legea, legat de aceste cereri de securitate naționale, pentru a ajuta să se facă lumină în privința abuzului guvernului în ceea ce privește încălcările drepturilor de confidențialitate.” au declarat reprezentanții EFF. Cererea FBI a fost retrasă cu puțin timp inainte ca Microsoft să facă apel la Curtea Federală din Seattle.

Totuși, această mișcare nu reprezintă un câștig de cauză pentru Microsoft și, chiar dacă FBI nu va comenta acest acuzații, serviciul secret va obține probabil acele informații prin alte metode legale.

De asemenea, retragerea FBI din această discuție este benefică pentru ambele părți, având în vedere că un proces deschis cu o companie complexă, cum este Microsoft, ar fi fost nu numai consumatoare de resurse și de timp pentru ambele părți, dar probabil FBI ar fi și pierdut procesul doar prin faptul că acele cereri încalcă drepturile utilizatorului și politica de confidențialitate impusă de Microsoft.