Mașinile electrice ar putea parcurge aproape 2.000 km la o singură încărcare cu această baterie [VIDEO]
Mașinile electrice au numeroase avantaje, însă oamenii se feresc de ele din cauza autonomiei scăzute. Un nou tip de baterie poate schimba acest lucru, potrivit Digital Trends.
Automobilele cu motor electric reduc drastic gradul de poluare, însă șoferii sunt speriați de faptul că ar putea rămâne fără putere înainte de a ajunge la destinație. Și cine îi poate învinui? Stațiile de reîncărcare nu se găsesc la orice colț de stradă și procesul durează mult.
Două companii vor să îi liniștească pe cei care vor să fie mai ”eco-friendly”. Phinergy și Alcoa au demonstrat un nou tip de baterie care permite unui automobil să parcurgă aproape 2.000 de km după o singură încărcare.
Inginerii au modificat un Citroen C1 și l-au echipat cu o baterie clasică, bazată pe lithium-ion, dar și cu una specială, făcută din aer și aluminiu.
Cele două baterii au oferit o autonomie de peste 1.800 de kilometri. În medie, o mașină electrică obișnuită parcurge între 130 și 480 de kilometri. Ce e și mai impresionant este faptul că noul tip de baterie cântărește numai 100 de kilograme, de cinci ori mai puțin decât bateriile clasice.
Bateriile cu aer-aluminiu se folosesc de oxigenul din mediul înconjurător, în loc să îl aibă stocat în medii lichide sau solide. Acestea sunt mult mai dense și pot stoca mult mai multă energie decât bateriile clasice.
Principalul dezavantaj al acestor baterii este gradul rapid de degradare. Aluminiumul se transformă în hidroxid de aluminiu și bateria nu poate fi reîncărcată, ci trebuie schimbată cu totul.
Cei de la Phinergy propun folosirea acestui sistem dublu. Bateria mică, pe bază de lithium-ion, poate transporta șoferii pe o distanță de 50 de kilometri, ideală pentru drumurile făcute în oraș, iar cea mare ar urma să fie păstrată pentru distanțe lungi.
O alternativă la acumulatorul pe bază de aluminiu-aer ar fi acumulatorul cu zinc-aer, însă acesta este mult mai greu de produs.