Mașina care merge… 100 de ani, fără a se alimenta [VIDEO]
Internetul este o oază de concepte, care mai de care mai futuriste, unul însă, de la Laser Power Systems, atrage atenția prin ideea de a avea o mașină care funcționează nu mai puțin de 100 de ani, fără a se alimenta.
Prin alimentare, înțelegem desigur combustibilul folosit pentru a funcționa un secol. Thoriu este un compus chimic care are cea mai mare densitate de pe planetă, și în aceeași cantitate poate înmagazina de 20 de milioane de ori mai multă energie decât cărbunele. Desigur, e vorba despre un compus radioactiv care își găsește rolul într-un laser de mare putere, ce poate încălzi apa, producând astfel aburi ce pun mașina în mișcare. La fel ca prima mașină construită, de altfel.
Compania care a venit cu această idee se numește Laser Power Systems, iar Dr. Charles Stevens, CEO-ul companiei, este de acord că acest tip de motor, la stadiul de concept, nu va fi utilizat în curând pe scară largă. Interesul producătorilor de automobile nu este cel de a crea o mașină care funcționează 100 de ani, unde mai pui și interesele economice ale multor țări vizavi de industria petrolieră.
Vor mai trece probabil multe decenii până când această tehnologie va fi băgată în seamă, cel puțin la nivel de idee, însă până atunci aplicabilități la scară mai restrânsă ar putea fi găsite. Dr. Charles Stevens, de la Laser Power Systems, este de părere că tehnologia poate fi folosită pentru a alimenta cu energie restaurante, clădiri de birouri sau, la un moment dat, și case.
E drept, materialul este radioactiv, însă compania ne asigură că nivelul de protecție necesar pentru respectivul echipament nu depășește grosimea unei foi de aluminiu.