iPhone 6 Plus – când mai mare dă cu minus [REVIEW]
La începutul săptămânii ați putut citi review-ul nostru pentru iPhone 6. Titlul nostru a fost ”nu e perfect, dar e cel mai bun”. A venit vremea ca iPhone 6 Plus să facă cunoștință cu publicul.
Chiar dacă iPhone 6 a fost denumit – pe bună dreptate – ”cel mai bun” smartphone, același lucru nu se poate spune neapărat și despre iPhone 6 Plus. Apple a pășit, pare-mi-se, cu stângul, pe o piață dominată de singurul competitor adevărat al companiei Samsung. Vorbim aici de piața de phablets, acele smartphone-uri cu ecrane gigant, mai bine zis, acele tablete cu funcție de telefon.
Introducere
În anul 2011, când Samsung lansa primul model de Galaxy Note, un gigant al vremurilor sale cu un ecran de 5,3 inch, Apple râdea. În 2011, când sud-coreenii de la Samsung lansau dispozitivul care avea să schimbe total conceptul de smartphone, americanii de la Apple spuneau că nimeni nu va vrea un telefon mai mare. Au trecut trei ani de atunci, trei ani în care Apple a făcut un salt de la 3,5, la 4 inch, apoi la 4,7, respectiv 5,5 inch. Au trecut trei ani în care Apple ar fi putut învăța multe despre phablet-uri, despre cerințele pieței și despre nevoile consumatorilor.
Aflați cum puteți câștiga un iPhone 6 Plus urmărind emisiunea PLAYTECH
La evenimentul de pe 9 septembrie, compania părea să fi învățat foarte bine lecțiile de mai sus. În realitate, totuși, Apple nu și-a făcut foarte bine temele. iPhone 6 Plus este un smartphone extraordinar. Performanțele oferite de procesorul A8 și de memoria RAM de 1GB sunt, probabil, de neegalat. Ecranul este unul superb, luminos și cu rezoluție ridicată. Camera foto este excepțională. Totuși, iPhone 6 Plus este un phablet mediocru. De ce? Aflați în rândurile mai jos. Să începem, totuși, cu părțile bune.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/iPhone 6 Plus/”/]
iPhone 6 Plus ne-a fost oferit pentru review de către site-ul LIKEIT.RO
iPhone 6 Plus – Pro
Ecranul este mare și frumos. Are o rezoluție full HD, la nivel cu cerințele pieței și suficient încât să te facă să uiți de faptul că există telefoane cu ecrane Quad HD. Luminozitatea este perfectă și culorile sunt – în opinia mea – foarte fidele. Contrastul este ridicat și unghiurile de vizualizare sunt largi. Indiferent de condițiile de lumină, utilizatorii se pot bucura de filme sau jocuri și își pot citi cu ușurință emailurile.
Performanța este fără de cusur. Utilizatorii de smartphone-uri Apple sunt deja obișnuiți cu acest lucru. Telefonul nu îngheață nici măcar o fracțiune de secundă, nu dă semne de oboseală și niciun joc nu are o grafică prea bună pentru el.
Autonomia nu este extraordinară, dar o trec la puncte forte pentru că este considerabil mai bună decât a altor iPhone-uri. Telefonul duce o zi întreagă de folosire fără să simțim nevoia de a alerga după cea mai apropiată priză.
Camera foto este printre cele mai bune găsite de mine pe un smartphone. Focalizează rapid și bine. Redă culorile bine. Filmează impecabil și funcția de slow-motion poate da naștere unor efecte cu adevărat impresionante. Se descurcă și în condiții de lumină puternică, și în condiții de lumină scăzută. iPhone 6 Plus (la fel ca și iPhone 6) este un smartphone pentru amatorii de fotografie. Telefonul poate fi folosit pentru poze spectaculoase pentru Instagram, pentru a imortaliza amintiri, chiar și pentru a crea artă.
iPhone 6 Plus – Contra
Designul nu m-a impresionat deloc. Poate este doar o chestiune ”de gustibus”, dar mi se pare că noile smartphone-uri Apple se pierd printre miile de telefoane cu Android existente pe piață. iPhone 6 Plus are o formă banală, niște elemente de design care au mai fost folosite la alte smartphone-uri (mă refer în special la inserțiile din plastic de pe spate, prezente la HTC One) și, poate cel mai important, o cameră foto ieșită în relief. Acea cameră foto senzațională de care vă spuneam mai sus se poate zgâria mai ușor din cauza acestei erori de construcție sau poate zgâria un alt smartphone în cazul în care sunt puse în același buzunar, sau în aceeași geantă. Trebuie menționat, tot aici, că telefonul se poate îndoi destul de ușor – nu că aș fi încercat să îndoi un smartphone de 5.000 de lei, dar pur și simplu nu se simte ca un dispozitiv solid.
Aplicațiile nu sunt optimizate pentru ecranele mai mari. Aceeași problemă este vizibilă și la iPhone 6, așa că voi da, cu nerușinare, un copy-paste din review-ul colegului Răzvan: ”Aplicațiile sunt, în mare parte, un dezastru. Nu a trecut o lună de la lansarea iPhone 6, și mai puțin timp de când e la vânzare, așa că dezvoltatorii n-au actualizat aplicațiile. Rezoluția e mai mare, sunt scalate, dar se văd prost.”
Lipsa funcționalităților de phablet este principalul aspect pentru carenu m-a impresionat iPhone 6 Plus. Singurul pas pe care l-au făcut cei de la Apple în acest sens este adăugarea funcționalității de double-tap pe butonul de home pentru a coborâ ferestrele la jumătatea ecranului. Este utilă? Da. Te ajută să introduci adresele de web fără să trebuiască să te întinzi până în capătul ecranului. Este suficientă? Nu. Funcționalitatea nu îți permite să manevrezi smartphone-ul cu o singură mână. Construcția lui alunecoasă și subțire îl face ușor de scăpat. În plus, unde sunt restul beneficiilor? Sunt inexistente. Phableturile sunt atât dispozitive pentru entertainment, cât și pentru productivitate. Samsung a demonstrate acest lucru. iPhone 6 Plus nu dispune de multitasking, nu te ajută în niciun fel să-ți faci treaba mai repede și nu aduce nimic în plus față de iPhone 6. În afara unui ecranmai mare.
Concluzie
iPhone 6 este un smartphone excelent. Și iPhone 6 Plus este un smartphone excelent. Totuși, iPhone 6 Plus nu este un phablet excelent și, din păcate, aceasta este categoria în care trebuie încadrat. Merită să alegi un iPhone 6 Plus în fața unui iPhone 6? Numai dacă chiar simți nevoia de un ecran imens. Totuși, în opinia mea, alegerea asta dă cu minus.
iPhone 6 Plus este disponibil și în acest magazin online. De asemenea, poți consulta și aceste oferte pentru iPhone 6 și iPhone 6 Plus.