03 iun. 2014 | 17:30

Intel și Chromebook – produsele nu vor mai fi atât de ieftine în viitor

ACTUALITATE
Intel și Chromebook - produsele nu vor mai fi atât de ieftine în viitor

Dacă v-ați întrebat de ce Chromebook-urile bazate pe Intel au fost atât de ieftine în ultimii ani, acestea beneficiau de subvenții din partea lui Intel desigur.

Intel Chromebook

Aș zice că putem fi mai degrabă contrariați de faptul că Intel subvenționa segmentul de laptopuri Chromebook-uri, pentru că nu mi s-au părut niciodată prea ieftine. Totuși, acestea erau relativ mai ieftine în comparație cu variantele ce funcționau pe procesoare ARM, lucru oricum fără sens. Procesoarele ARM erau implicit mai ieftine din cauza costului mai mic de producție. Un exemplu care contrazice totuși această regulă este noul Chromebook Acer, bazat pe Intel Haswell Celeron, ce are un preț de 199 de dolari, în comparație cu o alternativă de la Samsung ce funcționează cu procesor ARM, și care are un preț de 279 de dolari.

Intel spune că oferă noul procesor Haswell Celeron la un preț foarte mic pentru producătorii OEM, pentru a permite producătorilor să realizeze Chromebook-uri extrem de accesibile. A fost frumos cât a durat, însă această reducere la procesarele Intel nu se va mai aplica începând de anul viitor. În schimb, Intel va insista mai mult pe platforma Bay Trail, similară ca proces de producție cu cea ARM, însă nu la fel de rapidă ca actualul Celeron Haswell.

Singurul beneficiu al lui Bay Trail este consumul redus de energie, lucru care se va traduce probabil printr-o îmbunătățire a  autonomiei dispozitivului respectiv. Aproximativ 11 ore față de cele 9.5 ore ale lui Celeron Haswell.