IBM construiește circuite din carbon ca alternativă la siliciu
Ultimele rapoarte indică că IBM are în dezvoltare circuite din carbon, graphene, ca alternativă la siliciul folosit până acum în electronică.
Cercetătorii de la IBM experimentează cu un nou procedeu de construcție a circuitelor, și anume folosind grafenul. Grafenul, sau Graphene cum este denumirea acestuia în limba engleză, reprezintă o foaie de atomi de carboni extrem de subțire, renumită pentru rezistența și conductivitatea sa. Soluția cu circuite din carbon este considerată o alternativă la siliciu, care momentan domină industria electronică.
Una din potențialele aplicabilități pentru această tehnologie cu circuite din carbon îl reprezintă tranzistoarele, care controlează curentul electric din circuite. Cu cât mai mulți tranzistori există pe un cip cu atât mai puternic este acel cip. Pe de altă parte procesul de fabricație se apropie rapid de 5 nanometri, limită sub care este greu de ajuns cu tehnologia actuală. Astfel putem înțelege interesul IBM în acest domeniu.
Cercetătorii de la IBM au reușit să trimită mesaje text fără pierderi prin intermediul acestei structuri fragile de carbon și, chiar dacă acest lucru nu reprezintă mult acum, este un pas înainte către adopția acestei tehnologii la nivel de dezvoltare. Circuitul realizat de IBM a fost construit adăugând grafenul doar după ce acesta a fost asamblat, și nu a fost supus pericolelor de fabricație care sunt extrem de bine cunoscute pentru circuitele din siliciu. În circuitul respectiv au fost adăugați trei tranzistori din grafen, mai multe pentru a găsi o metodă de a îi integra pentru început în circuite deja existente.