06 iun. 2014 | 16:45

Google anunță o tabletă care „vede“ lumea. Ce dotări are noul dispozitiv Tango [VIDEO]

ACTUALITATE
Google anunță o tabletă care „vede“ lumea. Ce dotări are noul dispozitiv Tango [VIDEO]

Project Tango e unul dintre cele mai interesante concepte cu care a venit Google în ultimii ani. Vrea să „învețe“ un dispozitiv să recunoască lumea precum un om, iar acum include în proiect prima tabletă de acest tip. Ca o surpriză, Nvidia furnizează procesorul.

Tableta Project Tango

Dacă nu ești familiarizat cu proiectul Tango, e ideea Google de a experimenta cu dispozitive mobile care pot recunoaște, cartografia și interpreta mediul înconjurător precum un om. Adică să perceapă adâncimea, să perceapă poziționarea, iar toate astea din software și hardware. Proiectul Tango a debutat în acest an, în februarie, iar „Adevărul“ a fost la primul hackathon organizat în Europa.

Mai nou, proiectul trece și pe tabletă. E una de 7 inci, „crescută“ dintr-o Nexus 7, dar cu toate funcționalitățile prin care s-au remarcat telefoanele Tango. Și Google s-a simțit într-o pasă bună, așa că și-a permis și-o glumă ca pentru cunoscători: tableta va costa 1.024 de dolari (n.r.: 1GB de memorie înseamnă 1.024 de megabaiți).

Tableta Tango lângă telefonul Tango. FOTO Engadget

Tango, telefon și tabletă

Când vine vorba de dotări, tableta are un ecran de 7 inci full HD, rulează Android 4.4 KitKat, dispune de un cip Nvidia Tegra K1 cu patru nuclee și are o memorie RAM de 4GB. Spațiul de stocare va fi de 128GB. De ce 4GB de memorie RAM? Pentru că analiza tuturor datelor colectate de senzori se poate face doar cu o cantitate mai mare de RAM față de o tabletă sau un smartphone obișnuite. Tableta va dispune și de conectivitate LTE.

Cum se prezintă prima tabletă Tango

Povestea Tango

Tango înseamnă mai mult decât hardware, dar în acest moment nu înseamnă decât testare. Pe lângă ce are tableta, și chiar telefoanele lansate în februarie, pentru dispozitive este esenţial aranjamentul de senzori şi camere. Are un trio compus dintr-un accelerometru, giroscop şi busolă pentru monitorizarea poziţiei pe 9 axe, are un proiector de raze infraroşii pentru cartografiere dincolo de ce imaginile văzute de cameră şi două camere: una de 4 megapixeli RGB/IR (infraroşu) pentru o captare cât mai bună a luminii disponibile şi una de tip fisheye cu unghi larg de cuprindere (până la 170 de grade).

„Dacă mergi printr-o clădire de birouri, un dispozitiv Tango îți poate citi cu voce tare numele sălilor de ședință, pe măsură ce treci pe lângă ele. (…) Dacă dispozitivul îți poate «înțelege» mediul, atunci acesta îți poate deveni o fortăreață (n.r.: cu referire la jocuri)“, a descris pentru Engadget Johnny Lee, șeful diviziei Tango, potențialul pe care îl are platforma.

Lumea Tango e una la început de drum. E faza alpha şi asta se vede, cel puțin s-a văzut la Timișoara, la hackathon-ul organizat de Startup Hub. Cel puțin pe telefoane, cartografierea are „zgomot“, se încălzesc repede şi se închid atunci când trec de o anumită temperatură şi dezvoltatorii trebuie să înveţe să folosească întreaga platformă, nu doar pe bucăţi. Dar e abia începutul, unul făcut public acum aproape trei luni.

Totuși, Tango e un răspuns normal la o evoluție a pieței și se poate dovedi un succes în timp. Vânzările de smartphone-uri deşi în creştere vor stagna la un moment. În timp, însă, e clar că vom asista la o transformare a dispozitivelor mobile. Nu mai sunt „în faţa“ noastră, ci vor deveni parte din viaţa noastră.

Cum a fost la hackathonul Tango din Timișoara

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele