28 aug. 2014 | 13:09

GOG, magazinul virtual de jocuri începe comercializare de filme fără DRM

ACTUALITATE
GOG, magazinul virtual de jocuri începe comercializare de filme fără DRM

GOG sau este un magazin virtual de jocuri, perceput ca un concurent serios pentru Steam, ce tocmai a început să vândă filme.

GOG.com Good Old Games filme neprotejate DRM Free

Foarte mulţi dintre noi au început să cumpere pentru simplul fapt că, de multe ori, se găsesc şi la preţuri foarte mici. Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre filme. Problema cu acest tip de conţinut este însă alta. Din cauza diverselor licenţe şi a multiplelor tipuri de protecţii DRM (Digital Rights Management), magazinele virtuale de filme au o piaţă limitată. Plecând de la această situaţie complicată, servicii precum iTunes Movies sau Amazon Prime Instant Video nu vor ajunge probabil în România decât în câţiva ani.

Din fericire, există şi companii precum GOG care încearcă un pic să schimba sistemul de comercializare al conţinutului multimedia digital. Printr-o nouă secţiune a website-ului gog.com, acum puteţi cumpăra filme fără DRM, libere de orice restricţie când vine vorba de distribuirea sau redarea lor ulterioară. Mai mult decât atât, preţurile practicate sunt decente, iar documentare precum Art of Playing sau TPB AFK: The Pirate Bay Away From Keyboard pot fi descărcate gratuit pentru a vă face o idee legată de calitatea conţinutului video oferit de Good Old Games.

Deşi platforma pare foarte bine pusă la punct şi fiecare film HD disponibil poate fi descărcat la trei rezoluţii, 1080p, 720p sau 480p, marea problemă în această etapă incipientă constă în volumul redus de conţinut. Din cauza lipsei unor parteneriate cu giganţi din industria cinematografică, este foarte puţin probabil să vedeţi în următoarele câteva uni pe GOG noul Spiderman sau Captain America.

În orice caz, ideea din spatele acestui proiect mă încântă teribil, mai ales că este accesibil şi din ţara noastră. De mult am aşteptat să dau cinci sau şapte dolari pe un film Full HD pe care să-l văd legal acasă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele