Isteria cu Facebook Messenger: ce îi permiți aplicației și cât contează asta
Facebook vrea să își întărească portofoliul de aplicații și face asta pe seama utilizatorilor. Ultima decizie prevede că folosești Messenger pentru mesajele tale, fără să le poți vedea din aplicația Facebook. Asta a cauzat o scădere a ratingului aplicației. Tu știi câte drepturi îi dai rețelei sociale prin Facebook Messenger?
Facebook a decis că e timpul să facă pasul cel mare și să taie accesul la mesaje din aplicația mare pentru Android și iOS. În schimb, ești obligat să treci la Facebook Messenger, produsul care gestionează toate mesajele și care poate administra și SMS-urile tale, ba chiar și apeluri vocale over Facebook. Playtech te-a informat despre asta la finalul lunii iulie. În lumina ultimului val de ratinguri negative, de o stea pe Play Store și App Store, numim acele drepturi pe care le acorzi aplicației ca să decizi dacă merită să faci asta sau te rezumi la browser pentru Facebook.
Află și: Facebook vă obligă să comunicaţi doar prin aplicaţia Messenger
Facebook Messenger este disponibilă în Play Store, App Store și Windows Store. Nu voi numi toate permisiunile, deoarece unele sunt mai vechi sau evidente pentru funcționarea aplicației: identificarea conturilor de Facebook pe dispozitiv, identificarea locului în care ești, accesul la fotografii etc. Pe lista de permisiuni „periculoase“ sunt altele de care trebuie să știi.
Am zis, Messenger îți poate administra SMS-urile, astfel că îi dai dreptul să primească, citească, trimite și editeze mesajele text. Apoi, poate citi jurnalul de apeluri, identifica informații despre apeluri și să apeleze numere de telefon (asta poate duce la cost suplimentar pe factură). Messenger poate comasa contactele din agendă cu cele de pe Facebook și îți cere numele de utilizator (poți da skip). De asemenea, poate descărca fișiere fără notificare (imagini, documente sau altele) și împiedică intrarea dispozitivului în standby.
Poate controla conectivitatea la rețea și „citește“ configurările de sincronizare. Celelalte sunt unele evidente, cum ar fi modificarea setărilor audio sau suprapunerea unor elemente vizuale peste alte aplicații (n.r.: notificările prin Chat Heads asta presupun).
Feedback negativ și reacția companiei
Patru mesaje de feedback de la utilizatori din România
Mai sus vezi câteva dintre reacțiile utilizatorilor din România. Mashable are câteva din Statele Unite ale Americii, unde Facebook a început în aceste zile migrația spre Messenger. Trebuie însă menționat ceva ce uită toți utilizatorii. Permisiunile pe care le cere Facebook, prin oricare aplicație, și alte companii similare sunt evidente. Orice aplicație de administrat SMS-uri își va lua dreptul să citească, editeze și trimită mesaje. Unele o fac fără să îți distrugă ceva, se numesc de încredere, altele o fac în alte scopuri. Aplicația dialer, care îți va administra apelurile, va cere permisiuni să efectueze apeluri vocale și să le șteargă din call log.
Permisiunile acestea nu înseamnă că o aplicație preia controlul asupra dispozitivului tău, ci doar poate să facă asta, dacă vrea. Esențial la mutarea Facebook e că trebuie să folosești Messenger. Probabil că dacă review-urile negative vor continua în acest ritm, va regândi decizia. Până atunci, citește cu atenție permisiunile la oricare aplicație, nu doar la Messenger, și decide dacă ai neapărat nevoie de ea.
Spre exemplu, poți folosi Facebook în browser. Este o experiență mizerabilă, pe lângă folosirea aplicațiilor, dar îi acorzi mai puține drepturi. Este, deocamdată, o isterie cum a fost și cu schimbarea politicii Instagram. Da, Facebook va ține cont de feedback-ul negativ. Este însă în egală măsură o corporație care vrea să facă bani printr-un portofoliu de produse în pas cu ceea ce folosesc utilizatorii. Există zeci de aplicații de mesagerie instant, pe lângă SMS-uri și aplicații care să le gestioneze, iar Facebook se asigură astfel că nu rămâne în urmă.
Informații suplimentare: Facebook pentru Windows Phone, versiune îmbunătățită