20 oct. 2014 | 01:33

Directorul FBI vrea să prevină prin lege criptarea datelor de către Google şi Apple

ACTUALITATE
Directorul FBI vrea să prevină prin lege criptarea datelor de către Google şi Apple

După anunţurile recente ale Google şi Apple pe marginea criptării datelor de pe smartphone-uri, şi-a vociferat în mai multe rânduri frustrarea.

drive-encrypt

În ultimele câteva luni, atât Google, cât şi Apple au introdus schimbări majore în Android şi iOS pentru a proteja datele utilizatorilor de agenţii guvernamentale şi hoţi. Atâta timp cât utilizatorii de smartphone-uri îşi vor bloca aparatele cu un cod, nimeni nu va putea avea acces la datele stocate, nici măcar creatorul sistemului de operare. Mai mult decât atât, de la distanţă, se pare că va fi imposibilă accesarea datelor, indiferent ce organizaţie guvernamentală va pune presiune pe gigantul din Mountain View sau Cupertino.

În mod evident, o asemenea schimbare de politică nu a fost acceptată cu braţele deschise de autorităţile americane care şi-ar dori ca la orice oră din zi sau din noapte să vă poată accesa toate informaţiile de pe telefon. Pornind de la această premisă, directorul actual al , James B Comey şi-a vociferat în mai multe situaţii lipsa de apreciere pentru noua politică de criptare a datelor implementată de Apple şi Google. Comey a afirmat că aceste tehnici ar putea afecta într-un mod negativ eforturile de aplicare a legii din partea agenţiilor guvernamentale. Soluţia radicală propusă de el este implementarea unui proiect de lege care să anuleze iniţiativa implementată de curând de către Apple şi Google.

,,Poate că a sosit momentul să sugerăm că balanţa din era post-Snowden s-a înclinat prea mult într-o singură direcţie, de frică şi neîncredere.” Schimbări sunt necesare pentru ca ,,noi, cei din organizaţii guvernamentale, responsabili de securitatea naţională şi siguranţa publică să putem continua executarea sarcinii pe care ne-aţi încredinţat-o, în modul în care voi vreţi să o îndeplinim.” Într-un discurs recent al directorului FBI, acesta nu s-a sfiit să detalieze de ce nu crede că este bine ca organizaţiile similare cu cea pe care o conduce nu vă pot accesa telefonul după bunul plac.

Cu alte cuvinte, este foarte probabil să nu dureze prea mult până când criptarea datelor cu scopul ascunderii de FBI, NSA şi alte organizaţii guvernamentale să fie redusă la zero.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele