16 apr. 2014 | 09:12

Conceptul Smart Highway a devenit deja realitate

ACTUALITATE
Conceptul Smart Highway a devenit deja realitate

Conceptul Smart Highway este acum o realitate, implementată deja, chiar dacă în stadiul de testare, pe câteva drumuri din Olanda.

Smart Highway

Smart Highway, în cazul de față, se referă la o autostradă inteligentă care economisește energie și îmbunătățește siguranța celor care circulă pe ea. Porțiunea de 500 de metri care a fost inaugurată de curând este denumită acum ”Route 66 of the future”, pe bună dreptate. Proiectul este creat și produs de Daan Roosegaarde și compania olandeză Heijmans Infrastructure.

Marcajele acestei porțiuni Smart Highway sunt realizate dintr-o vopsea specială care conține o pudră fluorescentă ce se încarcă de la soare și de la lumină și care iluminează continuu, pe timp de noapte, aproximativ 8 ore. Luminiscența acestei vopsele este momentan cea mai ridicată din industrie, fiind rezultatul unui proces de dezvoltare ceva mai amănunțit.

Momentan, autostrada este în teste, pe porțiunea respectivă, pentru a se observa cât de bine rezistă la intemperii, la trafic și cât de mult luminează iarna, atunci când nopțile sunt mai lungi. Se presupune, desigur, că drumurile sunt curățate pe timp de iarnă atât de bine încât zăpada reziduală să nu ajungă la marcaje. Oricum, aceasta nu este o problemă majoră în Olanda, unde iarna este doar trecătoare. Nu s-a specificat încă nimic despre țările care primesc o cantitate mai mare de zăpadă.

Ideea este totuși foarte simplă, chiar dacă sună destul de pompos, însă aceasta ar ajuta la o economisire foarte mare de energie prin înlăturarea necesității de a instala iluminare exterioară și prin faptul că tehnologia este suficient de ieftină pentru a fi aplicată rapid la scară largă.