10 ian. 2014 | 16:00

BenQ BL2710PT – Rezoluție și calitate pentru profesioniști [REVIEW]

REVIEW
BenQ BL2710PT - Rezoluție și calitate pentru profesioniști [REVIEW]

BenQ BL2710PT Review

Cred că în ultimii 5 ani m-am stresat foarte mult de faptul că rezoluția a stagnat la Full HD. Producătorii au considerat că aceasta este suficientă pentru toți utilizatorii și pentru aproape toate tipurile de aplicații. Mai rău este că aceleași considerente au fost suficiente și pentru laptopuri, unde și la rezoluția de 19 inci observăm tot 1366×768 pixeli. Pe segmentul de desktop, chiar și monitoarele de 27 sau 30 de inci foloseau o rezoluție similară, care după părerea mea este totuși prea mare pentru această diagonală.

În cazul smartphone-urilor, efectul generat a fost invers – rezoluții Full HD la 5 inci sunt des întâlnite acum. Acest lucru i-a forțat pe producătorii de componente și periferice desktop să ridice și ei ștacheta și, implicit, să scadă prețul. Aici era până la urmă problema – prețul, pentru că un monitor de 27 de inci cu o rezoluție mare era peste 1500-2000 de euro și era un subiect tabu pentru consumatorul de rând. Așa au apărut monitoarele ultra wide, cu format 21:9 și cu un preț de aproximativ 500-600 euro. Însă nu despre acestea vreau să vorbim astăzi, ci despre BenQ BL2710PT, care este primul monitor construit special pentru aplicații CAD/CAM.

Spre deosebire de un monitor normal avantajul BenQ BL2710PT este rezoluția de 2560×1440 pixeli, mult apreciată mai ales pe înălțime, atât de utilizatorii profesioniști cât și de cei obișnuiți. Vom vedea pe parcursul acestui articol care sunt elementele de diferențiere și care sunt punctele lui slabe.

Design

BenQ BL2710PT Review 1

BenQ BL2710PT vine cu un design simplist, complet negru cu un finisaj din plastic mat, folosit atât pentru carcasă, cât și pentru picior și stand. Nu este un monitor care să atragă atenția oricărui consumator, ci mai degrabă unui ochi format, care știe genul acesta de produs și este conștient de performanțele pe care le ascunde carcasa simplistă, neagră. Diagonala este 27 inci, iar ecranul este mat, fără elemente de protecție sau antireflexie.

BenQ BL2710PT Review 2

Rama are o grosime medie de aproximativ 20 mm. Logo-ul BenQ este așezat în partea stângă jos, iar modelul în partea dreaptă sus. În partea dreaptă, jos, se află butoanele de control. Acestea sunt de tip touch, iar cu ajutorul unui senzor de proximitate, se iluminează când te apropii cu mâna de ele. Butonul de Power este discret iluminat în alb, și nu este sub nici o formă deranjant în timpul utilizării monitorului, nici măcar pe timp de noapte.

Deși este un monitor de generație nouă, nu este unul foarte subțire, mai ales că deține și sursa de alimentare la interior și este construit pentru a fi rezistent, nu elegant.

Construcție și ergonomie

BenQ BL2710PT Review 3

Zona posterioară a monitorului este construită din plastic, deține o montură VESA 100×100 mm, iar în partea inferioară este ascunsă conectica destul de complexă.

BenQ BL2710PT Review 4

Baza monitorului este din metal, grea, rigidă și cu prindere în șuruburi de piciorul acestuia. Aceasta este profilată și poate servi drept spațiu de depozitare pentru diverse accesorii gen carduri foto sau altele.

BenQ BL2710PT Review 5

Piciorul monitorului este din metal, cu un arc solid la interior și are o zonă decupată pe unde pot trece foarte ușor toate claburile legate la monitor pentru o organizare mai bună a acestora.

 BenQ-BL2710PT-Review 6

Piciorul este cu cap pivot, permițând rotirea monitorului la 90 de grade și are o înălțime variabilă. Acesta permite și rotirea monitorului la 45 de grade în ambele direcții, după cum arată schema de mai jos.

BenQ BL2710P Revie Picior Rotire

 

Reglarea pe înălțime necesită puțină forță pentru a fi modificată dar mișcarea este fluidă și ecranul poate fi înălțat de la 10 mm la 160 mm de birou pentru o poziție cât mai confortabilă. Indiferent dacă este la minim sau la maxim ca înălțime, este foarte stabil pe birou, însă ecranul se clatină puțin, daca biroul este mișcat din laterală. Aceasta se datorează în principal dimensiunii și nu este un lucru neobșnuit.

Conectivitate

 BenQ-BL2710PT-Review 7

Conectivitatea unui monitor este esențială pentru tipul de utilizator care il va folosi. Multe din monitoarele obișnuite de pe piață dețin o conectivitate relativ simplă, un port HDMI unul DVi și probabil un VGA. Pentru profesioniști este ideală o conectivitate completă, regulă pe care BenQ BL2710PT o respectă cu sfințenie, până la ultimul port. De asemenea, este ideală existența unui port USB pe acest monitor avem chiar 4, toate USB 3.0 cu alimentare internă.

 BenQ-BL2710PT-Review 8

Conectivitatea este foarte complexă și deține toate opțiunile posibile de a lega un monitor de un PC. Avem, așadar, de la stânga la dreapta: butonul de oprire, conectorul de alimentare, un port audio out și unul audio in, de tip jack 3.5, un conector DisplayPort, VGA (D-Sub), DVI Dual Link, HDMI, Conector HUB USB 3.0, două porturi USB 3.0. Numărul total de porturi USB 3.0 este de patru, două dintre ele fiind situate mai convenabil, pe partea stângă a ecranului. Monitorul deține și o pereche de boxe stereo, ascunse bine în carcasă și suficient de puternice pentru un birou, unde liniștea este esențială.

Meniu OSD

BenQ-BL2710PT-OSD (2)

Meniul OSD al monitorului este foarte bine gândit, iar opțiunile de configurare apar pe ecran în momentul în care atingem butoanele senzitive. După accesarea acestuia, opțiunile se transformă în meniul de navigare. OSD-ul este configurabil și pot fi configurabile ce opțiuni sunt în bara de lansare rapidă, incluzând luminozitatea, contrastul, aspectul sau unele opțiuni din meniul ECO.

BenQ-BL2710PT-OSD (5)

Meniul principal este format din 7 secțiuni diferite în partea stângă. Pe măsură ce navigăm prin acestea, opțiunile de configurare apar în partea stângă. Meniul deține multe opțiuni de configurare standard cum ar fi cele de contrast și luminozitate, însă are posibilitatea de a regla și setarile gama, temperaturile de culoare, sau timpul de răspuns prin opțiunile AMA. Există opțiuni pentru PiP (Picture in Picture) sau dynamic contrast. Acestea depind, desigur, de preset-ul pe care vă aflați, atunci când opțiunile respective nu sunt disponibile, ele vor apărea notate cu gri.

BenQ-BL2710PT-OSD (1)BenQ-BL2710PT-OSD (6)BenQ-BL2710PT-OSD (7)

Setările de ergonomie includ o parte din funcțiile avansate ale monitorului. Eye Protect se referă la senzorul de lumină ambientală ce controlează backlight-ul. Acel senzor este situat pe centrul monitorului, acolo unde de obicei se află logo-ul producătorului. În funcție de setările de contrast și culori, această opțiune poate fi configurată pentru a afișa culorile reale în mai multe condiții de iluminare a camerei.

Specificații

[table id=207 /]

Panou și Iluminare

BenQ-BL2710PT-9

Panoul este construit de AU Optronics, compania ce ține tot de BenQ, și care produce toate panourile de toate tipurile pentru monitoarele acestuia, și pentru alți producători. Panoul este unul de tip AHVA, o tehnologie proprie BenQ, care este aproape la aceleași specificații ca un IPS de calitate. Singura diferență notabilă între acestea este costul de producție, IPS-ul fiind mai scump. De aici se reflectă și prețul mai redus al monitorului, în comparație cu altele cu aceleași caracteristici.

[table id=210 /]

AHVA vine de la denumirea Advanced Hyper-Viewing Angle, un panou capabil de a reda 1.07 miliarde de culori cu o adâncime de culoare de 8 biți și a unui control adițional FRC – Frame Rate Control. Unele modele oferă o adâncime de culoare de 10 biți fără FRC. Acest algoritm este însă implementat foarte bine în cazul lui BenQ, iar diferența este sesizabilă doar în măsurători foarte precise.

Concluzie

BenQ BL2710PT este un produs foarte interesant, mai ales din prisma faptului că este primul panou de tip AHVA de pe piață. Scopul a fost să concureze cu panourile cu o rezoluție similară, 2560×1440 sau 2560×1600 care se regăsesc pe monitoarele profesionale, și implicit sunt panouri IPS. Produsul este aladar un success. Oferă performanțe foarte apropiate de un panou IPS, cu costuri semnificativ mai reduse față de acele produse. Există câteva mici probleme care apar la acest tip de panou, și anume iluminarea puțin neuniformă, însă putem să punem acest aspect pe seama faptului că tehnologia este destul de nouă. Timpul de răspuns poate fi o problemă pentru cei care folosesc monitorul pentru jocuri, însă insist pe faptul că un aceasta este destinația lui. La ora actuală nu poți avea un monitor cu o redare aproape perfectă a culorilor, la nivel profesional, și care să aibă și un timp de răspuns pretabil pentru jocuri. Totuși, opțiunea AMA face o treabă destul de bună în acest sens, chiar dacă pare puțin agresivă, odată activată.

Conectivitatea este un punct din nou forte. Monitorul vine cu toate porturile posibile pentru a face mai ușoară conectarea lui la un sistem deja consacrat pentru grafică. De menționat faptul că pentru a afișa rezoluția nativă trebuie folosit cablul din pachet, cel DVI Dual-Link sau un HDMI 1.4 de calitate. Setările cu care vine direct din cutie, sunt foarte aproape de realitate, calibrarea acestuia fiind mai mult pentru o corecție fină a culorilor și a contrastului afișat. Contrastul nu este cel mai bun, aproximativ 760:1, însă suficient pentru a obține rezultate foarte bune. Ținem cont aici și de faptul că nu este promovat ca un monitor de editare foto/video, ci ca unul pentru grafică CAD. Probabil generațiile viitoare de panouri AHVA vor atinge un contrast apropiat de 1000:1, practic maximul pe care îl putem obține momentan de la un panou IPS.

Meniul OSD este foarte complex, iar segmentul de reglaje manuale are multe valori pentru cei care petrec câteva zeci de minute să le descopere. Se poate efectua astfel un reglaj fin al acestuia, în funcție de preferințele utilizatorului. Standul este foarte solid și ergonomic, singura problemă fiind că ecranul se clatină puțin dacă este solicitat, problemă pe care am atribuit-o greutății acestuia, și faptului că piciorul permite reglaje compleze ale poziției.

Prețul este de 2800 Lei pentru cei interesați, un preț justificat pentru performanțele pe care le oferă. Un singur lucru mă întreb, cât de mult va scădea acesta după încă câteva luni, mai ales din prisma faptului că la CES au fost anunțate deja monitoare 4K, cu un preț apropiat. Următorul an cred că va fi decisiv în acest sens, și vom observa o scădere drastică a prețurilor acestor monitoare, pentru a face loc celor UHD.