Am testat Android 5.0 Lollipop pe LG G3 și acesta e începutul unei schimbări imense pentru Android
Android 5.0 Lollipop a ajuns pe LG G3. La fel și Motorola pregătește pentru Moto X și Moto G. Android se schimbă și acesta e începutul unui viitor luminos.
Android 5.0 Lollipop a început să apară pe diversele site-uri pentru LG G3. Încă nu se trece „în masă“ la noua versiune, dar începutul acesta anunță un viitor tare interesant pentru Android. Am instalat Android 5.0 Lollipop pe un LG G3 folosind un ROM leaked și am putut experimenta noul „desert“ de la Google. În continuare voi trece în revistă cele mai importante noutăți și cele pe care le vei sesiza și de ce 2014 va rămâne în istorie pentru Android drept anul schimbării unui stereotip.
Android 5.0 Lollipop și marea schimbare
Google poate să vorbească despre API-uri, despre cât de optimizat este acest sistem de operare, despre cât au muncit și inovat oamenii săi și multe alte astfel de fraze. S-ar putea să nu te intereseze. În esență, Android 5.0 Lollipop înseamnă un singur lucru esențial: un nou început. Interfața este cu totul alta și este excelentă. Au trecut patru ani de la ultima schimbare pentru Android și atunci a fost și nu a fost impresionantă, deoarece Android 3.0 avea deja elemente care urmau să fie implementate în Android 4.0 Ice Cream Sandwich.
Acum, Android 5.0 Lollipop este sistemul de operare al unui întreg univers de gadgeturi. L-am testat doar pe LG G3, dar implicațiile pentru ceasurile inteligente sunt imense. Primești un feedback subtil la fiecare acțiune pe care o faci. Dacă primul iPhone cu primul iOS a simplificat foarte mult ceea ce făceai cu un smartphone, Android 5.0 Lollipop vine să completeze orice interacțiune într-un mod eficient și care nu o îngreunează.
Îți ia ceva timp să te obișnuiești cu Android 5.0 Lollipop dacă treci de la alt sistem de operare. Sunt foarte multe elemente de design pe care Google le-a implementat pentru a-ți da senzația de spațialitate și aceasta este esența acestei versiuni. Spre exemplu, ai în meniul de notificări cardurile de la Google Now la bază. Și „la bază“ fix asta înseamnă. Dacă grupezi în sus toate notificările, cea pentru Now va fi sub toate celelalte. Astfel înțelegi că e mai mult decât un mesaj pe care să îl vezi curând, e ceva ce îți aduce informații constant și trebuie să fie acolo.
Ceea ce schimbă Android 5.0 Lollipop este modul în care interacționăm cu aceste gadgeturi și aceste interfețe software. Dacă Apple a trebuit să recurgă la skeuomorphism cu primul iPhone pentru ca noi să înțelegem că o imagine digitală 2D este un buton de apăsat, acum Google vrea să „ne învețe“ că informațiile nu sunt doar pe un singur nivel. Da, interfața e 2D, dar asta nu înseamnă că totul se rezumă la cum vezi, ci cum știi și intuiești că sunt distribuite informațiile. Cel mai bine se vede, după cum am spus, în meniul de notificări.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/LG G3 cu Android 5.0 Lollipop/”/]
Cu Android 5.0 Lollipop, și Google se schimbă
Mai ții minte Inbox? Este aplicația nouă de gestionare a emailurilor creată de Google. O folosesc de cam două săptămâni și parcă au strâns în ea toată experiența de folosire a Android 5.0 Lollipop. Ai distribuția informațiilor de care vorbeam mai sus, sunt intuitive butoanele, recunoști după culori ce face fiecare și ce ai vrea să facă, iar noul Gmail din Android 5.0 Lollipop este așa ceva. Nu știu care dintre ele vor continuă peste un an, poate amândouă, dar noul Gmail este cuceritor.
Ai un buton de quick compose la bază, ai feedback după fiecare acțiune – apeși pe un câmp, ții apăsat și apare o umbră dinamică deasupra acestuia. Aș rezuma această experiență și aș spune că este un joc de culori, umbre și suprapunere. Este un joc al animațiilor și nu este doar în Gmail, dar aici se vede cel mai bine. Ajungi la limita unui meniu, afli imediat, după cum se vede în poza de mai jos. Apple, căci a introdus multe noutăți cu primul iPhone, a introdus un efect de bounce în iOS. Ajungi la limită, pagina sare puțin, cât să îți spună că asta e tot, mai departe nu mai poți naviga.
Google se găsește, la final de 2014 și început de 2015, cu trei mari categorii de dispozitive de care „să aibă grijă“: smartphone-uri, tablete și ceasuri inteligente. Cele trei trebuie să meargă în tandem, trebuie să fie actualizate în aproximativ același timp, să ruleze aplicații similare și să „comunice“ între ele.
Compania, mai ales prin vicepreședintele Matias Duarte responsabil de designul Android 5.0 Lollipop, a repetat încă din vară că această versiune este pentru viitoarele gadgeturi care vor veni. Este pentru următorii patru-cinci ani și este o delimitare clară de artificiile vechilor interfețe și o distanțare de vechea interacțiune din web. Navigăm tot mai mult de pe mobile, tablete și, în nu prea îndepărtatul viitor, de pe ceasuri inteligente. Avem nevoie de rapiditate, de un alt nivel de interacțiune și până acum Material Design este cel mai bun răspuns de la Google.
În 2010, Microsoft introducea Windows Phone și o nouă filosofie de design. Era cu totul altfel decât ce oferea Android și iOS, de la primul ecran până al distribuția funcționalităților în aplicații. Windows Phone, în prezent, nici n-a eșuat, nici n-a excelat și asta e rău. Atunci, părea că Microsoft este pregătită pentru noul val al dispozitivelor, dar cumva a reușit să stagneze timp de patru ani și a venit Lollipop. Nici Apple în 2013 n-a adus ceva nemaivăzut cu iOS 7, ba chiar dă senzația unei companii care a devenit follower din lider.
Ce înseamnă Android 5.0 Lollipop pentru LG G3 și alții
După cum ziceam la început, Android se schimbă. Am folosit și voi folosi în următoarele zile Android 5.0 Lollipop pe LG G3 și nu este un dispozitiv Nexus. Până acum așteptam în primă fază un build pentru Nexus, apoi produsul custom al vreunui dezvoltator independent care să îl ofere pe alte dispozitive, sperând că XDA va fi locul în care voi găsi rapid noua versiune. De la producători n-am sperat niciodată la actualizări rapide (a se citi în cel puțin șase luni).
În prezent, vorbim de noul Android pentru G3, Moto X și Moto G. Toți producătorii au avut acces la preview încă din vară, dar doar aceștia doi s-au grăbit cu produsul (aproape) final. Ce înseamnă asta? Ei bine, totul și LG și Motorola par să fi înțeles cel mai bine mesajul cifrelor prezentate de Apple în fiecare an, cifre care arată Android drept o platformă lentă care blochează utilizatorii în versiuni vechi.
Până acum, Apple prin iOS și chiar Microsoft prin Windows Phone au avut avantajul că au sub control platforma și produc ei telefonul, în cazul Apple, sau sunt în strânsă legătură cu producătorii, în cazul Microsoft. Android e open source, iar Google oferă doar serviciile. Totuși, producătorii ar trebui să fie deciși să nu mai piardă un avantaj crucial pentru aceste dispozitive: actualizarea cu cel mai nou firmware. Android 5.0 Lollipop este cel mai nou și cu cât îl livrează mai repede pentru dispozitivele lor, cu atât câștigă în ochii utilizatorilor și îi câștigă de partea lor.
Apple încă este compania care se descurcă cel mai bine cu actualizarea, dar 2014 este anul în care producătorii de dispozitive cu Android par să se fi trezit și par deciși să grăbească ritmul.
Voiam să fac un review pentru acest LG G3 cu Android 5.0 Lollipop, dar nu se pretează pentru așa ceva: camera, după câteva poze, nu mai focalizează și nu funcționează accelerometrul. Nu este final sau nu este un ROM potrivit pentru telefonul pe care îl am eu. Totuși, dacă LG, Motorola și alții reușesc să livreze actualizarea în mai puțin de o lună de când Lollipop a fost lansat oficial, atunci au redus din handicapul față de Apple. Cumva, Moto X a fost telefonul care a dat startul, în 2013, unei noi tendințe: Android modificat cât mai puțin, actualizări trimise rapid, funcționalități care ajută și nu încurcă (ex.: Touchless Control).
Detalii despre Lollipop, versiunea nemodificată de la Google, sunt disponibile pe „Playtech“