12 mai 2014 | 10:10

10 moduri prin care poți economisi bateria unui smartphone

TEHNOLOGIE
10 moduri prin care poți economisi bateria unui smartphone

Smartphone Baterie

Toți suferim atunci când iconița bateriei de la smartphone ne avertizează că ar trebui să îl introducem la încărcat. În peste 90% din cazuri, această situație are loc atunci când nu ne aflăm în apropierea unei prize. Tehnologia a avansat incredibil în ultimii ani, smartphone-urile au un ecran mai bun și cu o rezoluție mai mare decât a monitorului pe care lucrăm, performanțele actuale pot fi deja comparate cu computerele de primă generație în care mulți dintre noi am investit economii importante acum 10 ani.

Din păcate, bateriile nu au reușit să țină pasul și sunt zile în care nu izbutesc să susțină activitatea constantă a utilizatorului într-o singură zi. Din punct de vedere tehnologic, bateriile sunt îmbunătățite de la an la an, însă doar pentru a susține performanța mai mare a celui mai recent smartphone, care va avea, în final, tot o autonomie de o singură zi. Până la momentul în care tehnologia va permite crearea de baterii cu o autonomie deosebit de bună, aveți mai jos 10 moduri prin care putem economisi bateria unui smartphone.

1. Opriți telefonul

Airplane Mode

Da, începem cu cea mai evidentă modalitate de economisire a energiei. Toate, absolut toate smartphone-urile au un mod numit ”Airplane Mode” sau ”Mod Avion”. Activați-l pentru momentele în care sunteți în tranzit pentru o perioadă mai lungă, în metrou de exemplu, sau într-o localitate fără semnal. Așa puteți folosi telefonul pentru a citi un articol sau o carte. Știu, mulți nu își permit acest lux, fiind forțați de job să fie disponibili la telefon „chiar și în somn”.

2. Nu lăsați bateria să ”moară”

Low Battery

Bateriile Litiu-Ion nu apreciază faptul că ajung la 1% și acest lucru se poate traduce printr-o durată de viață mai scurtă, deseori bateria ajunge să nu mai reziste nici 6 ore. Din acest motiv, smartphone-ul este setat să avertizeze la 15% că are nevoie de o reîncărcare. La fel se întâmplă și cu bateriile laptop-urilor, fiind construite cu aceeași tehnologie. Litiu-Polymer este o versiune puțin îmbunătățită a lui Litiu-Ion, însă funcționează pe aceleași principii și se supune acelorași reguli.

3. Opriți vibrația telefonului

Smartphone Vibratii

Alerta pe bază de vibrații necesită o mișcare mecanică a unui motoraș de mici dimensiuni din smartphone. Acesta consumă o energie destul de mare pentru a funcționa. Folosiți un ringtone nu foarte deranjant, însă cu o tonalitate sonoră pe care să o auziți. Nici pentru acesta nu este recomandat volumul maxim, astfel nu îi deranjați nici pe cei din jur și economisiți energie.

4. Luminozitatea ecranului

Luminozitate Smartphone

Din nou, unul din elementele cele mai mari consumatoare de energie, ecranul telefonului, este deseori lăsat pe valorile maxime de luminozitate, iar asta din comoditate. Majoritatea smartphone-urilor au un mod automat de reglare a luminozității bazat pe un senzor de lumină. Acesta scade luminozitatea odată cu scăderea luminii din camera în care vă aflați. Este recomandat de asemenea să reglați timpul în care ecranul rămâne aprins după ce nu mai folosiți telefonul, la cel mai scurt timp posibil – 5-10 secunde ar fi optim. Recunosc, al meu era setat la 2 minute. Astfel vă protejați și de ochii curioșilor care se uită în telefon după ce l-ați lăsat pe masă, economisiți și energie.

5. Opriți Bluetooth și localizarea

Bluetooth GPS Smartphone

Modulul Bluetooth și cel GPS sunt din nou elemente cu un consum mare de energie. De preferat ar fi ca acestea să rămână oprite pe parcursul zilei. Sigur, aici intervine din nou comoditatea, atât pentru cei care folosesc căști Bluetooth cât și pentru cei care folosesc aplicațiile de social media sau cele de hărți care necesită localizare. Și aici există mai multe setări, cu diferență între activarea modului GPS intern, respectiv localizarea bazată pe rețeaua de telefonie mobilă, (A-GPS).

Legat de transferul prin Bluetooth, cablul este implicit o alternativă mult mai rapidă. Cât despre WiFi, acesta este singurul capabil momentan de a trece într-un mod de low-power atunci când nu este folosit, și este recomandat să îl lăsați activ pentru a se conecta la rețele cunoscute. Transferul de date prin WiFi este mai economic atât din punct de vedere energie cât și costuri, în comparație cu 3G-ul sau 4G-ul.

6. Asigurați-vă că aveți semnal bun

Lipsa Semnal Smartphone

Modulul de telefonie este unul dintre cele mai pretențioase. Acesta oscilează la valori normale atunci când suntem în oraș și crește puterea de emisie când avem semnal redus. Dacă lucrați sau locuiți într-o zonă cu semnal slab, așa cum mi se întâmplă mie, sunt la convergența unor antene GSM și semnalul aproape că se pierde când sunt în holul interior al apartamentului, puteți folosi un repeater GSM. Acesta este un dispozitiv care amplifică semnalul GSM, și se instalează foarte ușor, desigur cu niște costuri.

7. Folosiți o imagine închisă la culoare

Android Smartphone Dark

Ecranele actuale, mai ales cele de tip AMOLED folosesc mult mai puțină energie pentru a afișa un background negru. Încercați să alegeți imagini de background cu mult negru pentru a optimiza consumul de energie al smartphone-ului. Există și o versiune neagră de Google, care se numește Blackl. Este sigură și nu vine la pachet cu viruși sau alte minunății.

8. Nu folosiți animații

Animatii Smartphone

Animațiile de background sau cele pentru meniu sunt un consumator destul de mare de energie. Orice activitate în background, mai ales una care necesită o putere de procesare video mai mare ar trebui oprită. La fel se întâmplă și cu icoanele animate sau widget-urile active de pe smartphone. Sunt într-adevăr elemente drăguțe, însă poate în momentul respectiv aveți mai multă nevoie de autonomia telefonului decât de un efect vizual simpatic.

9. Folosiți rețeaua GSM în loc de 3G

GSM 3G Smartphone

Când sunteți într-o zonă cu semnal slab sau pur și simplu dacă știți că nu aveți timp de navigat pe internet și aveți de dat multe telefoane, treceți telefonul pe GSM. Astfel veți putea economisi un procent important al bateriei, iar email-ul, unul dintre cele mai importante pentru cei mai mulți utilizatori, poate funcționa fără probleme.

10. Achiziționați o baterie portabilă

Baterie Portabila

Sigur, aceasta ar fi cea mai simplă rezolvare a tuturor problemelor. Bateriile portabile sunt de toate felurile, capacitățile, dimensiunile și de toate culorile. Cea mai mică dintre ele oferă energie pentru o încărcare completă a unui smartphone mediu, iar despre costuri, acestea sunt minime. Prețurile bateriilor portabile pleacă de la 30-40 de lei. Sunt însă consumabile și trebuie tratate ca atare. O astfel de baterie poate avea o durată de viață de până la 6 luni, însă își merită banii. Personal, este al doilea dispozitiv după smartphone, pe care nu vreau să îl uit acasă sau să uit să îl încarc.

Pe de altă parte, dacă nu doriți să cărați după voi o baterie externă, care probabil dublează greutatea smartphone-ului, ar trebui să țineți cont de elementele de mai sus, de toate 9, și nu de unul sau două.

Am făcut și un mic test în această privință. Recunosc, în utilizare normală, aș putea spune agresivă a smartphone-ului am încălcat constant cele 9 elemente de mai sus. Am reușit însă pentru 2 zile să le respect aproape în totalitate, și cu un Galaxy S4, al cărui acumulator nu este cel mai ”proaspăt” am reușit să câștig o autonomie cu 35% mai mare.

Vorbesc de o încărcare completă peste noapte, și începerea zilei de lucru la ora 8. Cu aceste setări făcute, și fiind atent la modul de folosire am ajuns la ora 20 fără să am nevoie de încărcător. Fără aceste setări, undeva pe la ora 16 acumulatorul era sub 5%.