ZTE Grand X In – Smartphone de buget pe platforma Intel [REVIEW]
Noul ZTE Grand X In a ajuns la noi in redactie si am avut ocazia sa ne jucam cateva zile cu el, dupa ce doar in urma cu putin timp vorbeam despre lansarea primului smartphone pe platforma Intel din oferta celor de la Cosmote.
Marturisesc ca am inceput review-ul destul de entuziast pentru ca nu mai testasem inca un telefon cu Intel sub capota si cu atat mai mult cu cat vorbim despre un smartphone de buget cu o fisa de specificatii deloc de ignorat.
In cele ce urmeaza voi incerca sa stabilesc in ce masura colaborarea dintre ZTE si Intel a reprezentat un succes si daca ZTE Grand X In are potential de best buy in clasa mainstream.
Design ZTE Grand X In
Doua, trei muchii rotunjite o bucata de plastic negru, sticla display-ului si cateva butoane (capacitive+fizice) si gata smartphone-ul. Cam asa se rezuma in mare parte filosofia design-ului adoptata de mai toti producatorii de telefoane mobile. Foarte putine incearca sa mai iasa din tipare si sa se adreseze ceva mai personal viitorilor utilizatori.
In aceasta categorie se incadreaza si ZTE Grand X In care desi este un telefon echilibrat din punct de vedere al formelor, reuseste sa fie si destul de banal. De apreciat ar fi capacul bateriei realizat dintr-un material caucicat, asemanator cu cel gasit pe Galaxy Nexus.
Materialele folosite si procesul de asamblare sunt mai mult decat decente si reusesc sa depaseasca media telefoanelor mainstream. Cu exceptia catorva sunete venite din partea carcasei in timpul unei utilizari mai hotarate si a pozitiei usor neinspirate a camerei foto (depaseste linia carcasei fiind expusa la socuri si zgarieturi), nu am prea multe lucruri de reprosat.
Atat butoanele fizice, doua la numar (on/off si volum), cat si cele patru capacitive (setari, home, back si search) raspund prompt la comenzi.
Masurand 127 x 65 x 9,9mm si cu o greutate de 140 grame ZTE Grand X In este un smartphone de marime medie care sta foarte bine in mana si poate fi manevrat destul de comod cu o singura mana.
Telefonie si mesaje
ZTE Grand X In este un smartphone capabil sa primeasca si sa efectueze apeluri/mesaje in oricare dintre benzile 2G: GSM 900 / 1800 / 1900 cat si 3G: HSDPA 900 / 2100. Receptia si calitatea sunetului au fost bune si nu am identificat probleme in timpul convorbirilor sau in mentinerea semnalului.
Mesajele se scriu destul de usor pe ZTE Grand X In, mai ales ca tastatura poate fi customizata cu ajutorul aplicatiei TouchPal. Tastele sunt destul de mari si aerisite in asa fel incat va veti acomoda destul de usor cu scrisul.
Display si camera
Avem de-a face cu un ecran de 4,3 inci TFT Capacitiv la 540 x 960 pixeli (256 ppi) care se remarca prin claritatea imaginilor afisate (datorita rezolutiei usor marite). Daca ceilalti producatori aleg sa utilizeze panouri scumpe IPS, Super AMOLED sau Super LCD, ZTE foloseste pe Grand X In un panou usor banal care nu impresioneaza prin contrast, unghiuri de vizibilitate sau luminozitate sporita. Culorile afisate sunt destul de naturale dar isi pierd din intensitate pe masura ce creste nivelul de lumina exterioara. Experienta in utilizare nu lasa deloc de dorit, mai ales ca vorbim despre un smartphone mainstream si nicidecum de un flagship de ultima generatie.
Camera foto de 8 megapixeli vine cu autofocus si LED flash si reuseste sa captureze imagini la rezolutii de 3264 x 2448 pixeli si videoclipuri Full HD 1080p. Caracteristici de apreciat la un telefon nu foarte scump. Interfata camerei este specifica sistemului de operare Android 4.0.4 si nu a suferit nici o schimbare sau imbunatatire notabila.
Mai jos aveti cateva exemple foto/video menite sa va contureze o idee cu privire la calitatea senzorului.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Fotografii ZTE Grand X In/”/]
Multimedia
Reuseste platforma Intel sa se ridice la nivelul cerintelor actuale in materie de continut multimedia si jocuri? Conform specificatiilor ZTE Grand X In are la baza un chipset Intel XMM 6260 (Medfield), format dintr-un procesor single core Intel Atom Z2460 la 1,6 GHz, un procesor grafic, 1GB RAM si 4GB memorie interna.
Intr-o piata dominata de modele dual-core si quad-core, acest Atom pare sa se descurce destul de bine pe alocuri. Nu am reusit sa imi dau seama care ar fi motivele pentru care telefonul incepe sa sacadeze in unele jocuri sau playere video, mai ales ca acest lucru nu se intampla dupa un patern. Din pacate memoria interna nejustificat de mica (512 MB) nu ne-a permis sa testam si fisiere MKV, asa ca despre Player-ul Video intern nu va putem da foarte multe detalii, mai ales ca nici unele Avi-uri nu-i sunt pe plac. Va sfatuiesc sa va orientati oricand catre mult mai versatilele BS Player si MX Player.
La capitolul audio, ZTE Grand X In vine cu player-ul clasic de Android, fara vreun artificiu in plus. Calitatea sunetului in difuzor este foarte buna, asta datorita fantelor din carcasa (doua fante pentru un difuzor, rezulta un sunet mai plin). In casti problema sta putin diferit, chiar daca egalizatorul este prezent si putem sa adaugam bas sau inalte dupa bunul plac, de cele mai multe ori melodiile au fost insotite de un mic fasait indiferent de castile la care am ascultat (uneori aproape imperceptibil dar totusi deranjant in timp).
Meniuri, conectivitate, memorie si baterie
ZTE Grand X In ruleaza Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich, iar meniurile, setarile si aplicatiile sunt cele regasite de obicei pe acest sistem de operare. ZTE nu a lucrat prea mult la customizari excesive, poate doar cateva aplicatii restilizate sau niste optiuni in plus, ca spre exemplu accesul la conexiuni direct din meniul de notificatii.
Ca tot a venit vorba de conectica, ZTE Grand X In se lauda cam cu de toate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n cu suport DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 2.1 si micro-USB. Ar fi fost interesant si un NFC, dar se pare ca producatorul a ales sa nu-l integreze.
Memoria interna este impartita intr-un mod destul de ciudat, din cei 4 GB teoretic disponibili, telefonul afiseaza doua sectiuni separate de 1,5GB si 512MB. La conectarea cu PC-ul am reusit sa copiez fisiere doar in cei 512MB, ceea ce s-a dovedit extrem de putin. Un lucru e clar, veti avea neaparata nevoie de un card microSD de pana la 32GB, cu cat mai mare cu atat mai bine.
Acumulatorul de 1650 mAh ar trebui sa fie suficient pe parcursul unei zile, asta daca va multumiti cu o utilizare medie, altfel veti fi nevoiti sa umblati cu incarcatorul dupa voi ca sa fiti siguri ca nu ratati vreun apel important in a doua parte a zilei.
Navigare WEB si Navigaţia GPS
ZTE Grand X In se descurca acceptabil si la navigarea online. Unele site-uri ceva mai complexe sunt incarcate putin mai greu dar oricum mai repede fata de alte telefoane single core din piata. Nu pot sa afirm ca as fi vreun fan al browser-ului stock, dar problema asta poate fi rezolvata cu usurinta in Google Play.
Asa cum ma si asteptam la capitolul GPS, Google Maps isi face treaba bine si atata timp cat sunteti la exterior si aveti o conexiune de date activa sau hartile salvate, va veti putea descurca fara prea mari batai de cap.
Aplicaţii si performante
ZTE Grand X In vine cu aplicatii preinstalate, pe langa cele stock prezente in Android 4.0.4, exista si cateva in plus: Full Share (te ajuta sa share-uiesti mai usor), ora globala, un task manager, cronometru, X-Office, Touch Pal (customizare tastatura), Dolce Mobile TV (vezi programe TV live si functioneaza foarte bine), Web’n’walk (portal).
Cat despre rezultatele in benchmark-uri smartphone-ul nu impresioneaza, dar puncteaza destul de bine pentru un single core.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Benchmark-uri ZTE Grand X In/”/]
Concluzii ZTE Grand X In
Am ajuns si la finalul testelor si pot spune ca ZTE Grand X In mi-a lasat o impresie destul de placuta. Totusi parca se simte o oarecare lipsa. Nu stiu exact daca de experienta, avand in vedere ca Intel nu are inca traditie in construirea de chipset-uri pentru smartphone-uri sau o oarecare lipsa de interes din partea producatorului.
ZTE Grand X In este in primul rand un terminal mainstream si trebuie tratat ca atare. Nu poti sa dai 200 de lei pe un telefon la abonament Cosmote (unicul importator) si sa crezi ca iti cumperi un inlocuitor pentru Galaxy S 3. In cazul achizitiei la liber, pentru 999 de lei cred ca te poti orienta catre platforme hardware mai consacrate, cu procesoare dual-core si display-uri ceva mai potente. Cu alte cuvinte cand plecati la cumparaturi pentru un smartphone de 1000 de lei puteti sa aruncati o privire si catre Samsung Galaxy Advance, HTC Desire X sau chiar Allview P4 Duo.
Nu vreau sa ma intelegeti gresit, ZTE Grand X In este un smartphone decent pentru cei care vor sa isi prelungeasca contractul si nu simt nevoia sa se plimbe cu un dual-core sau chiar quad-core in buzunar. In ce masura este colaborarea dintre ZTE si Intel un succes, eu zic ca e prea devreme sa ne pronuntam. Sincer astept sa vad un telefon cu pretentii de flagship construit pe platforma Intel si abia atunci vom putea analiza in ce masura reuseste gigantul producator de procesoare sa se ridice la asteptarile si pretentiile din piata smartphone-urilor.