20 mai 2013 | 16:40

Un roman a castigat premiu cel mare la Intel ISEF 2013

ACTUALITATE
Un roman a castigat premiu cel mare la Intel ISEF 2013

Elevul roman Ionut Budisteanu a castigat premiul cel mare la competitia preuniversitara de stiinta si inginerie Intel International Science and Engineering Fair – Intel ISEF.

 Ionut-Budisteanu-diagrama

Ionut (19 ani) si-a adjudecat cel mai important premiu al competitiei Intel ISEF, Gordon E. Moore, in valoare de 75.000 dolari, pentru lucrarea “Utilizarea inteligentei artificiale pentru a crea o masina low-cost, fara sofer”. Acestui premiu s-au adaugat inca patru, in valoare totala de 14.000 dolari.

Lucrarea lui Ionut Budisteanu combina elemente hardware si software, inclusiv o aplicatie dezvoltata special de el, testata in situatii reale din trafic, cu scopul integrarii in autovehicule si reducerii semnificative a numarului de accidente rutiere. Unicitatea solutiei lui Ionut consta in utilizarea unui radar minimalist si a unor camere video, montate pentru a recunoaste din imagini, folosind algoritmi informatici proprii, marcajele, limitele si pozitionarea in timp real a masinii in trafic, semnele de circulatie si posibilele obstacole. Intreaga solutie ar costa doar 4.000 de dolari si-ar adresa unei probleme globale majore, si aume numarul crescut al accidentelor rutiere.

Ionut-Budisteanu-diagrama-proiect1

Un automobil echipat cu solutia lui  Ionut ar putea circula 100% regulamentar pe strada, respectand viteza si distanta fata de alti participanti la trafic, fara implicarea unui sofer, reducand astfel posibilitatea producerii de accidente.

Ionut-Budisteanu-diagrama-proiect

Alaturi  premiul cekl mare primit la Intel ISEF, Ionut a obtinut si premiul I acordat de American Association for Computing Machinery; Premiul Best Category Award, sectiunea Computer Science; Premiul First Award, Computer Science si o excursie  de o saptamana la CERN, Geneva, oferita de Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara.

Pe langa aceste premii, Ionut Budisteanu a mai primit si un nume pe cer, dupa ce Massachusetts Institute of Technology (MIT) a decis sa denumeasca un asteroid cu numele lui.