22 ian. 2013 | 23:59

Topul aplicatii romanesti iOS si Android. Cele mai bune ale saptamanii

FEATURE
Topul aplicatii romanesti iOS si Android. Cele mai bune ale saptamanii

Nici nu intorci capul si in magazinele virtuale de aplicatii apar noi dezvoltatori care vor sa se faca remarcati prin intermediul unor aplicatii gratuite. Beneficiul este evident. Cu reclame sau fara, atat in AppStore cat si in Google Play, in fiecare saptamana gasim aplicatii gratuite care merita avute in vedere. Faptul ca aplicatiile de mai jos sunt create de programatori autohtone este un alt detaliu care nu trebuie neglijat.

romanian-apps aplicatii mobile ios android 2013

Dupa o scurta pauza, continuam seria de articole in care detaliem 5 dintre cele mai populare aplicatii romanesti gratuite. In aceasta saptamana, Star Taxi, Avion.ro, Masina Mea, Dictionar EN-RO si Kidsopia Transformarile sunt creatiile care trebuie experimentate.

Star TaxiStar Taxi

Apple iTunes

Google Play

Star Taxi este, fara nici un fel de dubiu, cea mai eficienta metoda de a chema un taxi. Disponibila atat pe iOS cat si pe Android, aplicatia omonima, este de fapt un serviciu la care s-au abonat peste 1000 de taximetristi din Bucuresti si Brasov. Practic, va faceti un cont folosind numele si numarul de telefon, si puteti incepe sa faceti comenzi. Pana acum nu mi s-a intamplat sa nu gasesc masina din maxim 2, 3 incercari. Pe baza GPS-ului aplicatia va detecteaza locatia, puteti misca harta pentru o precizie sporita iar cand apasati butonul comanda taxi, puteti introduce numarul strazii, blocul si alte detalii referitoare la adresa. La capitolul detalii puteti bifa sofer nefumator, rovinieta, animal de companie sau bagaje. La cateva secunde dupa ce ati plasat comanda va vor fi afisati soferii care au optat sa va preia. Desi, de cele mai multe ori, nu stiti compania la care lucreaza soferul, pe ecran va sunt afisate o poza cu el, tariful practicat si un rating primit de la clienti. Astfel puteti opta sa mergeti sau nu cu un anumit sofer. Aplicatia pare foarte bine gandita. Scoate din ecuatie dispecerii clasici si va pune in contact direct cu soferul. Daca acesta din urma are dificultati in a ajunge la adresa il puteti suna pe mobil, ii puteti trimite un mesaj prin aplicatia Star Taxi sau, in cel mai rau caz, ii puteti da un calificativ negativ.

Avion.roAvion.ro

Apple iTunes

Google Play

Nu stiu exact cat timp are aceasta aplicatie pe AppStore insa dupa cateva minute de jucat prin interfata pot spune ca devine usor indispensabila pentru amatorii de calatorii. Avion.ro este o singura aplicatie care va permite sa faceti rezervari la bilete de avion, la hoteluri, la inchirieri de masini sau asigurari de calatorie. Interfata este intuitiva. Optiunile sunt foarte variate si nu am avut avut niciodata probleme cu stabilitatea aplicatiei. Din experimentele mele, pe partea de avioane nu exista nici un fel de limita legata de de companiile incluse in cautare. La hoteluri am sesizat ca baza de date nu este foarte mare insa in orase precum Brasov, Bucuresti, Cluj sau Pitesti exista 4 – 5 optiuni de cazare. Am ramas placut impresionat pe partea de inchirieri de masini unde chiar si in Brasov au fost generate destul de multe variante. Desi am atras atentia asupra unor orase din Romania, aplicatia functioneaza la fel de bine si in strainatate. Va puteti comanda pana si o asigurare de calatorie direct din aplicatie.  In cazul in care aveti un buget de vacanta dar nu aveti idei, prin modulul Discover este suficient sa introduceti suma si luna in care va doriti un concediu. Automat va vor fi afisate zboruri de pe intreg mapamondul care se incadreaza in finante.

 

Masina MeaMasina Mea

Apple iTunes

Google Play

Auzisem pe cineva care spunea ca masina este precum o a doua nevasta. Avand in vedere cheltuielile de intretinere si numarul detaliilor la care trebuie sa fiti atent aproape zilnic, nu era departe de adevar. Masina Mea va ajuta sa va duceti aminte de toate taxele si elementele legate de masina ce pot expira. Desi am intalnit si alte aplicatii cu functionalitate similara, aceasta este una dintre cele mai complete. Puteti introduce data expirarii ITP-ului, a RCA-ului, a asigurarii CASCO, a rovinietei, a extinctor-ului si a trusei medicale. In cazul in care aveti rate la masina sau asigurarea CASCO o platiti in rate, puteti configura o notificare si pentru aceste evenimente. In plus, in aplicatie puteti tine aceasta evidenta detaliata pentru mai multe masini, nu doar pentru una. Daca va incanta sa introduceti mai multe detalii legate de masini in aplicatie, Masina Mea vine cu un amalgam de informatii ce pot fi completate pentur fiecare autoturism in parte.

dictionarDictionar en-ro

Apple iTunes

Aceasta aplicatie simpla, dezvoltata de Editura Litera, este in top pentru simplul fapt ca este gratuita. Atat AppStore-ul celor de la Apple cat si magazinul virtual Google Play este plin de dictionare. Din pacate, 90% dintre ele costa bani si foarte putine dintre ele vin cu suport pentru limba romana. Acest dictionar creat de Litera are o interfata simpla si la obiect. Similar cu modul in care navigati prin agenda telefonului, puteti cauta cuvantul de interes pe care il doriti tradus din engleza in romana. Cu o simpla atingere pe respectivul cuvant vedeti tipul cuvantului (substantiv, adjectiv, verb) si variantele de interpretare. Ability, de exemplu, este trecut in dictionar cu doua sensuri, capacitate si abilitate, istetime. Dictionar EN-RO include peste 30.000 de cuvinte, multe dintre ele tehnice, din domenii precum medicina, biologie, muzica, arte, sport, etc. Pe langa cuvinte simple sunt incluse si diverse formulari specifice limbii iar daca vreti sa cheltuiti 1,79 euro pe o achizitie in-app veti avea si dictionarul Roman – Englez in aceeasi aplicatie.

 

Kidsopia – Transformarile

Kidsopia - Transformarile - aplicatii mobile romanesti iOS si Android

Apple iTunes

Google Play

Din aceeasi serie de aplicatii educationale prezentate si in articolele trecute face parte si Kidsopia Transformari. O aplicatie destinata prescolarilor, Transformari este solutia perfecta pentru ca cei mici sa invete conceptul de puzzle. Cu 4, 5 sau 6 piese, puzzle-urile sunt relativ simplu de rezolvat iar marele avantaj este ca in final se vor reflecta intr-un obiect. Ca si in cazul celorlalte aplicatii din serie, Transformari vine cu un asistent vocal care ii va ajuta pe cei mici sa inteleaga mai bine ce trebuie sa faca in joc. Pe langa o interfata foarte simplu de utilizat, aplicatia vine cu o poveste si mai multe puzzle-uri la fiecare nivel de dificultate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele