Top10 aplicatii de care ai nevoie pe Windows Phone 8
Windows Phone incepe sa sune din ce in ce mai bine. Chiar daca mai are cateva lipsuri, efortul celor de la Microsoft in sustinerea Windows Phone 8 este evident.
Am devenit de cateva saptamani utilizator WP8 prin intermediul unui Nokia Lumia 920. Inca de la inceput am fost curios de eforturile Microsoft intr-o platforma complet noua, optimizata pentru touch. Primul meu smartphone a fost cu Windows Mobile 6 si, la momentul respectiv, experienta a fost una incredibila. Dupa ce a aparut primul iPhone, am imbratisat cu entuziasm platforma Apple, iar acum ma gandesc serios sa devin utilizator exclusiv de Windows Phone 8.
Platforma este una usor de laudat. Performanta terminalelor, mai ales cand vorbim de un smartphone high-end precum Lumia 920, este aproape fara repros. Timpul de raspuns este optim, efectele de tranzitie sunt reproduse fluent si aplicatiile arata din ce in ce mai bine. Daca sunteti fanul retelelor de socializare, cei de la Microsoft nu glumesc cand afirma ca pe un smartphone cu WP8 aveti prietenii pe ecranul principal.
Pe de alta parte, ca si in cazul Android sau iOS, avantajele oferite de Windows Phone sunt subiective. Platformele mobile reprezinta un cumul de elemente si factori care s-ar putea sa va incante mai mult sau mai putin. In principiu, insuccesul Windows Phone s-a datorat pana in acest moment, in mare parte, absentei unor aplicatii care au facut valuri pe Android si iOS. Desi aplicatii precum Instagram, Google Earth sau Pinterest, inca lipsesc de pe Windows Phone, Microsoft a compensat lipsurile majore prin dezvoltarea in-house a unor aplicatii importante. Indiferent cum ajung sa fie acoperite gaurile majore din ecosistemul WP8, important este ca acest lucru se intampla.
Prin acest articol mi-am propus o paralela intre aplicatiile de care nu va puteti desparti pe alte platforme si corespondentul lor pe Windows Phone. In principiu, aplicatiile sunt deja disponibile pe Windows Phone si le puteti instala gratuit in orice moment. In plus, multe dintre ele vin cu functii suplimentare pe Windows Phone, comparativ cu Android sau iOS.
Camera360
Pana facem rost de Instagram pe Windows Phone, Camera360 este una dintre cele mai atractive aplicatii cu un efect similar. Aparent o aplicatie banala de fotografie, Camera360 vine cu sase moduri de captura (Auto, Portrait, Scenery, Food, Night, Microspur) pe care le puteti schimba cu usurinta folosind o roata. Aveti butoane clare pentru activarea/dezactivarea blitului, pentru ajustarea compensarii luminoase sau pentru schimbarea camerei.
O mare parte din magia aplicatiei vine dupa captura, moment in care puteti aplica diverse filtre si rame inainte de a salva o imagine in galeria foto a telefonului. Pentru ca veti arde de nerabdare sa va partajati creatiile online, Camera360 permite dintr-un click urcarea imaginilor pe Facebook, Twitter, Flickr, Evernote, SinaWeibo, QZONeE, Renren, etc.
Cu Facebook, deja intram pe teritoriul aplicatiilor create de Microsoft. Desi nu este o aplicatie a gigantului in socializare, nu multe i se pot reprosa. De altfel, este o aplicatie creata de Microsoft pentru propul sistem, deci este cat se poate de optimizata.
Aplicatia este foarte simplu de utilizat, sectiunile sunt usor de identificat, iar partea de postare de continut este intuitiva si nu va permite sa gresiti. Butoanele sunt mari fara a fi deranjante iar elemente Metro de design se integreaza perfect in amalgamul de continut de pe Facebook. In plus, notificarile, partea de Messenger si paginile prietenilor sunt usor de accesat din coltul din dreapta sus. Timpul de raspuns este foarte bun la navigare, iar partea de reimprospatarea a news feed-ului se desfasoara fara sa-ti dai seama.
Doua elemente mi-au atras atentia pe care nu le-am gasit in alte iteratii ale aplicatiei Facebook de mobil. Puteti activa o functie prin care pozele personale sa se perinde pe bara de sus a aplicatiei si puteti opta ca ecranul de blocare al smartphone-ului sa integreze activitatea prietenilor de pe Facebook, similar cu Facebook Home, chiar interesant. Un element important care lipseste momentan din aplicatie este posibilitatea de a partaja postarile prietenilor din news feed.
Google a anuntat in urma cu ceva timp ca nu va dezvolta aplicatii de Windows Phone, motiv pentru care nu avem Chrome, Google Maps, YouTube, Google Translate, Google+ si nu numai. Pentru cei care nu sunt foarte incantati de legatura stransa dintre terminalul lor cu WP8 si Bing, exista totusi si Google.
Aplicatia omonima este simplu de instalat. Are functionalitate de browser, dar puteti cauta orice vreti pe Google si puteti sari dintr-o pagina in alta. Daca va incanta ceva si vreti sa partajati respectiva pagina, exista un buton in partea de jos a ferestrei care va permite sa sariti rapid in Internet Explorer si sa deschideti adresa pe care erati in Google.
Simpla si eficienta, aplicatia este una dintre cele in care nu trebuie sa configurati nimic pentru a incepe cautarile.
Cinemagia
O alternativa autohtona la IMDB de incredere, Cinemagia va ofera toate informatiile de care aveti nevoie din industria filmelor in frumosul grai romanesc. Pana si trailerele pe care la gasiti pe pagina fiecarui film sunt subtitrate in romana, de cele mai multe ori. In plus, gasiti cu usurinta programele TV din Romania sau programul de la cinema, in functie de fiecare oras si cinema.
Sectiunea de stiri este actualizata zilnic, iar interfata aplicatiei nu va va face probleme sa ajungeti rapid la informatiile de interes. Daca va hotarati la ce film vreti sa mergeti diseara, tot din aplicatie puteti face rezervari telefonic sau online.
WhatsApp este cel mai popular client de chat cross platform. Functioneaza aproape pe orice platforma, iar Windows Phone 8 cu siguranta nu este o exceptie de la regula. Cu o interfata simpla si eficienta, aplicatia poate fi utilizata cu usurinta. Este suficient sa va folositi numarul de telefon ca nume de utilizator si instantaneu vi se va genera o baza de date cu contactele voastre din agenda care folosesc WhatsApp. Va puteti configura cativa parametri, precum o lista de contacte care sa nu va poata contacta, iar cand ati terminat va puteti bucura de mesagerie instant gratuita prin intermediul unei conexiuni la internet.
Specific Windows Phone, interfata vine cu doar cateva butoane, in rest vorbim de linii de text mari, cu un font clar, care nu lasa loc de variante de interpretare.
Weave News Reader
Nu am cautat mult un agregator de stiri pana am ajuns la Weave News Reader. Este perfect. Merge repede, descarca stiri din toate directiile si iti permite sa partajezi stirile pe retelele de socializare preferate. In plus, puteti sa trimiteti stiri de interes prin SMS, pe mail sau sa le pastrati pentru o lectura ulterioara prin Instapaper. De la prima pornire aveti o varietate mare de categorii din care puteti alege stirile de interes, de la mancare pana la tehnologie. Pentru ca experienta de lectura sa fie ideala, din panoul de configurare al aplicatiei puteti alege teme diferite, fonturi diferite si dimensiuni mai mici sau mai mari ale fontului ales. Intreaga experienta este intuitiva si nici nu o sa realizati cum trece timpul navigand prin multimi de articole.
Ca un mic detaliu, daca un prieten se indragosteste de aplicatia voastra de Windows Phone, va puteti lauda ca nu exista pe nici o alta platforma.
Viber
Dupa descrierea aplicatiei din Windows Phone Store, peste 175 de milioane de posesori de smartphone din intreaga lume folosesc Viber. Motivul? Este calea perfecta de a vorbi cu prietenii de peste drum sau de peste ocean prin intermediul unei conexiuni la internet.
Versiunea de Windows Phone merge la fel de bine precum celelalte pe care le-am testat, de iOS sau Android. Interfata este formata din cateva butoane. Printr-un swipe la stanga sau la dreapta, puteti sari rapid de la numerele favorite la lista de apeluri recente sau discutii prin mesaje. Cum ne-am obisnuit, si in iteratia de WP8 aplicatia este o solutie foarte buna atat pentru trimiterea de mesaje scrise, cat si pentru trimiterea de fotografii sau pentru initierea de apeluri in mod voce.
VEVO
Una dintre aplicatiile mele preferate de iOS este VEVO, iar acum a ajuns si in Windows Phone Store. In teorie, este o colectie de canale de YouTube pe care le gasiti gratuit si daca intrati de pe un browser obisnuit pe www.youtube.com.
In principiu, aproape orice clip pe care il gasiti de YouTube cu Rihanna, Pink, David Guetta sau orice alt artist contemporan este postat sub canalul VEVO. Cu alte cuvinte, aplicatia mobila omonima este un portal catre muzica de calitate, la rezolutie foarte buna, fara nici un watermark afisat pe clipuri. Printr-o interfata simpla puteti gasi cu usurinta ce cautati si orice clip redat poate fi partajat pe retelele de socializare preferate. Daca va incanta o melodie si vreti sa o ascultati in fiecare zi o puteti lipi pe ecranul principal al telefonului, pentru a fi accesata mai usor. In cazul in care sunteti intr-o pana de creativitate, dar vreti sa ascultati mai multe melodii, exista playlist-uri care ar trebui sa va tina ocupat cateva zeci de minute, daca nu cateva ore, in fata ecranului de la telefon.
Skype
Skype nu mai are nevoie de nici o prezentare, iar de cand a intrat in portofoliul Microsoft, pare sa fie aplicatia perfecta de Windows Phone pentru conversatii la distanta. Inainte de orice alte aplicatii cu o functionalitate similara, a existat Skype.
Istoria din spatele acestui serviciu de VoIP este vizibila si in interfata de WP8 a programului. Este foarte simplu de utilizat si de cateva luni va permite sa va autentificati si cu un cont Microsoft, nu doar unul de Skype. Daca investiti cativa bani, Skype este printre putinele aplicatii care va permite sa sunati pe numele de telefon reale nu doar pe alte conturi de Skype. Puteti initia apeluri de voce si apeluri video de inalta definitie atat pe o conexiune WiFi cat si una 3G. Puteti sa trimiteti si mesaje instant. Cu Skype Test Call puteti in orice moment sa vedeti daca aveti vreo problema cu conexiunea voastra la internet.
Photosynth
Una dintre cele mai atractive si eficiente aplicatii pentru panorame, de pe orice platforma, este Photosynth. Creata de Microsoft in urma cu ceva timp, aplicatia se simte ca acasa pe un terminal cu Windows Phone. Fonturile mari si butoanele mici, sugestive, nu aratau la fel de bine pe iOS.
Aplicatia va permite sa realizati panorame la 360 de grade fara sa faceti prea multe tap-uri. Are un mod Autocapture care, atunci cand este activat, permite smartphone-ului sa prea controlul capturii si sa faca atat de multe imagini cate considera ca sunt necesare pentru a realiza panorama perfecta. Pentru aceasta procedura mi se pare ca se bazeaza destul de mult pe accelerometrul din telefon. Panoramele finale pot fi partajate pe Bing si asociate diverselor locatii de pe glob, de unde pot fi vazute de alti internauti.
Daca nu sunteti convinsi de ce este capabila Photosynth, o puteti instala si puteti accesa sectiunea Featured. Acolo veti vedea cele mai surprinzatoare rezultate realizate prin intermediul acestui program.
Ce urmeaza ?
Aplicatiile de Windows Phone sunt interesante, utile si, foarte important, din ce in ce mai multe. Deficientele platformei incep sa se micsoreze si, invers proportional cu minusurile, incepe sa creasca numarul utilizatorilor. De acum inainte, saptamanal, vom atrage atentia asupra catorva aplicatii de WP8, cele mai multe dintre ele autohtone. In definitiv, succesul platformei in tara noastra tine de aplicatii romanesti pentru utilizatorii romani.
In final, parerea mea este ca Microsoft isi va folosi toate puterea financiara si creativitatea echipelor de programatori pentru a-si urca platforma pe lista de prioritati ale utilizatorilor de smartphone-uri. Pe aceste criterii, nimeni nu va avea de castigat mai mult decat… noi. 😉