16 iul. 2013 | 13:40

Studiu: Utilizatorii de Google Chrome nu sunt atenti la securitate

ACTUALITATE
Studiu: Utilizatorii de Google Chrome nu sunt atenti la securitate

Desi in secolul internetului ai fi tentat sa crezi ca oamenii sunt mai atenti la mesaje, cel putin o ignora total.

chrome Mozilla Firefox google browser studiu

Un nou studiu a fost publicat zilele trecute cu un nume pe cat de lung, pe atat de eficient. Este vorba de Alice in Warningland: A Large-Scale Field Study of Browser Security Warning Effectiveness, iar intregul document poate fi studiat in format PDF.

In momentul in care navighezi pe internet, deseori esti rugat sa dai un click pe Ok sau pe un mesaj care te avertizeaza in legatura cu o infectie malware. Din pacate, desi multe dintre mesaje sunt explicite, mai ales cele afisate de Google, cei mai multi dintre noi se pare ca le ignora din diverse motive. Interesanta este alta concluzie a studiului.

Utilizatorii de au mai mari sanse sa intre pe un site chiar daca au fost avertizati ca s-ar putea sa fie intampinati de un virus. Nu acelasi lucru se poate spune despre utilizatorii de Mozilla Firefox, care sunt mult mai precauti.

In mod normal, versiunile alpha si beta sunt dedicate aproape exclusiv dezvoltatorilor de aplicatii sau website-uri, acesta este insa un alt principiu ignorat complet de catre cei care prefera Chrome. Astfel ajungem la combinatia perfecta, cadrul ideal pentru un hacker sau creator de malware care se bucura ca vizitatorii pe site-ul sau folosesc software beta cu gauri semnificative de securitate si ignora complet avertismentele.

Motivele acestor concluzii sunt greu de gasit. Cei mai mult refuza sa citeasca volumele imense de informatii pe care le afiseaza site-urile zilnic. Am putea asocia curajul de a da un click fara sa citesti cu incompetenta sau lipsa acuta a cunostintelor din domeniul IT. Din pacate, acest aspect conteza prea putin cand citesti un material prin care afli ca intr-o saptamana un virus nou face sute de mii de victime.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele