11 nov. 2013 | 10:25

Studiu: Jocurile video pot vindeca afecţiuni ale creierului

ACTUALITATE
Studiu: Jocurile video pot vindeca afecţiuni ale creierului

Un nou studiu confirma efectele benefice ale jocurilor video asupra vindecării de diverse afecţiuni ale creierului.

studiu jocuri video sanatate video-games-brain

Există studii care confirmă că jocurile video sunt o pierdere de timp, că , că ne fac mai degrabă  decât comunicativi şi nu numai. Din când în când, vine însă și câte un studiu care reuşeşte să dezmintă toate aceste afirmaţii cu argumente cât se poate de plauzibile.

Un grup de cercetători de la Institutul de Dezvoltare Umană Max Planck şi de la Charité University Medicine St. Hedwig-Krankenhaus a luat un grup de voluntari şi le-a cerut acestora să se joace Super Mario 64 câte de 30 de minute pe zi pe o perioadă de două luni. Persoanele au beneficiat de un o analiză RMN înainte şi după, pentru a se urmări evoluţia fizică a creierului. Cercetătorii au descoperit că, la final, volumul creierului a crescut în hipocampusul drept, cortexul prefrontal drept şi în zona cerebelului. Aceste zone ale creierului sunt responsabile pentru formarea memoriei, controlul muscular, planificarea strategică şi navigarea în spaţiu.

Concluzia studiului a fost una surprinzătoare. Cercetătorii sunt de părere că jocurile video pot fi utilizate în tratamentul afecţiunilor creierului. Concret, prin astfel de activităţi de aparent divertisment pot fi remediate boli precum stres post traumatic, schizofrenie si alte boli neurodegenerative în care unele dintre simptome implică reducerea volumului creierului în hippocampus şi cortex prefrontal.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele