06 mai 2013 | 11:45

Samsung Galaxy S4 – Primul Galaxy reusit… care inca „scartaie” [REVIEW]

ACTUALITATE
Samsung Galaxy S4 - Primul Galaxy reusit... care inca

Samsung Galaxy S4 este poate primul din seria Galaxy care este cu adevarat reusit, dar care inca mai are mici „sechele” de la generatia anterioara.  

Samsung a lucrat intens la imaginea sa si a produselor sale, atat in adevaratul sens al cuvantului, cat si in directia marketingului agresiv pe care l-a promovat de cativa ani incoace. Samsung este cel care a reusit sa schimbe perspectiva multor utilizatori de iPhone si sa ii atraga catre platforma Android. Samsung Galaxy S3 poate fi considerat cel mai bun smartphone si, de altfel, cel mai vandut cu Android. Era destul de normal ca noua iteratie a acestui model sa vina cu cateva elemente de design in plus, precum si cu specificatii superioare, asta pentru a putea atrage un nou val de fani catre sistemul de operare al lui Google.

De la aparitia lui S3 pana la momentul actual, nici concurenta nu a stat pe loc si a adus pe piata ecrane mai mari, mai bune, caracteristici mai interesante pentru utilizatori, fapt ce i-a facut pe multi sa isi doreasca un Galaxy mai bun. Si a venit: este mai subtire, are un ecran mai mare, vine cu o multime de tweak-uri si caracteristici software cu o valoare comerciala adaugata si se cere a fi din nou cel mai popular smartphone cu Android. Daca este sau nu demn de acest titlu, vom vedea in review-ul urmator.

Samsung Galaxy S4 Cadou

Design

Samsung are drept concurenti principali HTC One si Apple iPhone 5, iar in timp ce acestia au creat dispozitive cu o carcasa rezistenta si eleganta din aluminiu, Samsung Galaxy S4 este fabricat tot din plastic. Are un ecran mai mare si este mai puternic… pe hartie. Se pare ca, dupa zecile de procese pe care le-a avut cu Apple, Samsung s-a decis sa isi adapteze dupa acesta din urma chiar si politica de lansare a produselor. Probabil va intrebati de ce am pornit aceasta prezentare intr-o tenta atat de negativa, ei bine este realitatea. Faptul ca terminalul arata aproape la fel ca Galaxy S3 nu este din punctul nostru de vedere o mutare prea inteleapta. Samsung poate considera ca similaritatea cu versiunea anterioara va ajuta foarte mult la vanzari. Probabil ar fi fost asa daca ceilalti competitori nu ar fi ales alte materiale „mai nobile” pentru carcasa dispozitivului.

Primul contact cu noul smartphone mi-a lasat aceeasi impresie ca Galaxy S3: alunecos, subtire si, din nou, foarte alunecos. Te face sa te gandesti la acei oameni inselatori care te privesc cu zambetul pe buze insa cauta sa te „ocoleasca” cat mai mult posibil. Noi am avut pentru teste versiunea pe alb si, chiar daca la inceput mi s-a parut o culoare dedicata smartphone-urilor pentru femei, am invatat sa o accept ca fiind pretabila si pentru barbati, ba chiar sa o indragesc pe unele terminale.

Samsung Galaxy S4 fata Deschis

Sa facem o mica paranteza. Unul dintre simturile umane este atingerea. Ne jucam cu degetele in mod continuu si preferam sa o facem mai ales pe o suprafata texturata. Ne place sa atingem tot felul de materiale, sa ne asezam degetele pe orice suprafata ce prezinta o textura interesanta pentru ca ne ofera un reper al acelui obiect si, implicit, un confort psihic nebanuit. Capacul din spate al lui Galaxy S2 era texturat si oferea o senzatie placuta utilizatorului, in acelasi timp ii oferea senzatia ca este stapan pe acel dispozitiv atat de folosit in timpul zilei. Aveai impresia ca il tineai bine in mana si nu iti va scapa printre degete. Aceeasi senzatie este aproximativ prezenta la HTC One si la iPhone 5, nu si la Samsung Galaxy S4. Sa presupunem ca producatorul s-a gandit ca ar fi bine sa pastreze bateria interschimbabila si a optat probabil si din acest motiv pentru o carcasa din plastic. Nu cred ca era cazul. Ganditi-va cati dintre voi sau dintre prietenii vostri ati schimbat bateria smartphone-ului inainte de a il schimba cu totul pentru un alt model mai performant. Exact, raspunsul este: prea putini.

In pofida materialului folosit, Samsung Galaxy S4 pare destul de durabil si rezistent. Banda argintie de pe margine, care la prima vedere pare a fi metalica, este realizata tot din plastic. Design-ul urmeaza aceleasi linii ca ale modelului precedent, este insa mai subtire, are camera si senzorii dispusi in partea de sus a marginii superioare si are un ecran mai mare, de 5 inci, in comparatie cu cei 4,8 inci ai lui S3. Bezel-ul este asadar mai ingust si el. Conectica este standard, butoanele de volum pe partea stanga, butonul de stand-by pe partea dreapta, conectorul de casti in partea superioara, iar conectorul microUSB/microHDMi in partea de jos. Conectorul respectiv suporta atat un cablu USB, cat si unul microHDMI pentru a trimite semnalul pe un TV compatibil.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Samsung Galaxy S4/”/]

Specificatii

In tabelul de mai jos avem specificatiile produsului, alaturi de cele ale predecesorului, de ale lui HTC One si Xperia Z, principalii concurenti pe Android. Am optat pentru acest mod de afisare pentru a va face o opinie despre caracteristicile acestor dispozitive daca tot le-am mentionat pana acum. Am introdus si Sony Xperia Z tocmai pentru faptul ca este un terminal foarte performant si detine o linie de design foarte bine gandita. [table id=165 /]

Display

Display-ul noului Samsung Galaxy S4 este unul surprinzator de bun. La o diagonala de 5 inci si o rezolutie Full HD, pe langa faptul ca este un ecran de tip Super AMOLED, pot spune ca este unul dintre cele mai bune pe care le-am vazut. Desigur, tehnologia AMOLED are si dezavantajele ei, unul dintre ele fiind o accentuare putin cam mare a culorilor afisate in comparatie cu cele reale, insa in acest caz o face intr-un mod destul de agreabil. Unii dintre utilizatori ar spune ca matricea acestei tehnologii nu ofera o calitate prea buna imaginilor, dar atunci cand ai o densitate de 441 pixeli pe inci acest lucru este irelevant.

Samsung Galaxy S4 Conector

In ciuda faptului ca rezolutia si calitatea display-ului sunt de invidiat, luminozitatea nu este atat de buna ca in cazul competitorilor S4. HTC One si iPhone 5 pot fi privite ceva mai bine in lumina soarelui, iar senzorul de luminozitate al lui S4 este parca putin nehotarat. Sensibilitatea ridicata, fiind acelasi senzor care se ocupa si de functiile prin gesturi facute deasupra ecranului, este vinovata de faptul ca la orice reflexie mai puternica telefonul isi schimba in mod constant nivelul de luminozitate. De preferat ar fi sa il lasam pe o setare medie, manuala, pentru a nu intampina aceasta problema.

Camera

Camera foto/video este un element care si-a castigat de ceva vreme o categorie separata in cadrul oricarui review. Cu fiecare model nou de smartphone, aceasta primeste imbunatatiri semnificative si, in pofida dimensiunii foarte reduse, ajunge sa concureze cu o camera compacta, chiar luandui locul in preferintele utilizatorilor. In timp ce unii producatori incearca sa isi convinga utilizatorii ca un numar redus de megapixeli, dar cu o luminozitate mai buna, este alegerea otpima, Samsung depaseste pragul instituit pana acum si vine cu o camera de 13 Megapixeli. Camera este foarte buna, are culori deosebit de placute, putin exagerate din cauza display-ului.

Oricum, in lumina slaba este depasita de camera HTC One, iPhone 5 si chiar de Xperia Z, care beneficiaza de senzorul cu iluminare din spate de la Sony. In lumina slaba se chinuie sa focalizeze si cel mai bine ar fi sa faceti trei poze rapide aceluiasi subiect pentru a obtine una dintre ele focalizata. Shutter-ul este rapid si suporta acest mod de fotografiere, fiind ajutat si de puterea de procesare a dispozitivului. Interfata camerei este net imbunatatia fata de Galaxy S3, iar pe partea de video am fost placut impresionat sa observ ca in coltul din stanga sus telefonul afiseaza spatiul ocupat de clipul video, in timp real.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Galaxy S4 Camera/”/]

Pe langa acestea, Samsung a adaugat o multime de optiuni de fotografiere, optiuni de genul Eraser Mode, Drama Shot, Animated Shot. Ultima, si una dintre cele mai promovate, iti permite sa capturezi un fragment video si apoi sa alegi cu degetul care parte din cadru ramane in miscare si care nu. Poti crea astfel GIF-uri animate fara sa iesi din meniul camerei.

Cea mai promovata functie este Dual Shot, o optiune ce foloseste ambele camere ale telefonului pentru a face o fotografie atat cu ce vedem in fata, cat si cu noi insine. Functioneaza la fel ca chat-ul pe Skype, unde sunt vizibili ambii parteneri pe un singur ecran, imaginea unuia fiind mica si asezata intr-un colt. Nu am inteles de ce ar fi atat de interesanta aceasta optiune, dar Samsung se pare ca o promoveaza destul de mult.

In concluzie camera este reusita, imaginile sunt clare si culorile sunt vii, singurele situatii in care este depasita fiind cele de luminozitate slaba.

Performanta

Seria Galaxy nu a dus niciodata lipsa de putere de procesare, fiind capabila sa ruleze aproape tot ce este nevoie si… intr-un mare fel. Chiar si cu ceva aplicatii in fundal, Samsung Galaxy S4 reuseste sa ruleze Asphalt 7 fara a da semne de oboseala. Exista probabil momente cand are mici intarzieri, insa acestea sunt cauzate mai degraba de sistemul de operare decat de hardware-ul telefonului. Singurul element care a facut probleme in mod constant a fost galeria de imagini, care s-a blocat si a trebuit inchisa fortat. Procesorul de 1.9 GHZ Qualcomm Snapdragon 600 si cei 2 GB memorie RAM fac o pereche exceptionala in acest caz. Pe unele piete, Samsung Galaxy S4 va fi echipat cu procesorul sau propriu Exynos, care a r trebui sa fie chiar mai puternic.

Telefonul va fi disponibil in toata lumea la toti operatorii si in mod sigur va putea fi cumparat in scurt timp si la noi indiferent de reteaua in care va aflati. Nimeni nu vrea sa rateze vanzarile pe care i le va aduce si, chiar daca unele companii au exclusivitate, nu se va intampla mult timp. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca este un telefon 4G LTE, asadar vitezele de incarcare a paginilor de net, a clipurilor video de pe YouTube sau a oricarei informatii de pe internet vor fi substantiale. Ultimele teste au demonstrat ca 4G-ul poate  atinge lejer viteze de 60-70 Mbps, echivalentul conexiunii pe cablu de acasa.

Samsung Galaxy S4 SIM

Semnalul este puternic si am ramas surprins sa vad ca nu are probleme nici la mine in zona, unda pana si Lumia 920 pierdea cateodata complet reteaua. As putea sa consider biroul meu un test de anduranta pe care doar un Nokia E51 il trece cu brio, multe dintre smartphone-urile testate avand probleme in acest sens. Calitatea apelului este foarte buna, iar functia Extra Volume este binevenita atat pe casca interna, cat si comutata pe difuzor. Aceasta functie este un fel de Loudness de pe statiile audio, amplificand putin volumul sunetului si se poate dovedi foarte utila in multe situatii cand este galagie in jur.

Acumulatorul este, dupa cum scrie in specificatii, de 2600 mAh, un acumulator care in teorie ar trebui sa reziste o zi intreaga, indiferent de cum folositi telefonul. Utilizand modemul intern pentru internet am ramas insa fara baterie dupa aproximativ 6 ore, asadar tin sa nu fiu de acord cu ceea ce se spune. Samsung se mandreste cu faptul ca este mai mare ca al lui Galaxy S3, insa si ecranul are o rezolutie mai mare, iar procesorul intern necesita o cantitate mai mare de energie, asadar acestea compenseaza capacitatea mai mare a acumulatorului.

Software

Se cunoaste faptul ca o multime dintre producatori prefera sa adauge functii proprii dispozitivelor, aici fiind incluse si layout-uri diferite ale meniurilor, icoanelor, ba chiar o reasezare a unor elemente in functie de cum considera ei ca este mai bine. Nici Samsung Galaxy S4 nu duce lipsa de aceasta personalizare si mi s-a parut chiar destul de agresiva. Meniul superior este unul dintre cele mai complete pe care le-am vazut, si chiar apreciez numarul mare de icoane de control prezente acolo. In ciuda faptului ca firmware-ul este unul complet customizat, m-am obisnuit repede cu asezarea meniului si functiile adaugate, si chiar daca eram de parere ca experienta nativa Android, cea de pe dispozitivele Nexus este cea mai buna de pana acum, Samsung a reusit sa imi demonstreze ca poate crea si el o experienta placuta.

Interfata Touchwiz permite utilizatorului sa aseze icoanele si meniurile asa cum doreste el, doar prin tragerea acestora in pozitia respectiva. Exista chiar si un mod Easy ce transforma telefonul intr-o experienta simpla cu icoane de dimensiuni generoase, asta pentru a putea fi folosit cu usurinta de catre cei mai putin tehnici. Stiu cateva persoane care s-ar bucura de interfata simplificata. Evenimentul de lansare a fost practic o prezentare a functiilor „interesante” pe care le ofera noul smartphone, functii adunate sub denumirea de Life Companion.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Galaxy S4 Screenshots/”/]

S-Data este aplicatia care imi poate masura pasii facuti zilnic de la birou la bucatarie si inapoi in pat, Watch-On imi tine loc de telecomanda in cazul in care imi e lene sa o caut in spatele sau sub perna canapelei si functioneaza destul de bine cu aproape orice televizor, gratie senzorului infrarosu inclus pe smartphone. Exista o multime de functionalitati Office in suita Polaris, perfecte pentru 90 de procente din utilizatori care nu stiu nici acum pentru ce se foloseste Excel sau Power Point, si o unealta interesanta de scanat coduri QR care functioneaza destul de bine.

Air View, Air Gestures, Group Play, Story Album, si lista continua, sunt doar cateva dintre optiunile pe care Samsunng le promoveaza atat de intens si care se dovedesc a fi utile, din cand in cand, cand vrei sa arati colegilor si prietenilor ce inteligent e telefonul tau. Sincer, in viata reala nu cred ca am avut nevoie sa le folosesc de prea multe ori – cel putin pentru a trece de la o fotografie la alta, Air Gestures necesita o miscare muuult mai ampla a mainii decat daca as atinge direct ecranul telefonului.

Dupa doar doua zile, am ajuns sa folosesc Samsung Galaxy S4 la fel ca orice alt terminal, dezactivand o mare parte din aceeste functii. Nu as vrea sa le numesc crapware, pentru ca ofera totusi o functionalitate interesanta, dar sunt convins ca Samsung s-a gandit ca ar putea aduce o valoare adaugata produsului prin prezenta lor, nu vad totusi de ce aceste functii reprezinta toata strategia de marketing a companiei. Sau poate s-a ajuns totusi in acel punct in care producatorii realizeaza ca diferentierea a doua terminale se va face mai mult prin software. Mai pe scurt, au ramas in pana de idei.

Concluzii

Exista in prezent pe piata trei terminale Android ce merita cumparate, dupa parerea mea: HTC One, Xperia Z si Nexus 4. Samsung Galaxy S4 poate fi inclus cu siguranta pe lista si ridica acest numar la patru. Galaxy S4 este un smartphone foarte bun, are o performanta aproape de neegalat, o baterie destul de buna si o suita software care, desi departe de a fi perfecta, aduce un plus de valoare telefonului. S4 reprezinta pasul urmator in seria Galaxy a producatorului si cu siguranta va fi una dintre alegerile de baza pentru cine isi doreste un dispozitiv performant. Nu voi intra in detalii, insa din punct de vedere al vanzarilor nu cred ca va depasi S3-ul. Aici Samsung a mizat foarte mult pe similaritatea cu versiunea anterioara si spera sa fie un terminal mai bine vandut decat S3. Apple, de exemplu, reuseste sa isi vanda foarte bine fiecare dispozitiv lansat anual si o face de mai bine de patru ani. Diferenta este ca Apple mizeaza pe un singur terminal, in timp ce Samsung are zeci, daca nu chiar sute de modele in fiecare an.

As fi preferat sentimentul premium pe care ti-l ofera unul din dispozitivele concurentei, as fi preferat o carcasa din sticla sau din aluminiu, dar imi dau seama si ca plasticul nu este atat de rau ca material. Sunt unii care insa poate nu vor fi atat de obiectivi si il vor taxa mai mult pentru carcasa de plastic. Per ansamblu, telefonul este usor, se simte bine in mana, chiar daca are momente in care incearca sa se strecoare printre degete. Mai departe, chiar daca ofera o serie de caracteristici de invidiat, nu vine cu aproape nimic nou din punct de vedere al designului, iar acest lucru este probabil cel mai important pentru un terminal de varf.

Nu am nevoie de zeci de nuclee de procesare si cantitati impresionante de memorie interna, nivelul de performanta hardware il depaseste din nou pe cel software. Momentan, nu cred ca exista vreo aplicatie care sa aiba nevoie de mai mult. Poti decide pentru calitate sau cantitate, si pana la urma totul se reduce aici. Cand investesti aproape 3000 lei intr-un terminal mobil, te astepti la calitate, nu la cantitate, iar Samsung deocamdata inca mizeaza pe cantitate.

Samsung Galaxy S4 Senzori