13 nov. 2013 | 08:26

Cum să repari o instalare de Windows 8 sau Windows 8.1

Proiecte speciale
Cum să repari o instalare de Windows 8 sau Windows 8.1

Noile sisteme de operare de la Microsoft, indiferent dacă folosiţi Windows 8 sau aţi făcut , se pot repara mult mai uşor. Vom vorbi de ceea ce s-ar putea numi o „reparare Windows 8”.

Cum sa repari o instalare de windows 8 sau windows 8.1

Ani de zile am făcut eforturi semnificative să nu reinstalez sistemul de operare pe care îl aveam pe desktop sau laptop. Indiferent dacă foloseam Windows ’98, Windows Me, Windows Xp sau mai recentele Windows Vista şi Windows 7, am mers până în pânzele albe încercând să evit reinstalarea. Nici măcar nu conta cât timp petreceam încercând să reînviez un sistem care nici măcar nu se mai târâia. Totdeauna mi s-a părut o soluţie mai eficientă pe termen lung să înţelegi ce a mers greşit sau ce s-a stricat exact pentru a preveni acelaşi scenariu pe viitor. E banal să bagi un CD cu Windows, să formatezi un hard disk şi să o iei de la zero. Din punctul meu de vedere, magia stă în a utiliza acelaşi sistem de operare doi, trei sau patru ani. E nevoie de grijă, de atenţie, de câteva sesiuni de devirusare, de ore petrecute în safe mode, pe forumuri sau site-uri de trouble shooting. Nu e uşor, dar nu e nici pe departe imposibil.

Windows 8 8.1 recovery refresh reset6

Odată cu Windows 8, cei de la Microsoft au împrumutat câteva noţiuni de recuperare ale PC-ului pe care le vedeam doar la notebook-urile OEM. Este vorba de un sistem mult mai deştept şi prietenos prin care să-ţi repari sistemul de operare, în acest caz reparare Windows 8. Practic, în loc să se pună în continuare accentul pe clasicele Safe Mode, Safe Mode With Command Prompt sau Safe Mode With Networking, gigantul din Redmond a schimbat radical posibilităţile pe care vi le oferă pentru a evita, exact cum am zis în introducere, reinstalarea manuală a sistemului de operare. Două dintre ele, pe care aş vrea să insist în acest material, sunt Refresh your PC şi Reset your PC.

Windows 8.1 - refresh reset

Cum accesezi meniul?

S-au schimbat multe de la Windows ’98 şi până în prezent. În primul rând, s-a modificat targetul noilor sisteme de operare create de Microsoft. Nu mai vorbim doar desktop-uri, ci şi de notebook-uri cu ecrane sensibile la atingere, hibride sau tablete, toate optimizate pentru a rula un singur sistem de operare. Încercând să se adapteze, merită reţinut ca meniul de recuperare din Windows 8 sau ca pe vremuri, în parte din cauza faptului că foarte multe dispozitive cu noul sistem nu mai au neapărat o tastatură fizică. Ca urmare, nu mai merge să ţii apăsat pe F8, CTRL sau CTRL+F8 pentru a accesa clasicul Safe Mode, dacă vizați o reparare Windows 8.

De acum aveţi nu mai puţin de şase posibilităţi prin intermediul cărora să ajungeţi la un meniu cu trei opţiuni foarte clare: Turn off your PC, Troubleshoot (care ne interesează pe noi) şi Continue. Aceasta din urmă vă permite să scăpaţi rapid de acest meniu şi să continuaţi încărcarea Windows-ului.

Prima opţiune este să ţineţi apăsat pe tasta Shift de pe o tastatură fizică în momentul în care faceţi click pe Restart din meniul Power. La restart, veţi fi întâmpinați de meniul de mai jos.

A doua opţiune este să accesaţi din meniul din dreapta secţiunea Settings, să faceţi click pe Change PC Settings, iar din pagina de Update and Recovery alegeţi Recovery. De aici, printr-un click pe Restart now din zona marcată Advanced Startup ajungeţi la acelaşi meniu de recuperare. Dacă folosiţi Windows 8 în loc de Windows 8.1, dupa Change PC Settings, faceţi click pe General si Advanced Startup pentru a ajunge în acelaşi loc.

O altă metodă rapidă pentru a ajunge la respectivul meniu este deschideţi o pagină de command prompt sau o fereastră de Run (Windows+R) şi să introduceţi comanda ,,shutdown /r /o” fără ghilimele, confirmaţi comanda cu Enter şi aşteptaţi câteva secunde.

Alte două metode pentru a ajunge la respectivul meniu, în cazul în care sistemul pe care vă aflaţi nu mai este funcţional, implică să aveţi un DVD sau un stick USB cu Windows 8 sau Windows 8 Recovery Drive. În ambele cazuri, veţi fi întâmpinați de un mesaj foarte clar, intitulat Repair your computer. În funcţie de producătorul sistemului vostru, s-ar putea să mai existe şi o combinaţie de taste pe care o puteţi folosi pentru a accesa ,,Advanced Startup Options”, aceea variază însă de la Sony la HP, de la Acer la ASUS, de la MSI la Lenovo.

Deşi nu aş insista foarte mult pe această variantă mai agresivă decât toate celelalte, merită să reţineţi că după două tentative eşuate de pornire a calculatorului veţi ajunge la acelaşi meniu de recuperare. Dacă vreţi să forţaţi mâna, puteti închide PC-ul de la butonul de power în timp ce acesta încearcă să pornească, imediat veţi ajunge tot aici.

Windows 8 8.1 recovery refresh reset1

Diferenţa între Refresh şi Reset

Similar cu Erase all Content and Settings pe un dispozitiv cu iOS, Reset your Phone pe un Windows Phone sau Reset to Factory Defaults pe un Android, Windows 8 şi Windows 8.1 vă oferă Reset Your PC şi Refresh Your PC. În teorie, ambele opţiuni vă aduc computerul într-o stare mult mai sprintenă decât cea în care se afla anterior începerii oricăror proceduri. În plus, ambele vă aduc sistemul într-o stare funcţională, în cazul în care nu mai porneşte deloc. Să vedem care sunt pașii de reparare Windows 8.

Refresh Your PC vă pastrează toate documentele personale, toţi parametrii de personalizare a experienţei de utilizare şi toate . Toate elementele de configurare a PC-ului vor fi readuse la starea implicită şi toate aplicaţiile clasice, care nu sunt Moderne, vor fi şterse. O listă cu aplicaţiile dezinstalate va fi salvată pe desktop. Eliminând programele instalate manual de către utilizator, această soluţie are mari şanse să va întoarcă PC-ul la setările din fabrică fără să pierdeţi nici un fişier.

Reset Your PC este varianta agresivă a unei reinstalări de sistem. Hard disk-ul este formatat şi Windows-ul este instalat pe curat. Nimic nu se mai păstrează din ce aveaţi înainte.

Windows 8 8.1 recovery refresh reset3

Cum aleg şi ce se întâmplă?

Dacă întâmpinaţi nişte probleme minore şi vreţi să le remediaţi relativ rapid, soluţia este un ,,Refresh your PC”. Windows-ul va reveni la parametrii din fabrică şi, cu toate că veţi pierde câteva programe instalate, documentele vor fi intacte. Dacă problema nu se rezolvă astfel sau pur şi simplu vreţi o reparare Windows 8 completă, să radeţi un sistem pentru a-l vinde într-o stare funcţională, mai bine apelaţi la ,,Reset your PC”.

Într-un document oficial Microsoft, este explicat foarte clar ce se întamplă în spatele acestor proceduri accesabile printr-un singur click. Dacă optaţi pentru partea de resetare, PC-ul porneşte în Windows RE – Windows Recovery Enviroment. Acea versiune simplificată drastic a sistemului de operare formatează partiţia înainte de a instala o copie nouă de Windows. Interesant este că, şi atunci când optaţi pentru partea de refresh, este instalată o copie curată a sistemului vostru de operare, cu menţiunea că înainte de orice operaţiune sunt puse la păstrare documentele personale care, după partea de instalare, sunt repuse la locul iniţial. Singurul aspect negativ al faptului că vorbim de o reinstalare a sistemului de operare este legat de pierderea aplicaţiilor din modul desktop, adică majoritatea aplicaţiilor pe care le utilizaţi în mod uzual.

Indiferent de opţiunile pe care le oferă un meniu de recuperare și reparare Windows 8, încercaţi în permanenţă să aveţi copii de siguranţă ale documentelor. Niciodată nu ştii când ceva poate să meargă prost şi te trezeşti că ai rămas fără pozele de vacanţă din ultimii cinci ani.

Windows 8 8.1 recovery refresh reset4

Pot să restaurez prin refresh altă imagine a sistemului de operare?

Răspunsul la întrebarea de mai sus este „da” şi această informaţie vă este de un real folos mai ales dacă vreţi să nu vă pierdeţi colecţii întregi de aplicaţii clasice instalate pe parcursul mai multor luni sau ani de zile. Soluţia este să creaţi o imagine proprie de recovery atunci când sistemul vostru funcţionează în parametri optimi. Sunt suficiente doar câteva comenzi de DOS.

Pentru a porni o fereastră de Command Prompt cu drepturi de administrator, faceţi click dreapta în colţul din stanga jos al taskbar-ului sau pe butonul de Start, în cazul în care rulaţi Windows 8.1 şi din meniul contextual alegeţi opţiunea Command Prompt (Admin). În fereastra care apare, introduceţi comanda ,,recimg /createimage C:\CustomRefreshImages\Image1” fără ghilimele. În cazul în care vreţi să creaţi mai multe imagini de recuperare la diferite momente în timp, este suficient să schimbaţi cifra de la sfârşit din aceeaşi comandă. Deşi atunci când optaţi pentru ,,Refresh Your PC” nu puteţi alege imaginea care vă interesează, aveţi această opţiune prin altă comandă uşor de ţinut minte introdusă în aceeaşi fereastră de mai devreme cu drepturi de administrator ,,recimg /setcurrent C:\CustomRefreshImages\Image1″. Prin înlocuirea parametrului /setcurrent cu /showcurrent din aceeaşi comandă, puteţi verifica care este imaginea implicită pe care o veţi folosi la readucerea sistemului în stare de funcţionare.

Windows 8 8.1 recovery refresh reset5

Ce am câştigat?

Cei de la Microsoft au făcut un pas important în direcţia corectă prin intermediul celor două opţiuni descrise mai sus. Este foarte util să vă reînviaţi PC-ul fără să mai apelaţi la discuri sau stick-uri USB. În plus, această opţiune de reparare Windows 8 este şi mult mai rapidă decât o reinstalare clasică de Windows. Una peste alta, acest mix de funcţii poate fi trecut fără probleme la capitolul şi Windows 8.1.

imagine Windows 8 8.1 recovery refresh reset6

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele