13 oct. 2013 | 14:44

Nokia Lumia 1020 si revolutia Megapixelilor [REVIEW]

ACTUALITATE
Nokia Lumia 1020  si revolutia Megapixelilor [REVIEW]

Review Nokia Lumia 1020 Camera 41 MP

Nici nu mai tin minte care a fost primul telefon cu camera foto pe care l-am avut, nici macar prima camera foto cu care am cochetat, desi sunt destul de sigur ca era una din plastic, de unica folosinta, primita de la vreo cunostinta care a venit de „dincolo”, cum se spunea atunci. Cert este ca nici nu ma gandesc sa compar produsul de astazi, Lumia 1020, cu cel de acum 10-15 ani, si nici sa spun ceea ce este evident, ca este de nu stiu cate ori mai bun. Intrebarea „de pe buzele tuturor” este cat de buna e camera de pe Lumia 1020 in comparatie cu cea de pe alte smartphone-uri si chiar in comparatie cu un DSLR.

Referitor la raportarea la DSLR, atata vreme cat nu exista un senzor cu o dimensiune apropiata de cea a unui DSLR un putem compara. Acest lucru este valabil indiferent daca vorbim de un senzor APSC sau de un FullFrame. Si este un exemplu clar unde marimea conteaza: cu cat mai mare este senzorul, cu atat mai multa lumina poate capta, iar de aici un zgomot cat mai redus si o calitate mai mare a imaginii. Punct si de la capat.

Legat de comparatia cu alte telefoane, doar specificatiile ar trebui sa ne faca sa ne gandim de doua ori inainte sa afirmam ca „Samsung face poze mai bune” sau „HTC One are megapixelii mai mari si mai smecheri”. Nokia au fost dintotdeauna cu un pas inainte la capitolul imagine si sunet, cel putin in zona telefoanelor mobile. Si, chiar daca pot exista exceptii de la regula, istoria ne-a invatat un lucru: se repeta!

Design

Nokia Lumia 1020 Design

Sa trecem la descrieri si la analiza produsului in sine. Lumia 1020 este un fel de Lumia 920 mai usor, cu un obiectiv ce iese in evidenta, atat la propriu cat si la figurat. Are o constructie foarte solida, carcasa unibody din „policarbonat” (mi s-a atras atentia ca nu este plastic, ofera o incredere destul de mare legata de durabilitatea acestuia. Ecranul este protejat de Gorilla Glass 3, are marginile tesite si nu iese in evidenta, fiind foarte bine integrat in carcasa. Avand in vedere modul in care este asezat in carcasa, pare sa supravietuiasca socurilor provenite de la cazaturile pe margini, nu garantam ca are sanse destul de mari atunci cand ajunge cu fata pe asfalt.

Nokai Lumia 1020 Culori

Lumia 1020 vine in trei culori: galben, alb si negru. Noi l-am avut la test pe cel negru, insa nimic nu se compara cu senzatia pe care o ai atunci cand lumea se uita atent la tine pe strada, mai exact la telefonul mare si galben pe care il tii la ureche. Te simti ca un adevarat… hipster! Na, ca am spus-o! Adevarul este ca pentru cei tineri este cu adevarat o atractie si nici eu nu sunt departe de a deveni fanul unei astfel de culori. Suprafata carcasei are un avantaj si un dezavantaj, ambele majore. Primul este finetea, dar si rezistenta la zgarieturi si la amprente. Al doilea, dezavantajul, este ca exista mari sanse sa il scapati cel putin o data in prima luna de la cumparare, iar acel moment va fi cel mai probabil atunci cand il veti scoate din buzunar. E alunecos.

Nokia Lumia 1020 Spate

Lumia 1020 este mai subtire ca 920, cu 0,3 mm, si putin mai lat, cu 0,6 mm. Nu pare mult, insa, daca iei in considerare faptul ca pe spatele acestuia se afla si masca unui obiectiv destul de mare, devine putin incomfortabil de tinut in mana, iar asta se observa chiar din primele minute de utilizare. Dispunerea butoanelor si a conectorilor este identica cu cea de la 920, cu o singura mentiune: in partea de jos, difuzoarele sunt asezate putin diferit si exista si un loc pentru agatarea unui snur, la fel ca la o camera foto.

Spatele este destul de pronuntat si nu va sta niciodata drept, din cauza modulului foto. Langa acestmodul se afla cele doua lumini, una LED pentru filmare si focalizare la fotografii si blitul, care este de tip Xenon si concureaza cu cel al unei camere foto compacte.

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Nokia Lumia 1020/”/]

Specificatii

[table id=193 /]

Hardware

Dupa cum se vede si mai sus in tabel, la nivel hardware s-a schimbat un singur lucru: a primit 2 GB memorie RAM, tocmai pentru a compensa procesarea unei imagini de 41 Megapixeli. Ecranul a primit o protectie mai avansata cu ajutorul lui Gorilla Glass 3, unul din motivele pentru care este si mai usor. Ecranul este de tip AMOLED, ca la Lumia 925.  Ecranul lui Lumia 920 era de tip IPS LCD. In rest, avem acelasi procesor ca la primele doua, aceeasi rezolutie, acelasi procesor de sunet si functii de atenuare a zgomotului.

Lumia 1020 dispune de aceeasi conectivitate LTE, Bluetooth,WiFi, aceiasi senzori de proximitate, GPS, compas si aceeasi baterie de 2000 mAh. Totusi, ca si Lumia 925 nu dispune de modulul de incarcare wireless integrat. Acesta poate fi conectat aditional cu ajutorul unei huse optionale. Cred ca si Nokia a ajuns la aceeasi concluzie ca incarcarea wireless inca nu este un produs viabil si folosit de foarte multa lume, si a decis sa il adauge doar ca optiune pentru doritori. Sa fiu sincer pad-urile de incarcare wireless dedicate sunt destul de scumpe. Probabil cand acestea vor fi integrate in diverse dispozitive sau chiar mobilier, daca va fi cazul, atunci majoritatea smartphone-urilor vor veni si cu aceasta optiune integrata.

Cu ce nu sunt de acord este faptul ca smartphone-ul vine cu o memorie de numai 32 GB, fara optiune de extindere. Avand in vedere ca unele imagini, cele preluate la 38 Megapixeli, au dimensiuni sensibil de mari, chiar si de 20 MB, ar fi fost utila aceasta optiune. Unde mai pui ca din start ai liberi nu mai mult de 23 GB, sistemul de operare fiind destul de hapsan la acest capitol. Si va rog sa nu imi spuneti ca vine cu 7 GB de spatiu pe SkyDrive-ul Microsoft. Am mai mult spatiu si pe Gmail, inca de acum 4-5 ani.

Software

Din punct de vedere software, nu observam prea multe schimbari. Lumia 1020 dipsune de acelasi sistem de operare, Windows Phone 8 cu posibilitatea de upgrade la versiunea Amber. Probabil modelele mai noi de pe piata vin chiar cu aceasta versiune. Meniurile sunt fluide, specifice lui Windows Phone, iar performanta in utilizare este deja cunoscuta. Locul unde detine modificari de software se afla in meniul camerei foto/video. Acolo optiunile manuale sunt la ele acasa si nici nu ne asteptam la altceva.

Windows Phone pastreaza aceeasi interfata pe toate smartphone-urile sale si nu vom intra in detalii mai mult. Cert este, ca daca sunteti obisnuiti cu interfata Metro a acestui sistem de operare, va veti descurca de minune. Chiar si pentru necunoscatori este simplu de utilizat si usor de invatat.

Camera Foto – Detalii Tehnice

Nokia Lumia 1020 Camera Foto

Lumia 1020 merita ceva atentie din acest punct de vedere. Exista cateva elemente ce trebuie explicate pentru a intelege cum functioneaza acest smartphone. In primul rand, placerea de a avea un shutter mecanic, un blit Xenon si un modul foto ce rezuma cativa ani de dezvoltare este la un nivel cu mult ridicat fata de alte camere foto de pe alte smartphone-uri. Din nou, comparatia acestora cu un DSLR este exagerata, insa mergand pe ideea ca acest concept era de neimaginat acum cativa ani, iar acum deja exista pe un produs finit, este un lucru mare. Dispozitive precum 808, acel Nokia cu Symbian care i-a lasat pe multi cu gura cascata la CES acum ceva vreme, iar acum Lumia 1020, un produs mai finisat si mai inteligent, sunt demne de mentionat in istorie.

Camera lui 808 avea tot 41 de megapixeli, telefonul rula inca Symbian, iar pe piata existau dispozitive cu Android cu doar 13 Megapixeli. Asadar, care este avantajul unui numar atat de mare de megapixeli? Raspunsul este „supraesantionare” (in engleza, „oversampling”).

Lumia 1020 Camera

Lumia 1020 poate captura imagini cu rezolutia de 38 megapixeli si inca o imagine de 5 megapixeli. Practic, el face o singura imagine la rezolutie maxima, insa salveaza inca trei versiuni ale acesteia la o rezolutie si la o dimensiune implicit mai mica. Acestea din urma sunt mai usor si mai economic de imparti pe social media, pe cand originalul poate fi editat pe telefon sau pe PC si apoi folosit in alte scopuri, precum print-ul. Nu numai ca aceste imagini mai mici sunt mai usor de distribuit online, dar sunt si mai clare. Procesorul nu realizeaza doar un crop, ci si o procesare a imaginii. Astfel, din 4 pana la 16 pixeli el face unul singur cu o definitie mai buna. Se adauga inca cel putin un nivel de luminozitate cat si unul de claritate.

nokia-lumia-1020-pureview-lens-zoom

Camera dispune de o lentila cu sase elemente, in cazul lui 808 aceasta avea doar cnci. Una dintre lentile, cea mai importanta, este realizata din sticla, restul fiind din plastic. Senzorul are o dimensiune de 1/1.5 inci, semnificativ mai mare decat orice alt dispozitiv de varf. Smasung Galaxy S4 are un senzor cu o dimensiune de 1/3.06 inci, iar HTC One 1/3 inci. 808 pe de alta parte are un senzor de 1/1/2 inci, cel mai mare dintre toate de pana acum. Daca e sa ne gandim la dimensiunea pixelilor, acestia au aceeasi dimensiune ca la Galaxy S4. Distanta focala a lui Lumia 1020 este de 26 mm,i distanta minima pentru fotografia de macro este de 15 cm.

In mod curios, din informatiile citite online despre Snapdragon S4 Plus, chipset-ul de pe 1020, acesta nu suporta in mod normal camere foto cu o rezolutie atat de mare. Se pare ca Nokia a lucrat indeaproape cu cei de la Qualcomm si au rescris acea zona din chipset pentru a permite functionarea la 41 (38) de megapixeli. Urmatorul update GDR3 al cipurilor Snapdragon 800 suporta acum pana la 55 Megapixeli in mod nativ, fapt ce denota intentiile cel putin ale lui Nokia de a avansa si mai mult cu aceasta tehnologie.

Interfata

Nokia Lumia 1020 Interfata

Aplicatia stock de pe Windows Phone 8 este pentru incepatori. Aceasta permite preluarea de imagini doar de 5 Megapixeli, si nu recunoaste astfel potentialul acestui dispozitiv. Aplicatia principala pe care o recomandam este Nokia Pro Cam, una care in mod curios este atat completa in functii si optiuni, cat si usor de si intuitiv de folosit. Am mentionat in preview ca aplicatia generica pentru foto este slaba, greoaie si compusa din zeci de meniuri incalcite, aici situatia este imbunatatita drastic.

In cadrul acesteia exista foarte multe optiuni si setari manuale, un exemplu clar este daca tragi de icoana viratuala de shutter spre stanga apare o diagrama pe care poti regla de la valoarea ISO pana la focalizarea manuala cat si viteza shutter-ului. Acestea pot fi ajustate in timp real si poti vedea pe ecran un preview adaptat a cum va arata poza. Interfata este foarte bine gandita pentru a fi rapid de accesat. Si pe partea video exista acelasi meniu, insa include doar optiunile pentru balansul de alb si focalizare. Daca nu esti multumit de acest meniu, atunci setarile se afla toate in partea de sus a ecranului si pot fi accesate individual. Aplicatia in sine va veni si pentru utilizatorii de Lumia 920, 925 si 928, imediat ce aceste dispozitive vor primi update-ul Amber.

In meniul standard se regasesc optiunile legate de dimensiunile fotografiei sau ale clipului video, functii precum stabilizarea de imagine si altele mai detaliate. De asemenea se pot schimba si functionalitatile butonului hardware pentru declansare, asta tot din meniul central de optiuni.

Nokia Lumia 1020 vine instalat si cu Smart Cam Lens, o aplicatie cel putin interesanta ce iti permite sa iei in mod burst o serie de fotografii, pe care le poti apoi combina. Se pot selecta imaginile cele mai bune sau se pot suprapune mai multe pentru a scoate din cadru unele elemente nedorite.

Creative Studio este o aplicatie de manipulare a imaginilor si este de asemenea inclusa pe Lumia 1020. Prezenta si pe Lumia 925 ofera cateva optiuni performante de postproductie si poate manipula focalizarea imaginii, sau culorile acesteia oferind posibilitatea de a accentua doar anumite zone sau anumite culori si crearea unui colaj din toate imaginile selectate.

Toate fotografiile, indiferent ce aplicatie folositi sunt salvate in acelasi loc si oricare dintre ele poate fi editata ulterior. La fel se intampla si cu pozele de rezolutie mare, care au o denumire apropiata de cele standard si pot fi incluse in editorul direct de pe telefon. O optiune interesanta ce face uz de numarul mare de megapixeli este cea de reincadrare. Aceasta ofera si posibilitatea de a roti, sau mai exact a indrepta imaginile care nu sunt facute corect si de a le schima raportul.

Performanta Foto/Video

Am intrat in destul de multe detalii legate de constructia si modul de functionare a camerei foto, iar acum este timpul sa vedem si cum fotografiaza. In cele mai multe situatii setarea automata functioneaza cel mai bine. Aici putem aminti de acele situatii inc are facem fotografii la exterior. Cand dispunem de lumina naturala totul e perfect, la interior situatia se complica. Adevaratele capabilitati ale camerei foto se afla in setarile manuale, la fel ca orice alta camera foto. Odata ce incepeti sa experimentati cu ele chiar si o imagine in ceata sau una in conditii de lumina scazuta pot devin opere de arta.

Imaginile facute in conditii slabe de lumina nici nu mai au nevoie de comparatie cu celelalte smartphone-uri. Depasesc ca nivel de claritate chiar si Galaxy Note 3 si iPhone 5S. Zoom-ul fara pierderi al lui Nokia Lumia 1020 ne-a impresionat. Acesta are o valoare de 4x, imaginea obtinuta prin apropiere putand fi folosita foarte bine ca atare. Imaginile de mai jos pot fi salvate la rezolutie maxima pentru a putea fi analizate in acest sens. Click pe linkuri si apoi Save Image As.

WP_20131011_11_54_25_Pro

WP_20131011_11_56_00_Pro

http://playtech.ro/wp-content/uploads/2013/10/WP_20131006_18_16_13_Pro__highres.jpg

http://playtech.ro/wp-content/uploads/2013/10/WP_20131011_11_53_52_Pro__highres.jpg

http://playtech.ro/wp-content/uploads/2013/10/WP_20131011_11_56_00_Pro__highres.jpg

http://playtech.ro/wp-content/uploads/2013/10/WP_20131011_11_54_25_Pro__highres.jpg

http://playtech.ro/wp-content/uploads/2013/10/WP_20131011_11_51_35_Pro__highres.jpg

Nivelul de zgomot nu este atat de ridicat precum ma asteptam, insa in zonele cu umbra culorile sunt putin prea accentuate. Acest lucru se datoreaza si postprocesarii smarpthone-ului. O alta problema apare in momentul cand faci fotografii si este soare puternic. Setarile automate nu sunt suficiente si tocmai datorita sensibilitatii ridicate a senzorului imaginea pare mai arsa. Aici trebuie putina atentie, pentru ca in cazul imaginilor prea luminate nu se pot rezolva prea multe in postprocesare si se pot pierde suficiente detalii importante.

Pe partea de video, functioneaza la fel de bine ca Nokia Lumia 925 sau 920. Stabilizarea este la fel de buna si este recomandata activarea ei in orice situatii avand in vedere ca vorbim de o stabilizare optica. In mod normal aceasta este setata la 1080p cu 30 de cadre pe secunda. Avand insa o multitudine de optiuni manuale o putem regla la 25 sau 24 de cadre pe secunda. Zoom-ul este prezent si aici si permite 4x zoom pentru filmarea FullHD si chiar 6x pentru cea 720p. Setarile manuale isi fac din nou simtita prezenta aici, reglajele de sunet si imagine putand face diferenta dintre o filmare buna si una slaba.

Pe partea video, camera poate focaliza la infinit, in mod continuu sau macro si chiar si pentru miscarile de panning pare o camera superioara a tot ce am intalnit pana acum pe un smartphone. Partea video este inregistrata cu un bitrate maxim de 20 Mbps pentru 1080p si cea audio are un bitrate de 256 Kbps la 48 KHz.

Performanta si Autonomie

Nokia Lumia 1020 (25)

In teste, Lumia 1020 ar oferi aceleasi rezultate ca Lumia 925 sau 920, avand in vedere ca detin aproape acelasi hardware. Diferentele ar fi probabil putin semnificative din cauza celor 2 GB de memorie RAM prezenti pe Lumia 1020. Nu am intalnit multe probleme in ceea ce priveste sistemul de operare sau, mai exact, functionarea fluida a acestuia. Ca si la restul, exista cateva mici bug-uri care vor fi probabil rezolvate in foarte scurt timp.

Smartphone-urile Lumia 1020 detin, dupa cum am spus, aceleasi baterii de telefoane ca restul, cu o capacitate de 2000 mAh. Panoul AMOLED ar aduce acest acumulator in zona de autonomie a lui 925 si cam asa si este. Telefonul poate rezista eroic pana la 12-14 ore in conditii de utilizare mediu spre ridicat. Aici includem atat fotografiere, inregistrare video, browsing, email-uri, navigat pe social media si vorbit la telefon.

Difuzoarele sunt foarte bune pentru auditie muzicala, iar la acelasi capitol este inclus si procesorul de sunet pentru casti. Chiar si cele din pachet sunt destul de potente pentru a oferi o experienta placuta de utilizare. Unii s-au plans de faptul ca se aude destul de incet, mie nu mi s-a parut. Totusi, un lucru care ma enerveaza destul de mult este faptul ca odata ce l-ai pus la incarcat acesta isi reduce volumul la jumatate. Nu stiu care inginer a considerat ca daca il pui la incarcat vei sta si langa el sa il pazesti, pentru ca pe mine, de fiecare data cand am avut un Nokia cu Windows Phone la incarcat, s-a suparat lumea ca nu mai raspund la telefon.

Concluzii

Am asteptat ceva vreme pana am pus mana pe acest model. Oricum, prima veste despre acest dispozitiv a fost, desigur, la lansarea lui 808. Inca de atunci ne-am intrebat cat de bine s-ar integra o astfel de camera foto pe un smartphone cu Windows Phone. Daca sunteti un utilizator al acestui sistem de operare, recomandam trecerea la Lumia 1020, este un dispozitiv a carui achizitia nu o veti regreta. Sunt destul de sigur ca inca cel putin un an de zile nu va mai veni nimeni cu o astfel de tehnologie. La un viitor mai indepartat nu ma pot gandi, avand in vedere cum galopeaza tehnologia in ultima vreme.

Daca sunteti utilizatori ai altei platforme, atunci situatia e putin diferita. Merita incercat ca dispozitiv inainte sa il achizitionati. Eventual, un smartphone cu Windows Phone 8, de imprumut de la un prieten cateva zile, ar putea sa va lamureasca. Raspunsul este dificil si nu cred ca sunt eu in masura sa il dau. Personal, as face o incercare, mai ales ca sunt familirizat cu OS-ul, insa ma voi gandi la aplicatiile pe care le-am cumparat pe Android si pe care nu le voi putea folosi aici. Pana la urma, discutia se poate duce pana la punctul in care sunteti dispusi sa iesiti din zona de comfort pe care v-o ofera obisnuinta cu Android-ul sau iOS-ul folosit si sunteti tentati sa experimentati si altceva.

Lumia 1020 are un pret de aproximativ 2700-2800 lei la liber. Este un pret bun avand in vedere ca o alternativa cu un alt sistem de operare costa probabil tot atat. Pentru pasionatii de fotografii, este o idee interesanta… Instagram-ul nu este inca o optiune viabila pentru Windows Phone.

Nokia Lumia 1020 (11)