Logitech Z553: Un sistem audio de… spectacol
Printr-un pachet format din 2 boxe, un subwoofer si o telecomanda cu fir, Logitech a facut o treaba foarte buna cu acest sistem audio. Logitech Z553 are 3 intrari audio si un design original, cu o combinatie de rosu si negru, ce se potriveste la fel de bine la birou, conectat la un notebook, sau in sufragerie, conectat la un TV.
Investitia in boxe
In urma cu aproximativ cinci ani, Dr. Dre a lansat o linie de casti. Ulterior, s-a transformat intr-o tehnologie audio ce a ajuns sa fie prezenta in notebook-uri, smartphone-uri si boxe. Tot la inceputuri, producatorul a facut o afirmatie care mi-a ramas in minte „People aren’t hearing all the music” (Oamenii nu aud toata muzica). Indiferent de brandul de casti sau boxe pe care il aveti in vedere, cuvintele respective sunt foarte importante, deoarece atrag atentia asupra compromisului major pe care il facem atunci cand achizitionam echipamente audio. Ajungem efectiv sa pierdem o parte semnificativa din experienta audio pe care a gandit-o artistul si producatorul, de multe ori, fara sa ne dam seama.
Care este solutia? Sa incercam sa fim un pic mai atenti la banii pe care-i cheltuim la acest capitol. Cu un raport pret-performanta al produselor foarte bun, Logitech mi se pare ca ca reuseste, prin sistemele sale audio, sa reproduca o plaja de frecvente mult mai mare decat alte branduri in aceeasi marja de pret. Nu vorbim de sistem audio pentru audiofili de mii de euro, vorbim de niste boxe care te ajuta sa simti si sa traiesti un concert sau un film la alt nivel decat obisnuiai pana in acel moment. Aici intra in ecuatie Logitech Z553.
Design home-office
Nu stiu exact de unde a pornit sensibilitatea mea pentru gadgeturi de culoare rosie sau pentru combinatia dintre negru si rosu. Probabil ca are vreo legatura cu fuga de banal pe care o ai dupa ce vezi in magazine zeci de rafturi de notebook-uri, boxe, coolere de notebook, desktopuri, monitoare, mouse-uri si tastaturi, toate negre. In momentul in care am scos boxele din cutie pentru mine deja au castigat o bila alba datorita cablurilor rosii, a spatelui de culoare rosie de la sateliti si a difuzorului de culoare rosie care se vede in subwoofer.
Chiar daca boxele nu ar trebui sa intre in categoria produselor pe care le achizitionezi pe criteriu estetic, Logitech stie de ce a mizat pe aceasta combinatie de linii si culori. Z553 sunt niste boxe care suporta trei intrari audio simultan, doua prin cabluri stereo de 3,5 mm si una prin doua RCA-uri. Conectica generoasa transforma acest sistem audio intr-o solutie perfecta pentru un living in care vreti sa conectati TV-ul, consola de gaming si, din cand in cand, un smartphone sau o tableta.
Revenind la design, vorbim de doi sateliti din plastic negru mat ce se pot rabata in sus sau in jos, in functie de preferinta. Suportul pentru fiecare dintre ei este de fapt un trepied metalic cu varfuri, detaliu ce ii asigura aderenta pe orice suprafata. Pentru a va face o idee legata de dimensiuni, fiecare satelit are 160 x 90 x 137 milimetri si integreaza cate doua difuzoare de 5 centimetri. Subwooferul este sub forma unui tub cu o intaltime de 381 milimetri si un diametru de 160 milimetri. Este reallizat din acelasi plastic mat de culoare neagra si integreaza un difuzor pentru frecvente joase de 10 centimetri in diametru. Pe spatele subwooferului sunt amplasate elementele de conectica: cablul de curent detasabil, iesirile stereo cu conectori RCA pentru fiecare boxa, 2 intrari audio si un conector similar cu un port serial. Acesta din urma este folosit pentru conectarea telecomenzii cu fir.
Pe langa faptul ca functioneaza ca si controller pentru volum care porneste sistemul, telecomanda cu fir vine si cu o rotita pentru definirea intensitatii bass-ului. Pe lateralul telecomenzii mai gasiti iesirea de casti impreuna cu cea de-a treia intrare audio. Ca un detaliu interesant, volumul boxelor poate fi manipulat cu o roata silentioasa si foarte precisa, ce imi aduce aminte de volumul de la combina audio de acasa cu care ma jucam in urma cu aproximativ 15 ani.
Specificatiile audio
Puterea audio totala a sistemului este de 40 W RMS cu un raspuns in frecventa specificat de la 55 Hz la 17 KHz. Cei doi sateliti au cate 10 W RMS in timp ce subwooferul are 20 W, pentru un total de 40 Watti. Pentru ca frecventele joase emise de subwoofer sa se raspandeasca pe o suprafata cat mai mare difuzorul acestuia este orientat spre podea. Cu toate ca satelitii obsinuiti, de cele mai multe ori, vin cu un difuzor pentru frecvente medii si unul pentru inalte, satelitii din Z553 vin cu doua difuzoare identice datorita tehnologiei FDD. Logitech FDD sau Frequency Directed Dual Drivers este numele unei tehnologii proprietare care se reflecta in abilitatea unui satelit de a reda intr-un mod cat mai precis o plaja cat mai mare de frecvente. Secretul sta intr-un filtru special aplicat unuia drintre difuzoare care taie in timp real anumite frecvente cu scopul de a oferi o fidelitate sporita pe intregul spectru muzical.
O functie interesanta pe care mi-as dori sa o intalnesc mai des la boxe este legata de modul in care Logitech Z553 lucreaza cu cele trei surse de semnal pe care le suporta. Acest sistem, prin faptul ca vine fara un buton pentru schimbarea sursei, poate reda simultan muzica de la 2 sau 3 dispozitive fara nici un fel de problema. Totul ramane la latitudinea utilizatorului, daca vrea sa faca mixaje sau vrea sa opreasca iPod-ul pentru a asculta muzica de la PC. Aceasta libertate de a experimenta este interesanta si o clasific fara probleme ca fiind un avantaj de care unii vor profita.
O certificare independenta care atesta calitatile audio ale sistemului, mai ales cand vorbim de abilitatea lui Z553 de a recrea o atmosfera specifica unui concert sau a unui film, este THX. Daca sunteti un fan al sunetului capabil de a recrea o experienta imersiva, THX este unul din logo-urile pe care trebuie sa le cautati pe un sistem home theater.
Performanta si concluzii
Calitatea sunetului este foarte importanta pentru mine iar in momentul in care am ascultat primele cateva melodii prin intermediul sistemului Z553 am fost placut impresionat. Am simtit un sentiment de spatialitate a instrumentelor pe care nu l-am mai avut decat la casti de inalta calitate sau sisteme 5.1 nu foarte accesibile.
Pe partea de putere audio, la volum maxim nu au existat nici un fel de distorsiuni sesizabile indiferent de sursa. Am folosit un iPhone, un iPad si un notebook cu o placa audio externa USB Asus Xonar U3, toate cu rezultate foarte bune. De la acordurile intime de chitara din Pink Floyd – Wish You Were Here pana la tobele stridente din Zdob si Zdub – 450 de oi, nu am simtit nici o secunda un compromis la calitatea audio. De la Michael Jackson – Dirty Diana pana la Adele – Someone Like You, in fiecare secunda simteai cum frecventele joase te gadila in talpi fara a perturba variatiile fine ale vocii solistului. Chiar si in cazul unor melodii cu ritm mai alert, precum Slash – Anastasia, puteai sa observi nuantele specifice fiecarui instrument.
La 40 Watti, acesta nu este un sistem care sa mute peretii, insa modul in care umple o camera este spectaculos si suficient pentru a simti intens un concert rock sau coloana sonora a unui film precum Black Hawk Down sau Pearl Harbor.
Sistemul audio Logitech Z553 are un pret aproximativ de 550 – 570 lei.