LG Nexus 4 – Androidul in stare pura [Review]
In fiecare an piata smartphone-urilor este marcata de cateva lansari care dicteaza in mare parte trendul aparitiilor viitoare. Asa cum probabil stiti deja, vorbim de cateva terminale destul de importante si foarte puternice care se impun si in vanzari: modelele Samsung Galaxy S, iPhone-ul, mai nou Galaxy Note si nu in cele din urma telefoanele Nexus proiectate prin implicarea directa a celor de la Google.
Smartphone-urile Nexus sunt privite cu entuziasm mai ales de catre fanii Android-ului pur, pentru ca vin fara prea multe brizbrizuri si fara nici o interfata instalata peste, asa cum ne-au obisnuit mai toti producatorii.
Ca o mica recapitulare, cei de la Google au plecat in aventura Nexus, initial alaturi de cei de la HTC, prin Nexus One, urmat de colaborarea extinsa cu Samsung: Nexus S si Galaxy Nexus si in cele din urma alaturi de LG: Nexus 4. De cele mai multe ori gama Nexus a reprezentat un punct de referinta atat software prin posibilitatile multiple de update cat si prin constructia hardware.
Lansat in noiembrie 2012, noul LG Nexus 4 s-a lasat ceva mai mult timp asteptat si asta pentru ca ofera specificatii de invidiat la un pret neasteptat de accesibil. De aici a pornit o intreaga aventura a stocurilor si a disponibilitatii terminalului pe diferite piete internationale.
Intr-un final am reusit sa ne jucam si noi cu cel mai nou Nexus, multumita prietenilor de la QuickMobile. Timp de doua saptamani am analizat indeaproape telefonul si vrem sa vedem in ce masura putem spune despre LG Nexus 4 ca este intr-adevar cel mai bun Nexus de pana acum sau macar una dintre cele mai inspirate alegeri de upgrage la ora actuala.
Design si calitatea materialelor/asamblarii
Design-ul corespunde perfect liniei impuse de fostele device-uri Nexus. Asadar vorbim de un model simplu, sobru si elegant cu forme usor rotunjite. Ca o premiera, Nexus 4 se lauda cu o carcasa confectionata preponderent din sticla si nu din plastic.
Atat fata cat si spatele sunt perfect acoperite cu Gorilla Glass 2 care sporeste eleganta dar din pacate si fragilitatea telefonului. Plasticul este prezent doar sub forma benzilor care incadreaza si sustin display-ul si spatele, prima dintre ele avand un accent usor metalic.
Calitatea materialelor si asamblarii este ireprosabila, dupa parerea mea avem in fata cel mai elegant si mai bine construit smartphone LG de pana acum. Daca ne gandim la display-ul de 4,7 inci dimensiunile de 133.9 x 68.7 x 9.1 mm sunt cat se poate de acceptabile, iar greutatea de 139 de grame te ajuta sa nu uiti ca il ai in mana.
Butoanele fizice sunt in numar de doua: unul dublu pentru volum si un al doilea pentru deblocarea display-ului sau pornirea/oprirea telefonului.
La capitolul aspecte mai putin reusite, eu as introduce sticla polarizata de pe spate (un model usor kitschios mai ales in lumina soarelui). Mai mult sticla de pe spate este perfect plana ceea ce face telefonul destul de greu de tinut intr-o singura mana si oricat de Gorilla ar fi mai mult ca sigur sticla se va crapa mult mai usor decat plasticul la un eventual contact cu podeaua.
Telefonie si mesaje
Majoritatea au criticat acest telefon pentru absenta LTE-ului si pe buna dreptate, daca luam in calcul faptul ca a fost lansat in SUA, unde americanii sunt mult mai obisnuiti cu vitezele 4G decat europenii. Cu toate acestea puteti utiliza noul Nexus 4 ca sa vorbiti sau sa navigati in oricare dintre urmatoarele benzi: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 sau 3G HSDPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100.
In Bucuresti, pe Vodafone, telefonul s-a descurcat cat se poate de bine atat cu mentinerea semnalului cat si cu sunetul in convorbiriile din medii ceva mai zgomotoase, datorita celui de-al doilea microfon integrat.
Sunetul din apeluri este destul de puternic dar nu acelasi lucru pot sa-l spun si despre difuzorul telefonului, care se aude destul de incet si usor strident. Aveti toate sansele sa ratati destul de multe apeluri, mai ales ca nici motorasul pentru vibratii nu te ridica de pe scaun.
Cat despre Mesaje, Nexus 4 ofera suficient de multe posibilitati atat pentru SMS-uri cat si pentru mail-uri. Trebuie sa va marturisesc ca ecranul de 4,7 inci ajuta enorm atunci cand vrei sa tastezi ceva cat mai rapid si asta pentru ca tastele sunt ceva mai generoase ca marime si distanta intre ele. De asemenea implementarea tastarii prin gesturi, similara Swype poate fi extrem de utila, asta dupa o mica perioada de acomodare.
Display si camera
Ecranul de 4,7 inci True HD-IPS+ la 768 x 1280 pixeli (317ppi) si o luminozitate de pana la 600 de candele pe metru patrat este de-a dreptul impresionant. Imaginile sunt incredibil de luminoase, pline de culoare si foarte apropiate de realitate. Bineinteles ca nu avem de-a face cu acelasi negru perfect sau contrast ametitor, ambele intalnite la panourile Super AMOLED, totusi acest HD-IPS+ se apropie destul de mult de echilibrul va la Super LCD2-ul celor de la HTC.
Este o placere sa vezi imagini sau clipuri video, la aceasta rezolutie si mai ales pe un ecran ceva mai lat decat media celorlalte flagship-ui (observi un numar de detalii in plus).
In sfarsit avem un senzor de 8 megapixeli si in familia Nexus. Camera este una decenta, dar nu mi s-a parut ca exceleaza. Poti captura instantanee la 3264 x 2448 si clipuri video in 1080p la 30fps, dar noutatea consta in interfata camerei care permite accesul la setari intr-un mod inedit.
De asemenea Nexus 4 ofera posibilitatea capturarii fotografiilor panoramice la 360 de grade, adica veti putea efectua o imensitate de poza de jur imprejur atunci cand va aflati in mijlocul unui punct de interes.
Multimedia
Cu un asa display si la asemenea dotari regasite sub capota, ar fi de la sine inteles ca avem in fata noastra un monstru multimedia, gata oricand sa nimiceasca orice format audio, video sau chiar jocurile 3D. Asta pentru ca vorbim de un smartphone construit pe baza chipset-ului Qualcomm APQ8064 Snapdragon cu un procesor quad-core Krait la 1,5 GHz si o placa grafica Adreno 320 si o cantitate impresionanta de RAM – 2GB. Totusi memoria interna de maxim 16GB ne avertizeaza ca nu prea avem voie sa ne jucam cu MKV-uri prea mari…
La fel ca si in cazul lui Galaxy Nexus si ultimul flagship Google dezamageste pe partea de player video, unde nu gasim suport nativ nici macar pentru DivX, ce sa mai vorbim de sincronizarea subtitrarilor. Bineinteles ca va trebui sa va orientati catre variante de playere ceva mai inspirate din Google Play.
Nici despre partea audio nu pot sa zic ca am prea multe cuvinte de lauda si asta pentru ca aici ne intalnim cu acelasi player usor invechit care abia daca ofera cateva presetari si nimic mai mult. Volumul atat in casti cat si in difuzor nu exceleaza la capitolul intensitate. Daca mergeti cu metroul s-ar putea sa aveti dificultati in a va asculta albumul preferat, mai ales daca nu beneficiati de o pereche de casti potente.
Cat despre calitatea sunetului, pot spune ca mi-ar fi placut ceva mai mult bass, care abia daca razbate printre medii si inalte. Totusi avem parte de un sunet curat, fara prea multe distorsiuni, poate doar la volum maxim.
Meniuri, conectivitate, memorie si baterie
Asa cum ne si asteptam, ultimul Nexus ruleaza si cel mai nou sistem de operare al celor de la Google, mai exact Android 4.2 Jelly Bean.
Dupa cum notam si mai sus, avem de-a face cu o varianta cat se poate de curata a Androidului si o interfata de utilizare destul de simpla si intuitiva. Varianta 4.2 aduce unele mici modificari, dintre care cel mai interesant mi s-a parut sistemul de notificari deschis cu doua degete, care permite accesul instant la setarile de baza.
Cand vorbim de conectivitate la un smartphone de top asteptam pe buna dreptate o lista cam atat de lunga: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 4.0, NFC, microUSB.
Urmeaza n capitol destul de dureros si anume: Memoria interna. Aceasta este limitata din pacate doar la cei 16GB interni, care sunt de fapt 13GB disponibili pentru aplicatii, muzica, videoclipuri si jocuri. Se simte clar lipsa suportului pentru carduri de memorie, dar se pare ca cei de la Google vor sa incurajeze mai mult stocarea in cloud decat pe dispozitiv. Cum nu toate serviciile Google sunt disponibile la noi in tara si cum internetul pe mobil vine inca in cantitati limitate la abonamente, cei mai multi dintre noi vor simti lipsa unei memorii suplimentare.
Acumulatorul de 2100 mAh se dovedeste suficient pentru utilizarea de zi cu zi, Nexus 4 reusind sa depaseasca pragul critic de o zi fara conectarea la priza. Nu pot sa nu observ totusi alegerea usor ciudata a celor de la Google, de a limita accesul la baterie datorita carcasei de unibody din sticla. Cu alte cuvinte daca la un moment dat veti avea impresia ca bateria din Nexus 4 cedeaza, va trebui sa va adresati unui service specializat pentru inlocuire…
Aplicatii
Cum simplitatea defineste familia Nexus, acelasi lucru il putem spune si despre aplicatiile care vin preinstalate: cat mai putine si cat mai basic cu putinta. Practic fara o conexiune activa la internet nu o sa puteti sa faceti prea multe lucruri cu un Nexus 4 abia scos din cutie. Printre aplicatiile deja celebre: Google Plus, Maps, Calendar, Google Now, Talk si altele, parca cel mai clar se simte absenta unui manager de fisiere.
De apreciat prezenta aplicatiei Wallet, care ar trebui sa ne permita efectuarea de plati cu ajutorul NFC-ului, dar care se pare ca nu vrea nici macar sa porneasca.
Concluzii
Asadar este sau nu noul Nexus 4, cel mai bun Nexus de pana acum? In ce masura este acest telefon una dintre cele mai inspirate variante la ora actuala?
Fara indoiala discutam despre unul dintre cele mai reusite terminale realizate de Google pana acum si asta pentru ca ofera dotari de top, intr-o carcasa foarte eleganta si la un pret fara concurenta (asta in SUA). La noi pe piata lucrurile stau putin diferit, mai ales datorita pretului ridicat. Momentan puteti gasi noul LG Nexus 4 la QuickMobile pentru aproximativ 2300 de lei.
Practic avem in fata un telefon lansat in luna noiembrie la un pret oficial de 350 de dolari, care ajunge la noi pe piata 3 luni mai tarziu si poate fi cumparat cu putin peste 700 de dolari. Oricat de binevoitor as fi, aceste premise nu recomanda Nexus 4 drept un adevarat hit in vanzari, mai ales pe piata din Romania. Nu vreau sa fiu inteles gresit, am testat un telefon echilibrat, cu functii si specificatii de top si cu o personalitate clara si bine definita, dar parca ii lipseste ceva.
Daca il comparati cu Galaxy S III sau HTC One X+ veti putea ajunge la concluzia ca pentru 350 de dolari este un adevarat chilipir. Avand in vedere faptul ca ne apropiem cu pasi repezi de MWC 2013 (noile modele Full HD anuntate deja de majoritatea producatorilo) si ulterior de lansarea noului Galaxy S IV, cred ca vom asista la o scadere brusca a pretului in urmatoarele 4-5 luni.
Asadar daca va place Android-ul pur, sunteti fan al seriei Nexus sau pur si simplu va doriti un smartphone puternic si elegant va puteti orienta linistiti catre noul LG Nexus 4.