31 dec. 2013 | 12:14

Infografic util – Sistemul realizării de update-uri la Android

ACTUALITATE
Infografic util -  Sistemul realizării de update-uri la Android

Dacă tot ne frustrăm deseori că nu primim cele mai noi versiuni de Android pe terminale, măcar să înţelegem care este sistemul din spatele actualizărilor.

htc-android-update-infographic schema

Este incredibil cât de mult timp trece de la anunţul Google al unei noi versiuni de Android până la momentul în care câţiva dintre noi beneficiează de respectivul update. Mai rău decât atât este că cei mai mulţi nici măcar nu beneficiează de actualizări vreodată, fiind efectiv forţaţi să achiziţioneze noi terminale pentru a experimenta KitKat, de exemplu.

În practică, terminalele Nexus sunt primele care beneficiează de update-uri. După această etapă bătută în cuie, rămâne în mâna producătorilor OEM responsabilitatea de lansa actualizările pentru propriile dispozitive. În plus, diverşi operatori de telefonie pot întârzia şi mai mult propagarea noilor versiuni de Android pe aparatele blocate în reţea. Pentru că acest sistem defectuos se reflectă de cele mai multe ori în utilizatori frustraţi ai ecosistemului creat de Google, cei de la au creat un . Prin schema foarte detaliată de mai jos, taiwanezii speră să ne răspundă la cele mai multe întrebări pe marginea acestui subiect şi eu sunt de părere că fac o treabă destul de bună.

Dacă urmăriţi un pic şirul informaţiilor devine evident un lucru. Există trei tipuri de aparate produse de un OEM: smartphone-uri deblocate sau developer edition, telefoane blocate de operatori şi, nu în ultimul rând, GPE sau Google Play Edition. Acestea din urmă oferă o experienţă de utilizare similară cu a unui Nexus, motiv pentru care si beneficiează de update-uri la scurt timp după dispozitivele create sub supravegherea directă a gigantului din Mountain View. În cazul aparatelor blocate de operatori sau deblocate, sistemul de update-uri este foarte laborios şi implică transmisia în două sensuri de linii de cod între Google, OEM şi operatori. Cea mai mică problemă sau greşeală din partea unuia dintre membrii ecuaţiei se reflectă, desigur, în perioade de aşteptare foarte mari pentru utilizatorii obişnuiţi. Rămâne să decideţi voi dacă respectivele întârzieri sunt suficiente pentru a vă motiva să vă luaţi un iPhone.

HTC-Anatomy-of-an-Android

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele