01 mart. 2013 | 10:00

Imprimarea 3D s-a invechit, a venit timpul pentru 4D

ACTUALITATE
Imprimarea 3D s-a invechit, a venit timpul pentru 4D

In timp ce imprimarea 3D este o arta care sa straduieste la nivel international sa castige adepti, MIT lucreaza deja la imprimarea 4D.

imprimarea 3D Printing 3D 4D

Daca tot am perfectionat foarte bine partea de , un grup de cercetatori de la Institutul de Tehnologie MIT vrea sa aduca deja in discutie imprimarea in 4D a diverselor echipamente.

Desi termenul de 4D este folosit impropriu in acest context, echipa din spatele formularii a stabilit ca aceasta asociere de caractere este cea mai potrivita, deoarece vorbim de imprimarea obiectelor in trei dimensiuni la care se adauga o a patra, timpul. Aceasta unitate suplimentara a fost introdusa in ecuatie pentru a atrage atentia asupra faptului ca timpul influenteaza de fapt forma finala a unui obiect imprimat.

,,In esenta, imprimarea nu este noua. Este vorba insa de ce se intampla dupa imprimare.” Intregul scenariu demonstrat in clipul de mai jos a fost descris in detaliu in cadrul unei conferinte recente TED de catre Skyllar Tibbits de la MIT.

In aceasta etapa incipienta a conceptului, intreaga idee a fost demonstrata folosind un fir subtire de plastic ce pare similar cu un pai indoit. Programat de asa natura, respectivul fir se transforma in timp la o forma predefinita. Pentru ca ceva trebuia sa declanseze transformarea, in acest caz este vorba de energia aborbita din apa in momentul in care firul de plastic a fost scufundat. Procesul in sine nu este foarte rapid, iar utilizarea apei pentru a stimula transformarea nu este cea mai buna solutie. Important este insa ca imprimarea 4D a fost demonstrata, mai ramane acum sa fie exemplificata printr-o structura de dimensiuni mai generoase cu o transformare declansata preferabil de o sursa de caldura, un sunet sau o vibratie.

4D Printing: Cube Self-Folding Strand from Skylar Tibbits on Vimeo.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele