16 ian. 2013 | 17:30

Folosirea pozelor postate pe Twitter fara acord explicit este ilegala

ACTUALITATE
Folosirea pozelor postate pe Twitter fara acord explicit este ilegala

Doua organizatii importante de stiri au pierdut un proces in fata unui fotograf dupa ce i-au folosit  fara acordul sau.

instagram twiter phtotos

Judecatoarea Alison J Nathan a stabilit zilele trecute ca Agence France Presse si The Washington Post au folosit in mod ilegal niste imagini postate de fotograful Daniel Morel pe Twitter. Imaginile au fost facute la cutremurul din Haiti din 2010.

Fiind prezent la fata locului, Morel a facut mai multe poze ruinelor din Haiti si le-a postat pe Twitter prin intermediul serviciului TwitPic. Opt dintre acele  de catre un reprezentant al AFP si au fost inaintate directorului de fotografie din agentie. AFP a urcat ulterior imaginile pe Getty Images iar The Washington Post a folosit 4 dintre ele dupa ce le-a preluat de pe Getty Images.

In cadrul procesului, AFP a argumentat ca imaginile postate pe Twitter pot fi republicate de oricine fara sa fie cerut acordul autorului. La o simpla privire prin termenii de utilizare ai retelei de micro-blogging din pacate iesea la iveala ca orice poza postata pe Twitter apartine exclusiv autorului.

Trecand peste faptul ca acest caz a creat un precedent legat de utilizarea pozelor de pe retele de socializare, judecatoarea a fost totusi mai ponderata pe partea pagubelor materiale. Desi Morel voia bani pentru fiecare aparitie a unei poze postate de el pe Twitter, ajungandu-se astfel la sute de milioane de dolari, judecatorul a stabilit o singura suma mai moderata pentru intregul caz.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele