10 oct. 2013 | 16:00

Discurile Blu-ray Audio vor reprezenta noul refugiu pentru audiofili [+VIDEO]

ACTUALITATE
Discurile Blu-ray Audio vor reprezenta noul refugiu pentru audiofili [+VIDEO]

Dupa cativa ani de speculatii legate de urmatorul format fizic pentru muzica de inalta calitate, Audio par sa fie solutia.

Blu-ray audio amy winehouse back to black

Din ce in ce mai multi dintre noi isi cumpara si isi stocheaza muzica in , telefoane, tablete si alte solutii care nu mai au nici o legatura cu mediile clasice. Desi exista un segment mic de piata al celor care nu se pot desprinde de vinyl-uri, la scara larga, in secolul internetului, cei care pun un pret foarte mare pe calitatea audio au de pierdut. In acelasi timp, companiile producatoare de discuri inregistreaza o scadere spectaculoasa a vanzarilor de CD-uri audio, unul din formatele recente care oferea o calitate audio mai mult decat decenta.

Solutia vine in aceasta toamna sub forma discurilor Blu-ray Audio. Marcate foarte ostentativ, High Fidelity – Pure Audio, aceste discuri vor avea continutul audio disponibil in doua sau trei formate audio, PCM 2.0, Dolby True HD si DTS HD. Calitatea audio va fi de 24 de biti/96 KHz, fara nici un fel de compresie, si implicit va fi redat formatul compatibil cu sistemul vostru HiFI.

Printre primele albume compatibile cu noul standard vor fi lansate cateva care au facut deja istorie. Este vorba Nevermind al celor de la Nirvana si Back to Black al lui Amy Winehouse. Desi discurile vor fi redate de orice player Blu-ray pe care il aveti prin casa, inclusiv un PS3, magia acestui format sta in intr-un sistem de boxe capabil sa redea toate nuantele si frecventele unui spectru muzical cat mai variat, incepand cu Vivaldi si terminand cu Led Zepelin.

Pretul unui disc, pe termen lung, va fi similar cu cel al unui Blu-ray cu continut video. In prima etapa, din pacate, vom vedea preturi de aproximativ 30 de euro pentru un Blu-ray Audio. Aparent, nu este foarte ieftin sa asculti ,,sunetele exact asa cum le-a intentionat artistul”, nu-i asa?

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele