Cum sa restaurezi un smartphone sau o tableta care nu mai porneste?
Indiferent daca ai un smartphone sau o tableta cu Android, un iPhone sau un iPad, in functie de experimentele la care le supui, la un moment dat s-ar putea sa nu mai porneasca. Lasand motivele la o parte, de cele mai multe ori poti ajunge cu tableta sau telefonul la un service pentru o problema care s-ar putea rezolva in 10 minute acasa.
Tentatia este mare sa instalezi aplicatii din surse necunoscute, sa-ti incerci norocul cu niste programe care ar trebui sa-ti faca gadgetul mai rapid sau sa-ti activezi niste functii de accesibilitate pe care pur si simplu nu mai poti sa le dezactivezi. Daca tot exista un risc ca lucrurile sa mearga prost, ar fi pacat sa nu inveti cativa pasi simpli pentru a-ti readuce smartphone-ul sau tableta la starea initiala.
Trecand peste meritele backup-urilor regulate care ar trebui sa previna pierderea contactelor din agenda, a unor poze unice sau a notitelor, de multe ori, cel mai important lucru este sa-ti mai poti folosi telefonul. In momentul in care telefonul sau tableta sta la ecranul de pornire sau intra intr-o bucla de restartare, te ingrijorezi. Pe de o parte iti faci griji pentru pierderea datelor, pe de alta te gandesti cum iti poti aduce gadgetul, din punct de vedere al sistemului de operare, la starea de proaspat scos din cutie. Desi situatia este de speriat, solutiile sunt simple si eficiente.
Un iPad sau un iPhone nu mai porneste
In cazul unui iDevice care refuza sa mai porneasca, din pacate, cea mai simpla si rapida solutie implica un calculator legat la internet si un cablu de date. Aceleasi sfaturi se aplica unui iPad sau iPhone pentru care ati v-ati setat un cod de securitate pentru a-l accesa, dupa care l-ati uitat. Cu speranta ca aveti deja un backup pe iCloud sau pe PC, merita sa retineti ca aceste sfaturi implica din pacate pierderea tuturor datelor de pe respectivele dispozitive. Daca v-ati acomodat deja cu acest gand, treceti mai departe. Daca nu v-ati acomodat cu aceasta idee, aveti in vedere faptul ca sunt foarte mari sanse sa nu existe alta solutie.
A. Dupa ce ati legat iPhone-ul sau iPad-ul la PC prin intermediul unui cablu trebuie sa porniti aplicatia iTunes descarcabila gratuit de pe www.iTunes.com. Odata conectat dispozitivul la PC trebuie sa aveti in vedere ca veti folosi butoanele de home si power.
Home este numele butonului din partea de jos centrala a ecranului pe care il folositi pentru a iesi din orice aplicatie.
Power este butonul de pe margine, din coltul din dreapta sus, pe care il folositi pentru a inchide sau deschide un iDevice.
B. Pentru a forta recunoasterea de catre PC sau Mac unui iPad, iPhone sau iPod Touch in mod Recovery trebuie sa tineti apasate butoanele home si power pana in momentul in care apare pe ecran un cablu USB si o sigla iTunes, aproximativ 30 secunde.
Initial, dupa aproximativ 10 secunde in care ati tinut cele doua butoane apasate, dispozitivul se va restarta.
C. Dupa alte 10-15 secunde in care nu ati luat mana de pe respectivele butoane, pe ecran va aparea imaginea de mai sus si pe ecranul computerul va aparea mesajul ,,iTunes has detected an iPhone in Recovery mode.” Din acel moment este suficient sa apasati butonul Restore de pe ecran si sa confirmati cu OK sau Accept ferestrele ulterioare.
Initial iTunes se va ocupa cu descarcarea firmware-ului de pe serverele Apple, operatiune care variaza in functie de viteza conexiunii voastre la internet. A doua parte a procesului se va desfasura pe ecranul aparatului si veti vedea o banda de incarcare care va va oferi o idee legata de evolutia intregului proces.
Ca o alternativa a procesului de mai sus, in cazul in care nu aveti rabdare sau simtiti ca ati stat prea mult si iDevice-ul nu a intrat in recovery mai exista o solutie.
Tineti apasat pe home si pe power pana ce ecranul iPhone-ul se face negru, mai asteptati 3 secunde, luati mana de pe butonul power si tine doar pe home alte 10-15 secunde.
Aceasta procedura ar trebui sa aiba aceleasi repercursiuni ca cele descrise anterior. Dupa ce intregul proces s-a incheiat, veti avea de urmat cativa pasi pe ecranul aparatului pentru alegerea tarii in care va aflati, a limbii pe care o doriti pentru interfata si a contului de iCloud pe care il veti folosi in combinatie cu telefonul sau tableta Apple. Este atat de simplu.
Un Android nu mai porneste
Pentru ca terminalele cu Android nu sunt toate la fel solutia nu este la fel de simpla ca in cazul unui iPhone sau iPad. Exista insa cateva repere generale care s-ar putea sa eficientizeze rezolvarea problemei. In primul rand vorbim de activarea unui Meniu Recovery care va ofera un set de optiuni necesare pentru restaurarea smartphone-ului sau a tabletei la parametrii din fabrica. Fara combinatia potrivita de butoane sunt mari sanse sa nu il fi vazut niciodata. Desi combinatia efectiva de butoane necesara pentru a activa respectivul meniu variaza de la dispozitiv la dispozitiv, un lucru il au toate in comun.
A. Inainte de orice, tableta sau telefonul trebuie inchise complet. Daca aveti aceasta posibilitate, pentru a fi sigur, puteti de exemplu sa scoate bateria de la smartphone si sa o bagati inapoi in aparat.
B. Pentru a porni un dispozitiv cu Android in modul recovery trebuie sa apasati simultan pe o combinatie dintre butoanele de volum, butonul home si butonul de pornire.
Pentru a va face o idee voi atrage atentia asupra catorva posibilitati. In cazul Nexus 7 si Nexus 4 meniul de recovery se acceseaza tinand apasat simultan pe Volume Up, Volume Down si Power.
Pentru meniul de recovery la un Galaxy S3 apasati in acelasi timp pe Volume Up, Home si Power. Daca aveti un Motorola Droid X este suficient sa tineti apasat pe Home si Power pentru cateva secunde.
Pentru a activa meniul recovery al celor mai multe dispozitive cu un buton dedicat pentru captura foto/video, apasati pe Volume Up si Camera.
Sunt foarte mari sanse ca una dintre aceste combinatii sa va ajute si pe voi. Intr-un caz extrem, in care acest lucru nu se intampla, puteti cauta pe Google numele aparatului vostru urmat de ,,recovery mode”. Sper doar sa nu fie cazul.
C. In momentul in care telefonul a pornit puteti lua mana de pe butoane. Daca ati realizat cum trebuie procedura descrisa mai sus, pe ecranul aparatului va aparea un Android cu capacul deschis, similar cu cel din imaginea de mai sus.Tot atunci pe ecran va fi afisat un meniu in format text.
Trebuie sa retineti ca in acele momente partea de touch a telefonului sau a tabletei nu mai functioneaza. Pentru a naviga prin meniu, in sus sau in jos, folositi butoanele de volume up si volume down. In momentul in care pe ecran a aparut mesajul recovery, apasati butonul de power al dispozitivului. Abia acum ati pornit de fapt telefonul in modul recovery.
D. In noul meniu afisat pe ecran se aplica acelasi sistem ca mai devreme. Va plimbati prin meniu folosind butoanele pentru ajustarea volumului si confirmati selectia folosind o apasare scurta pe butonul de power. Pentru a reinstala firmware-ul original si pentru a readuce telefonul sau tableta la setarile din fabrica trebuie sa alegeti ,,wipe data/factory reset”.
In momentul in care va plimbati prin acest meniu nu trebuie sa va faceti griji ca selectati ceva din greseala. Orice selectie trebuie confirmata, inclusiv factory reset. Dupa cum ii spune si numele functiei, trebuie sa nu uitati ca aceasta optiune implica pierderea tuturor datelor personale din telefon. In cel mai rau caz, daca terminalul sa blocheaza la un moment dat, tineti butonul power apasat cateva secunde si repetati procedura. La finele procesului de restaurare, similar cu pasii pe care trebuie sa-i urmati pe un iDevice, terminalul cu Android trebuie configurat. Introduceti un cont de Gmail, alegeti tara in care folositi aparatul si dati-va acordul in legatura cu termenii si conditiile impuse de producatorul terminalului. In final veti avea un aparat perfect functional.
Vreau sa sterg tot ce am pe smartphone sau tableta
In cazul care vreti sa vindeti un iDevice sau vreti sa-l faceti cadou, de cele mai multe ori vreti sa o faceti fara nici un fel de informatii personale stocate pe el. Solutia este o resetare completa a dispozitivului. Aceasta se poate fara computer si de cele mai multe ori poate remedia si diverse probleme care tin de software.
Pentru a initia aceasta operatiune este suficient sa mergeti in meniul de configurare al iPad-ului sau al iPhone-ului intitulat Settings in limba engleza, sa faceti un tap pe General si sa optati pentru ultimul meniu din partea de jos intitulat Reset. Cea de a doua functie intitulata Erase all Content and Settings este cea care va intereseaza.
Dupa ce confirmati alegerea, dispozitivul se va restarta si va incepe sa se incarce o bara. Cateva minute mai tarziu, iDevice-ul va fi perfect functional.
Daca sunteti utilizator de Android, optiunile descrise mai sus pot fi accesate din Settings – Backup and Reset. In cazul in care aveti un terminal cu Android 2.3 sau mai vechi, functia Factory Data Reset poate fi accesata din Settings – Privacy. Dupa ce ati confirmat alegerea, terminalul se va restarta si va vor fi sterse toate informatiile stocate pe el.
Ce urmeaza ?
Cu speranta ca procesul de restaurare al firmware-ului a functionat cum trebuie, acum mai ramane sa va restaurati datele private. In cazul terminalelor cu Android este suficient sa va introduceti contul de Gmail si contactele impreuna cu emailurile vor incepe sa se descarce pe telefon. Daca sunteti utilizator de iDevice-uri, puteti introduce un cont de iCloud si va puteti restaura intregul continut al aparatului pe telefon sau tableta. Nu e foarte complicat. Trebuie doar sa fiti atenti la cativa pasi si terminalul va fi exact cum a fost in urma cu cateva ore sau cateva zile. Desigur, toate informatiile de mai sus duc la o stergere completa a dispozitivului asa ca pentru a va asigura ca nu pierdeti date inportante de pe dispozitivul vostru, incercati sa faceti un backup perioduc al acestuia, sau cel mai simplu activati functia de backup din iTunes sau direct de pe smartphone-ul dvs cu Android. puteti folosi in acest scop si alte solutii gen Dropbox, iCloud etc.