01 dec. 2013 | 17:29

Cum funcţionează atît de bine un scanner 3D pe întuneric?

ACTUALITATE
Cum funcţionează atît de bine un scanner 3D pe întuneric?

Deoarece se pare că este o problemă foarte importantă a timpurilor în care trăim, cei de la MIT au lucrat intens la un revoluţionar.

single-photon-scanner 3D intuneric

Toate cele patru imagini de mai sus au fost realizate în condiţii de iluminare foarte redusă cu scopul de a ilustra 3D foarte performant dezvoltat intern de o echipă de cercetători de la MIT. Având în vedere că preţul imprimantelor în trei dimensiuni a scăzut semnificativ în ultimii ani, singura problemă care vă privează de la realizarea unor creaţii deosebite este partea de modelare sau scanare 3D. De aceasta din urmă se ocupă un dispozitiv al cărui principiu de funcţionare poate fi sintetizat prin aruncarea de fotoni.

Tehnologia care stă la baza experimentului nu este nici pe departe nemaiîntâlnită, original este însă modul în care aceasta este folosită. Aproape în intuneric, este folosit un dispozitiv intitulat detector de fotoni. Acesta din urmă trage unde laser luminoase de intensitatea mică la un obiect ţintă. Informaţia relevantă este desprinsă printr-un algoritm special ce măsoară timpul individual de întoarcere la sursă al fiecărui foton în parte. Dacă vreţi să faceţi o analogie, cea mai sugestivă ar fi legată de comanda ping care trimite un pachet de date la un server doar pentru a măsura timpul de întoarcere.

Înainte de obţinerea modelului 3D final de înaltă definiţie nu mai trebuie decât filtrat zgomotul de imagine, procedură evidentă prin etapele de tranziţie evidente în cadrele de mai sus.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele