02 aug. 2013 | 09:15

CIPA: Vanzarile de camere foto sunt ingenunchiate de smartphone-uri

ACTUALITATE
CIPA: Vanzarile de camere foto sunt ingenunchiate de smartphone-uri

A fost o vreme cand aveam nevoie de pentru a imortaliza o petrecere, o aniversare sau o excursie, acum smartphone-urile sunt suficiente.

camere foto compacte Canon Powershot S95 Camera

Foarte mult timp am fost de parere ca nimic nu se compara cu performanta unui dispozitiv care a fost gandit pentru un singur lucru. Evolutia tehnologica mi-a demonstrat insa ca trecem printr-o perioada in care totul este posibil si gadgeturile care incorporeaza doua, trei sau cinci functii fac o treaba la fel de buna precum cele limitate la o singura activitate. este cel mai bun exemplu pentru afirmatiile de mai sus.

Smartphone-urile recente, cu camere din ce in ce mai bune, au stat la baza unor scaderi de vanzari la care nu se astepta nimeni acum cinci ani, dupa cum se arata, cu valori clare, in cel mai nou raport CIPA (Camera and Imaging Product Association). In primul rand, au avut de suferit camerele foto compacte, ale caror vanzari au scazut cu peste 50% in primele sase luni ale acestui an. Daca nu ne referim exclusiv la cifrele de vanzari ale acestei subclase de dispozitive de captura, printre amalgamul de statistici se numara si cifre un pic mai optimiste. Vanzarile tuturor camerelor foto digitale specifice primei jumatati a acestui an au scazut cu 42,7 procente. Aici intra atat compactele, cat si DSLR-urile clasice sau camerele mirrorless. Ca urmare, indiferent cu privim situatia actuala, cei mai multi dintre noi au trecut deja peste ideile preconcepute si nu mai au nici o reticenta in a imortaliza un intreg concediu cu telefonul pe care il folosesc pentru navigat pe internet mai mult decat pentru vorbit.

Desi sunt mari sanse ca un astfel de studiu sa nu sintetizeze intreaga piata de aparate foto, din pacate acest trend il poate confirma oricine. Cu terminale precum Lumia 1020 cu 41 de megapixeli sau iminentul Sony Honami cu 20 de megapixeli, este evident ca producatorii de camere trebuie sa se reinventeze radical.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele