05 iul. 2013 | 14:20

Campul electromagnetic: invizibilul devenit vizibil

ACTUALITATE
Campul electromagnetic: invizibilul devenit vizibil

Cei mai multi dintre noi au intalnit persoane care spuneau cum ne afecteaza campul electromagnetic si ne sfatuiau ca telefonul mobil nu trebuie tinut sub perna, in buzunar etc.

EMF

EMF8

EMF7

Deja se stie ca telefoanele mobile si computerele, ca mai toate dispozitivele electronice, emit niste radiatii invizibile, dar inca nu este clar cat (si daca) aceste radiatii pot afecta sanatatea omului.  Totul bine, dar cum arata aceste radiatii? Nu pot fi facute vizibile, chiar daca sunt invizibile?

Doi ingineri, de la Copenhagen Institute of Interaction Design, Luke Sturgeon si Shamik Ray (are nume predestinat!) au facut vizibile aceste campuri electromagnetice (EMF) care ne inconjoara. Campul electromagnetic este puternic in jurul oricarui dispozitiv cu componente electrice si magnetice.

In filmul prezentat, ei au surprins imagini cu campurile electromagnetice prin intermediul unor fotografii cu timp de expunere mare, pe care le-au „asamblat” intr-un film. Aparatele folosite sunt un laptop, un telefon mobil si un aparat de radio. Imaginile capturate de cei doi sunt extraordinare:

Visualising electromagnetic fields from Luke Sturgeon on Vimeo.