19 mart. 2013 | 10:00

Camerele Fujitsu iti citesc pulsul din priviri

ACTUALITATE
Camerele Fujitsu iti citesc pulsul din priviri

Desi nu este o idee complet noua, de a citi pulsul prin tenul unui om s-ar putea sa fie mai eficienta de pana acum.

Fujitsu pulse camera

Pentru ca niciodata nu exista suficient de multe aplicatii medicinale pe smartphone-urile moderne, s-ar putea sa fi gasit gasit o noua metoda de citire a ritmului cardiact al unui om. Intregul sistem se bazeaza pe inregistrarea fetei umane timp de cateva secunde prin intermediul unei camere simple dintr-un smartphone, o tableta sau un notebook.

In principiu, prin imaginea de mai sus face referire la interpretarea variatiilor minore de culoare ale tenului. Desi pare simplu, la baza stau niste principii medicale destul de avansate legate de proprietatea sangelui de a absorbi oxigen, aceeasi proprietate care este responsabila de absorbtia de lumina verde.

Nivelul studiilor aferente acestei tehnologii este atat de avansat, incat Fujitsu se lauda cu o perioada de aproximativ cinci secunde pentru stabilirea pulsului, in conditii decente de iluminare. In acel timp, aplicatia software poate interpreta imaginile capturate cu scopul de a calcula valoarea medie culorilor de pe fata unei persoane. Tot atunci, poate elimina prin postprocesare cantitatea de lumina inutila, pentru ca in final sa ajunga la informatiile relevante extrase din nivelul de luminozitate captat sub forma de lumina verde de catre hemoglobina din sange.

In cazul in care nu era evident, cei de la Fujitsu spera ca in viitorul apropiat (inainte de sfarsitul lui 2013), sa poate oferi oamenilor metode cat mai simple si mai eficiente de a-si stoca elemente definitorii pentru sanatatea lor printr-un gadget. Nu este exclusa nici utilizarea informatiilor de ritm cardiac ca o metoda de securizare a unui gadget, insa detaliile trebuie puse la punct.

Daca vreti sa vedeti la prima mana cum functioneaza povestea de mai sus, o aplicatie de iOS intitulata Cardiio promite sa faca ceva similar si este deja disponibila.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele