16 feb. 2013 | 13:59

ASUS Taichi 31 – Un ultrabook cum nu ati mai vazut [REVIEW]

REVIEW
ASUS Taichi 31 - Un ultrabook cum nu ati mai vazut [REVIEW]


Review Asus Taichi

Pentru ca notebook-urile nu trebuie sa fie toate la fel, iar Windows 8 este optimizat pentru ecrane sensibile la atingere, .

Disponibil in doua versiuni, de 11 si 13 inci, ASUS Taichi este un ultrabook high-end cu doua ecrane Full HD, unul dintre ele capabil sa raspunda la atingeri, al doilea capabil sa-ti aduca aminte ca lucrezi cu un notebook. La limita dintre o tableta si un notebook foarte subtire, ASUS Taichi 31 e gata sa satisfaca cele mai pretentioase cerinte aparute intr-un mediu business.

De ce Taichi ?

Este diferit. dintr-o serie de produse inovatoare create de ASUS in ultimii ani. Incepand cu tabletele Transformer si terminand cu ultimele Zenbook-uri, ASUS a reusit sa nu faca nici un compromis in momentul in care lucreaza produse pentru diferite segmente de piata. De altfel, este printre extrem de putinele companii care creeaza sisteme portabile in valoare de o mie sau zece mii de lei cu aceeasi precizie.

Taichi 31 face parte din trendul ultrabook-urilor hibride si chiar este rezultatul unui efort creativ remarcabil. Intr-o perioada in care cei mai multi producatori incearca sa gaseasca modul ideal prin care , compania taiwaneza s-ar putea sa fi gasit solutia. Nu este perfecta si nici nu se adreseaza tuturor, tocmai aceste detalii trebuie insa laudate. Acum, cand companii cu vechime din industria IT incearca sa supravietuiasca sau sa revina pe profit dupa cateva trimestre fiscale pe minus, ASUS are curaj sa incerce ceva diferit. Ramane ca randurile de mai jos sa va lamureasca la ce se refera acel „ceva diferit”.

ASUS Taichi 31 ultrabook hibrid tableta

Filozofia de design

ASUS Taichi este o familie de ultrabook-uri de la ASUS formata din doua modele, de 11,6 si 13,3 inci. Taichi 21 si Taichi 31 sunt similare la capitolul configuratie. Singurele diferente sunt reprezentate de diagonala ecranului si de includerea unui cititor de carduri SD in versiunea de 13 inci. Termenul de ultrabook este cel mai potrivit pentru aceste sisteme si datorita greutatii foarte mici a ambelor modele. Taichi 21 se incadreaza in 1,25 kg, iar Taichi 31 nu depaseste 1,55 kilograme. La test am primit un ASUS Taichi 31, hibridul din imagini.

Marea inovatie cu care vine Taichi 31 este includerea a doua panouri Full HD IPS, asezate spate in spate pentru a forma capacul unui ulltrabook. Daca vezi Taichi-ul din lateral, incepi sa observi cateva linii de design comune cu Zenbook-ul aceleeasi companii. In momentul in care il atingi, diferentele sunt semnificative.

Carcasa Taichi-ului este dominata de acelasi aluminiu eloxat precum celelalte ultrabook-uri ASUS, cu cateva exceptii. Pentru ca cel de-al doilea ecran nu este acoperit, sticla rezistenta la zgarieturi ocupa un procent important din constructia produsului. Din ce mi-am dat seama, plasticul este folosit doar pentru rama panoului din interior si, desigur, pentru taste.

ASUS Taichi 31 ultrabook hibrid tableta si stylus

Exterior si interior

In practica, noul ultrabook reprezinta doua produse diferite. In momentul in care capacul este inchis, Taichi 31 e o tableta cu un panou IPS lucios, sensibil atat la atingerea degetelor, cat si la atingerea unui stylus inclus in pachet. Bezelul negru acrilic pare dintr-o bucata cu ecranul si ambele sunt protejate cu Corning Gorilla Glass pentru a nu se zgaria prea usor. Din pacate, aceasta parte a sistemului este un magnet pentru amprente. As vrea sa critic acest detaliu, insa nici nu pot spune ca am intalnit pana acum vreun gadget modern cu touch care sa nu adune amprente.

Cand este deschis, profilul de doar 17,4 milimetri se imparte in doua pentru a descoperi ultrabook-ul din interior. Cu un panou mat Full HD, perfect pentru sesiuni extinse de lucru la birou, Taichi 31 isi face treaba in orice mediu. Apropo de munca, tastatura este luminata si cursa tastelor mi se pare un pic mai mare decat in cazul unui ultrabook obisnuit, aspect care ma incanta teribil. In plus, Shift-ul, Enter-ul, Backspace-ul si Caps Lock-ul sunt supradimensionate, un element care micsoreaza semnificativ posibilitatea de a face greseli in timpul sesiunilor de tehnoredactare.

Touchpad-ul este unul dintre cele mai generoase pe care le-am intalnit la capitolul dimensiuni si te ajuta considerabil sa navighezi cu usurinta prin meniurile din Windows 8 optimizate pentru touch. Butoanele pentru click stanga si click dreapta sunt integrate in touchpad si sunt separate printr-o linie fina desenata pe mijlocul partii de jos a touchpad-ului. De cele mai multe ori prefer butoanele fizice, dupa ce te obisnuiesti insa cu un tap pentru click stanga si un tap cu doua degete pentru click dreapta, uiti de ce ai folosit un mouse atatia ani.

Webcam-urile nu lipsesc din ultrabook-uri. In cazul sistemelor Taichi, avem doua astfel de dispozitive. Camera interioara este capabila de filmari la rezolutie 720p. Camera exterioara include un senzor de 5 MP si, pe langa poze cu autofocus, iti permite sa filmezi la rezolutie 1080p. Calitatea clipurilor inregistrate nu este foarte buna in conditii de lumina scazuta, e totusi perfecta pentru video conferinte pe Skype. In definitiv, facem suficient de multe poze cu telefonul, macar camera din notebook sa o folosim pentru socializare.

ASUS Taichi 31 ultrabook hibrid tastatura

Conectica generoasa

Taichi vine cu tot ce iti trebuie la capitolul porturi. In fuga dupa milimetri, ASUS nu a integrat insa porturile video la dimensiunea reala, motiv pentru care pentru a conecta un cablu VGA sau HDMI la ultrabook aveti nevoie de adaptoare. In cutia sistemului pe care l-am primit eu nu au existat adaptoare mini VGA la VGA sau micro-HDMI la HDMI 1.4. Cu toate acestea, sunt mari sanse ca aceste accesorii sa existe in versiunea comerciala a produsului.

Pe langa cele doua porturi video, pe marginea lui Taichi 31 exista doua porturi USB 3.0, o alimentare, un port audio hibrid de 3,5 milimetri si un cititor de carduri SD. Portul audio functioneaza la fel de bine ca o intrare de microfon sau iesire de casti. Tot pe margine sunt cateva butoane care iti aduc aminte ca poti utiliza sistemul fara sa-l deschizi niciodata. Butonul Power este un slider pe marginea din dreapta. In stanga lui, exista un switch cu care puteti dezactiva rapid al doilea ecran daca este cazul. Pe partea stanga, aveti controale fizice pentru ajustarea volumului.

ASUS Taichi 31 ultrabook hibrid ecrane

Doua ecrane?

Cele doua ecrane din Taichi sunt de calitate forte buna. Se vad foarte bine in orice conditii de iluminare, din orice unghi, iar luminozitatea pe ecran este distribuita in mod uniform, fara deformari. ASUS specifica o luminozitate de 250 de niti pentru ecranul exterior si 280 de niti pentru panoul interior. Ambele Full HD si amandoua IPS, este evident ca o mare parte din pretul premium al acestui sistem vine din calitatea acestor componente.

Stau mult noaptea pe notebook cu luminozitatea ecranului pusa la minim. In cazul ultrabook-ului Taichi mi-a placut imaginea afisata si in astfel de conditii. Fiind folosite panouri de calitate superioara, erau vizibile o stralucire deosebita si o gama de culori variata chiar si atunci.

Panoul interior nu este sensibil la atingere, dar ecranul exterior poate fi folosit atat cu un stylus, cat si cu pana la 10 degete simultan. In timp, s-ar putea sa va trezitica intindeti mana pentru a interactiona si cu ecranul interior, mi s-a intamplat si mie si catorva prieteni.

Cele doua panouri pot afisa acelasi continut, in mod oglinda, sau pot afisa continut separat, in mod extended. In orice moment poate fi activat un singur ecran dintre cele doua. Pe tastatura exista si un buton dedicat, langa tasta F12, care eficientizeaza alegerea unui mod de lucru.

In ceea ce priveste scenariile de utilizare, daca o tableta de 1,5 kilograme nu este pe gustul vostru, mai exista un caz des intalnit care demonstreaza gandirea ,,outside the box” a designerilor. In momentul in care stati la birou si vreti sa aratati ceva unui coleg nu mai trebuie sa va inghesuiti amandoi in fata unui ecran de 11 sau 13 inci, printr-o apasare de buton, ce vedeti, vede si el. Pare un lucru minor, in realitate ar putea fi totusi un avantaj semnificativ. Intr-o sala de conferinte cu patru-cinci persoane, puteti afisa o prezentare in PowerPoint spre participanti in timp ce in fata ochilor aveti la indemana textul aferent slide-urilor.

ASUS Taichi 31 ultrabook hibrid Stylus

Stylus

Indiferent cat de bine raspunde la atingerea degetelor o tableta sau un hibrid precum Taichi, multi utilizatori prefera un stylus. Pe langa un nivel de precizie sporita, un stylus te ajuta sa desenezi ca si cum ai face-o pe o hartie.

Stylusul inclus in pachet, in deplasare, isi gaseste loc intr-un spatiu special amenajat din partea de sus a husei pentru laptop. Incorporeaza doua butoane, pentru click stanga si click dreapta si, pentru ca vorbim de o solutie din 2012, are 256 de niveluri de presiune. Acest detaliu va ajuta sa desenati intr-un mod mult mai realist. Similar cu alte stylusuri pe care le-am intalnit, acesta necesita o baterie pentru a functiona. Este vorba de o baterie AAAA care ofera o autonomie de 18 luni de utilizare.

Tehnologia folosita de acest stylus poarta numele de N-Trig si este aceeasi folosita in hibridul testat in urma cu cateva saptamani, . Asadar, stylusurile celor doua ultrabook-uri pot fi schimbate intre ele. Desi functioneaza fara probleme in Adobe Photosohop si alte aplicatii similare, din pacate renumita aplicatie de editare a celor de la Adobe nu suporta nivelurile de presiune ale acestui stylus. Minusul in cauza se va remedia in vara acestui an, cand N-Trig va lansa drivere compatibile WinTab, protocolul suportat in Photoshop.ASUS Taichi 31 ultrabook hibrid configuratie

Configuratie hardware

ASUS Taichi este disponibil cu doua tipuri de procesoare Ivy Bridge ultra low voltage. Sistemul primit la test incorporeaza un Intel Core i7- 3517U, dar poate fi achizitionat si cu un Intel Core i5-3317U. Memoria RAM este egala cu 4GB si spatiul de stocare este asigurat de un SSD pe SATA III de 256GB. Daca bugetul nu va permite, ar trebuie sa gasiti si un Taichi cu 128GB.

Memoria RAM este lipita pe placa de baza, motiv pentru care, chiar daca puteti sa dezasamblati cu usurinta capacul inferior al ultrabook-ului, optiunile de upgrade sunt limitate.  Cum era de asteptat, placa video este un IGP Intel HD Graphics 4000, integrat in procesoarele Ivy Bridge. Pe partea de retelistica, Taichi vine cu BlueTooth 4.0 si Wireless N.

Sonorizarea este rezultatul aceleiasi colaborari cu Bang&Olufsen cu care ne-a obisnuit ASUS in ultimi 2 ani. Intitulat Bang&Olufsen ICEpower sistemul audio din Taichi din pacate nu este remarcabil. La volum mediu iti permite sa te uiti linistit la un film, la volum mare incepi totusi sa simti compromisuri atat pe partea de frecvente joase, cat si de inalte. Avand in vedere ca vorbim de un sistem ultrasubtire, acest aspect era previzibil. ASUS Taichi 31 ultrabook hibrid design ansamblu

Peformanta si autonomie

Pentru testarea performantei lui  ASUS Taichi 31, pe langa un test de autonomie folosind o conexiune la internet pe WiFi, am folosit PCMark 7, Crystal Disk Mark, Cinebench R11.5 si SiSoftware Sandra Lite 2013. In PCMark 7 scorul total a fost de 5142 de puncte defalcat in felul urmator pe 6 teste: Lightweight 4422 puncte, Productivity 3438 puncte, Creativity 9360 puncte, Entertainment  3704 puncte, Computation Score  18004 puncte si System Storage Score 5140 puncte.

In Crystal Disk Mark, un test pentru performanta solutiilor de stocare, am obtinut 497,6 MB/s la citire si 419 MB/s la scriere. Aceste rezultate demonstreaza calitatea SSD-ului din interior si modul in care un SSD performant influenteaza performanta unui sistem. In Cinebench R11.5, in testul de OpenGL performanta a fost de 16,75 cadre pe secunda, in timp ce procesorul a obtinut 2,81 puncte. In SiSoftware Sandra Lite 2013 Scorul Total a fost de 4,61kPT defalcat in teste pentru procesor, GPU, memorie si sistem de fisiere. Rezultatele defalcate au fost: Processor Arithmetic 44,17 GOPS, Processor Multimedia 100,31 MPix/s, Criptography 1,298 GB/s, .NET Arithmetic 12,13 GOPS, .NET Multimedia 13,38 MPix/s, Memory Bandwidth 18,854 GB/s, Cache And Memory Latency 26,7 ns, File System Bandwidth 372,297 MB/s, File System I/O 12045,21 IOPS, GP Processing 59,83 MPix/s, GP Cryptography 0,65 GB/s, GP Bandwidth 8,477 GB/s.

Timpul de pornire de la atingerea slider-ului pana la ecranul de start a fost de 6 secunde, un beneficiu al SSD-ului rapid. Testul de baterie l-am facut in modul power saving, cu luminozitatea ecranului la 30%, folosind o conexiune WiFi si ruland un script care incarca in mod repetat o pagina de internet complexa cu continut Flash si HTML5. Rezultatul obtinut a fost de 6 ore si 15 minute. Aceasta cifra este destul de aproape de cele 7 ore specificate de ASUS si, daca as fi pus luminozitatea la minim, probabil ca as fi obtinut si respectiva cifra.  Indiferent cum pui problema, acesta este un ultrabook pentru o zi de munca, perfect la birou sau in deplasare.

ASUS Taichi 31 ultrabook hibrid specificatii

Mi-a placut?

ASUS Taichi 31 este un sistem remarcabil. Configuratia performanta, componentele alese cu grija si calitatea intregului ansamblu, toate vin laolalta pentru a-ti demonstra ca interactionezi cu un ultrabook high-end. Cele doua ecrane Full HD reprezinta cireasa de pe tort. Sunt cu mult peste media panourilor folosite in laptopurile de pe piata si acest aspect este evident si unui ochi neantrenat.

Nici macar pretul de pornire de aproximativ 7000 lei nu este exagerat. Aceasta valoare se reflecta in calitatea constructiei, in designul original si in faptul ca nu vorbesti de un sistem pentru oricine. In plus, Windows 8 ii vine manusa. E compact, e usor, tastatura este confortabila, iar touchpad-ul te ajuta sa fii eficient.Exclusivismul transpira din ASUS Taichi si este o dovada clara a faptului ca inovatia si ideile ambitioase nu trebuie sa vina doar din Statele Unite.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele