ASUS ROG ARES II – Noul „monstru exclusivist” al producatorului
Imi aduc aminte si acum de primul model de placa grafica ARES de la ASUS, un monstru in toata puterea cuvantului, un produs de altfel exclusivist, dedicat doar celor 1000 si ceva de norocosi care si-l puteau permite. ARES a ajuns la generatia a doua, acum folosind o platforma cu doua GPU-uri,AMD Radeon HD 7970 GHz Edition.
Dimensiunile placii nu mai sunt atat de mari, ocupa acum doar doua slot-uri in sistem, fata de 3 cat ocupa prima varianta. Din punct de vedere performante producatorul mentioneaza un procent de 13% mai mare decat varianta de referinta a lui GTX 690 de la Nvidia, varful de gama al concurentei, ce foloseste tot doua GPU-uri. Cantitatea de memorie este de „numai” 6 GB GDDR5, iar placa detine un sistem hibrid de racire cu lichid si aer, ce promite de asemenea o temperatura semnificativ mai scazuta decat a concurentei. Aceasta aduce de asemenea o fiabilitate mult mai ridicata in timp, mai exact de 2.5 ori mai fiabila ca „placa de referinta” GTX 690. Mi se pare totusi impersonal si neadecvat sa compari fiabilitatea unei placi de referinta, care mai e si a concurentei, cu fiabilitatea unui produs care se va gasi pe rafturile unor magazine, ori disponibil la comanda online. Placa de referinta este din start o placa de teste si demonstratii si nu implica valori ridicate de fiabilitate…
Recunosc pe de alta parte importanta unei alimentari cu 20 de faze si componente Super Alloy Power pentru un plus de fiabilitate si stabilitate a voltajelor placii.
Un alt produs foarte interesant, pe care il asteptam de ceva vreme si de la alt producator decat OCZ, referinta la Revo Drive, este ROG RAIDR Express, o placa PCI Express ce detine o matrice RAID de SSD-uri oferind viteze probabile de aproape 900 MB/s la citire si scriere. Un astfel de sistem de stocare ar trebui sa isi gaseasca locul bineinteles alaturi de o placa grafica precum ARES II, pentru a beneficia de viteze mult mai ridicate la transferul datelor, incarcarii programelor, in acest caz al jocurilor si pentru obtinerea unor timpi de acces extrem de mici.
Despre pretul celor doua produse nu cred ca raman prea multe de spus, primul ARES avea un pret aproximativ de 2 ori mai mare decat cea mai puternica placa din seria sa, iar acel RAIDR Express ar trebui sa coste probabil o idee mai mult decat un SSD cu aceeasi capacitate.