30 iun. 2013 | 11:00

ADATA UC510 – Un stick USB rezistent la actiune [REVIEW]

TEHNOLOGIE
ADATA UC510 - Un stick USB rezistent la actiune [REVIEW]

Cele mai multe gadgeturi moderne, mai ieftine sau mai scumpe, ar trebui dotate cu rezistenta la intemperii, iar este un astfel de produs.adata uc510 hero review usb 2.0 memory stick rezistent la apa

Stick-urile USB moderne sunt ieftine. Deja nu se mai pune problema de pret per GB, cat se pune problema de design sau alte detalii menite sa-ti capteze atentia dintr-un ocean de optiuni. Indiferent de brand, exceptand cateva optiuni exorbitante, performanta a devenit similara, un motiv in plus pentru ca producatorii sa investeasca in celelalte elemente care fac un produs remarcabil. Cand vine vorba de stick-uri USB 2.0, situatia este extrapolata. Aceste dispozitive nu mai pot fi de mult revolutionate, motiv pentru care nu aveti decat sa achizitionati un model care va atrage estetic, care se incadreaza in buget sau, eventual, care poate fi dat de pamant. In cazul in care stiti ca nu prea aveti grija de lucruri, ultima caracteristica poate fi mai importanta decat celelalte.

Review Adata UC510 32Gb

 

Elemente de design

ADATA UC510 este foarte compact – nu atat de compact incat sa-l pierzi intr-un port USB, ci suficient de mic incat sa nu arate ostentativ in cazul in care il folosesti ca breloc la chei. Are 28 x 12 x 5 milimetri, exact cat sa intre in USB si sa-ti ofere o suprafata de care sa-l poti prinde atunci cand vrei sa-l scoti cu usurinta. Desi are doar 3 grame si ar putea parea fragil la prima vedere, invelisul metalic similar cu aluminiu eloxat iti va da un sentiment de trainicie atunci cand il iei in mana. Singurul element plasticos este partea din spate a stick-ului, care se integreaza perfect cu ansamblul si este dotata cu o gaura pe care o puteti folosi pentru a-l lega la chei. Ca optiuni de culoare, aceasta serie de produse poate fi achizitionata in alb sau negru. Nu vine cu nici un capac pe care sa-l pierdeti la scurt timp dupa cumparare si nici nu pare ca ar avea nevoie.

Chiar daca la prima vedere ar putea parea exagerata garantia pe viata cu care se lauda ambalajul acestui produs, motivul respectivului logo este foarte bine argumentat. UC510 este un stick de memorie USB realizat printr-un proces intitulat COB sau Chip-on-board. Acest proces de fabricatie se reflecta intr-o rezistenta deosebita la intemperii, atat cand vine vorba de scapat in apa pentru o perioada mai lunga, cat si pentru situatiile in care il scapati pe geam de la etajul III. Personal, ma incanta foarte mult aceste principii de fabricatie implementate intr-un design atat de prezentabil, mai ales ca alte modele rezistente la apa si socuri pe care le-am vazut sunt masive si inestetice. In teorie, toate suna bine, din fericire l-am si tinut intr-un pahar cu apa aproximativ un sfert de ora, l-am scos afara, l-am scuturat bine, l-am bagat intr-un USB si a functionat la fel ca inainte. Partea cu scuturatul este foarte importanta pentru ca notebook-ul in care il bagati nu este rezistent la apa si riscati sa va ardeti un port USB printr-un scurt circuit.

Performanta si concluzie

Adata UC510 write test crystal diskmark

Este incredibil cat de usor poti fi captat de designul unui stick. Problemele incep sa apara in momentul in care ai facut o investitie semnificativa intr-un stick USB de dimensiuni generoase si iti dai seama ca rata de transfer este atat de descurajanta incat iti vine sa-l faci cadou. Din acest motiv, cateva elemente de performanta trebuie luate in calcul.

Pentru testare am folosit Crystal Disk Mark si testul de hard disk din AIDA64. Ca si test in lumea reala am transferat pe stick si de pe stick 1GB de MP3-uri si o imagine de DVD de 4,7GB. Fiind niste scenarii uzuale, mai ales cand vorbim de o cantitate de memorie de 32GB, acestea mi s-au parut cele mai potrivite.

In Crystal Disk Mark, cu pachete de 500MB de date scrise, citite, rescrise si recitite de cinci ori, rata de transfer medie obtinuta a fost de 24,55 MB/s la citire si 8,31 MB/s la scriere. In AIDA64, pentru ca respectivul benchmark testeaza prin operatiuni de citire ale unor pachete de date de dimensiuni diferite in diverse zone de alocare a memoriei, mi s-a parut ca stick-ul de memorie s-a comportat foarte bine, avand in vedere variatiile relativ mici de performanta. Acelasi pachet de date format din blocuri de 64 de biti a fost citit cu 23,4 MB/s la inceputul stick-ului, 28,5 MB/s la mijloc si 28,3 MB/s la sfarsitul sau. Practic, indiferent ce faceti, e aproape imposibil sa prindeti o viteza mai mica de 23,4 MB/s la citire, o valoare mai mult decat decenta pentru un memory stick compatibil USB 2.0.

Adata UC510 read test aida

Tot cu AIDA64 am folosit testul de scriere al aplicatiei pentru a vedea performanta stick-ului si din acest punct de vedere. Dupa ce a formatat cei 32GB si a supra scris intreaga zona de alocare am fost incantat de graficul cu variatii foarte mici de viteza disponibil mai jos. Cu o medie de 8MB/s secunda s-ar putea sa nu fie cea mai placuta experienta cand vreti sa copiati 32GB de date pe stick, daca va limitati insa la fisiere de la cativa MB pana la cativa GB nu ar trebui insa sa aveti probleme. In practica eu am copiat un GB de MP3-uri pe stick in 2 minute si 42 de secunde, doar ca sa-l copiez cateva minute mai tarziu in 51 de secunde de pe stick. Un DVD de 4,7 GB l-am transferat in 12 minute si 31 de secunde pe stick si de pe el pe hard disk aceeasi operatiune a durat 3 minute si 12 secunde.

Per ansamblu am fost foarte multumit de acest stick cu un pret de aproximativ 100 de lei. Pe mine m-a castigat in momentul in care am putut sa-l scap in apa si sa nu ma schimb la fata ca nu voi mai recupera niciodata informatiile de pe el. Ca are si un design atractiv si o performanta foarte buna pentru un stick USB 2.0, nu au fost decat detalii care au facut o treaba foarte buna in a justifica pretul.

Adata UC510 write test aida

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele