ADATA DashDrive Air AE400 – un gadget pentru backup fără fir, oriunde [REVIEW]
DashDrive Air AE400 este un gadget perfect pentru deplasări deoarece îl puteţi folosi atât ca o unealtă de backup cât şi ca o baterie de rezervă.
Este mic. Este simplu de folosit. Nu are decât un singur buton. Cu toate acestea, AE400 este un gadget multifuncţional şi polivalent care nu ar trebui să lipsească din arsenalului oricărui pasionat de gadgeturi. Acest aparat face parte dintr-o serie de produse ale celor de la ADATA care, pe lângă faptul că funcţionează ca soluţii de backup wireless pentru orice iDevice sau Android, integrează şi un acumulator suficient de puternic pentru a nu rămâne niciodată cu telefonul sau tableta în pană de curent.
Design
Un paralelipiped din plastic cu textura unui stup de albine, DashDrive Air AE400 are 80 x 59 x 21 milimetri şi se încadrează în aproximativ 128 de grame. Ca dimensiuni, pare similar cu un telefon mobil, trăsătură care îi accentuează şi mai mult ideea de dispozitiv portabil pe care îl ai tot timpul cu tine în buzunar sau în geantă. Sentimentul pe care ţi-l oferă la manipulare este de aparat compact şi trainic. Deşi nu am experimentat acest aspect, pare că ar rezista la câteva trânte de la distanţe decente şi acesta este un confort pe care din ce în ce mai multe gadgeturi recente nu ţi-l mai oferă.
Marginile sale ascund două porturi USB pe o parte şi un cititor de carduri SD pe partea opusă. Unul din porturi este un USB host de dimensiuni normale la care puteţi conecta un stick USB. Al doilea este un microUSB prin intermediul căruia puteţi alimenta bateria internă de 5000 mAh a lui DashDrive Air şi prin intermediul căruia puteţi transfera date cu fir pe cardul SD sau stick-ul USB conectate la el. Suportă toate tipurile de carduri, SD, SDHC şi SDXC, în schimb, este limitat la capitolul sisteme de fişiere suportate. Nu vă permite să accesaţi decât medii de stocare formatate FAT32 sau exFAT, particularitate care nu trebuie neglijată. În cazul în care aţi conectat un stick USB şi nu poate fi ,,văzut” de la distanţă, sunt mari şanse ca singurul motiv pentru această simptomă să fie legat de faptul că e formatat NTFS.
Pe partea superioară, există câteva LED-uri şi un buton pe care îl puteţi trece foarte uşor cu vederea. Este de o culoare neagră mai închisă decât restul aparatului. Este format din trei hexagonuri şi este destul de evident în imaginea de mai sus. În ceea ce priveşte LED-urile, fiind însoţite de mici pictograme, funcţionalitatea lor este destul de evidentă. Primul este pentru a scoate în evidenţă faptul că AE400 este pornit. Al doilea şi al treilea vă avertizează că stick-ul USB şi cardul conectate sunt accesate într-un anumit moment. Al patrulea vă aduce la cunoştinţă faptul că tocmai aţi creat un hotspot wireless în jurul aparatului.
Funcţionalitate
Deşi acest DashDrive Air poate funcţiona la fel de bine în tandem cu un notebook, cât şi cu un smartphone sau o tabletă, voi insista în special pe partea de conlucrare cu iDevice-uri şi Androide. Nu de alta, dar posesorii unor astfel de dispozitive mi se targetul celor de la ADATA, având în vedere că poate încărca dispozitive portabile din acumulatorul intern şi un stick sau card SD pot fi conectate direct la un notebook şi AE400 nu ar fi necesar.
Partea cel mai uşor de explicat din amalgamul de funcţii ale acestui dispozitiv mi se pare că este ideea de baterie portabilă. DashDrive Air se poate încărca de la un computer prin intermediul cablului microUSB inclus în pachet, iar în deplasări vă puteţi încarca smartphone-ul sau tableta de la el. Ca să vă faceţi o idee vizavi de puterea de încărcare, gândiţi-vă că un iPhone 5 are o baterie de 1400 mAh şi acest accesoriu are 5000 mAh, ca urmare mai bine de trei încărcări complete puteţi face fără probleme departe de priză.
Pe locul doi, vine partea de punct de acces şi soluţie de backup. Înainte de aceasta trebuie însă să aveţi instalat pe al vostru iDevice şi Android aplicaţia DashDrive Air Elite, din Apple AppStore sau Google Play. Aceasta este obligatorie pentru a accesa stick-ul USB sau cardul SD conectat la AE400. După ce porniţi aparatul, acesta creează o reţea WiFi cu un nume sugestiv la care vă puteţi conecta. În cazul în care vă cere o parolă, cea implicită este 12345678, dar poate fi schimbată cu uşurinţă. Următoarea etapă implică să intraţi în aplicaţia proaspăt instalată, moment după care automat veţi putea începe configurarea dispozitivului.
Pentru a nu rămâne fără o conexiune la internet în perioada în care folosiţi DashDrive Air, acesta poate funcţiona ca un AP – acces point. Din pagina de configurare de pe mobil vă puteţi conecta la o reţea existentă, puteţi introduce parola şi în secunda următoare veţi fi online. Ca un plus semnificativ pentru cei de la ADATA, merită să aveţi în vedere că nu mai puţin de 10 dispozitive pot fi conectate simultan la AE400. Practic, în anumite contexte acest dispozitiv este candidatul perfect pentru a extinde o reţea wireless existentă.
Funcţionalitatea acestui aparat nu depinde sub nici o formă de conectarea un stick USB sau card SD la el. În schimb, dacă profitaţi de această abilitate, puteţi transfera cu uşurinţă clipuri video, documente sau imagini pe care le aveţi pe telefon sau tabletă. Interfaţa aplicaţiei este una foarte intuitivă. Este suficient să accesaţi fişierele de pe Android sau iDevice prin secţiunea Local Files, să selectaţi fişierele pe care le vreţi transferate şi să alegeţi destinaţia Air Elite. Pe lângă faptul că puteţi muta fişiere pentru a căştiga spaţiu, tot prin intermediul aceleeaşi aplicaţii puteţi deschide filmele, fotografiile sau documentele deja transferate de stick sau card.
Performanţă şi concluzii
Că să asociez un grad de performanţă acestui aspect, am făcut câteva teste cu diverse tipuri de conţinut folosind un iPhone 5S, un iPad şi un card SDHC de 8GB de la Sony introdus în AE400. Pentru a transfera 33 de fotografii de aproximativ 100 de MB de pe card pe iPad am stat 2 minute şi 33 de secunde. Pentru transferul a 25 de imagini de aproximativ 50 de MB de pe iPhone pe card am asteptat 57 de secunde. Rata de transfer creşte semnificativ în momentul în care lucraţi cu filme, doar 26 de secunde a durat transferul unui clip de 80MB de pe iPhone. Transferul aceluiaşi clip înapoi pe telefon a durat 25 de secunde.
Cu alte cuvinte, acesta nu este cel mai sprinten mod de a transfera fişiere, în schimb am foarte multe scenarii în minte în care ADATA DashDrive Air AE400 v-ar putea salva şi în care valorile obţinute sunt mai multe decât suficiente. Gândiţi-vă numai la faptul că aveţi un iPhone de 16Gb plin cu aplicaţii şi fotografii, dar într-un anumit context sunteţi tentat să începeţi o filmare. În funcţie de conţinut filmării, un minut de înregistrare Full HD realizat cu un iPhone 5S are aproximativ 100 MB. Astfel, în 10 minute aţi ocupat 1GB. Dacă sunteţi în concediu şi contextele descrise mai sus nu sunt foarte rare, atunci cu siguranţă trebuie să aveţi o soluţie rapidă pentru a elibera spaţiu. În teorie, un astfel de dispozitiv este mai potrivit pentru posesorii de iDevice-uri care nu pot apela la carduri microSD pentru extinderea spaţiului de stocare. În practică, niciodată nu strică să ai un backup la fotografii, la filmări din concediu sau chiar şi câteva documente. Ca urmare, nu contează care este tableta sau telefonul vostru inteligent preferat, un dispozitiv precum DashDrive Elite AE400 merită toată atenţia.
Preţul pentru DashDrive Air AE400 este de aproximativ 230 de lei. Dacă ne gândim la faptul că doar un acumulator USB cu o autonomie de 5000 mAh este aproximativ 150 de lei, putem considera fără rezerve soluţia celor de la ADATA ca fiind o afacere foarte bună.